×

Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου

Σύγκρινε τιμές από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.78
6574
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Συμπλήρωση freon

Τι είναι το freon και που χρησιμοποιείται;

Σήμερα τα οχήματα είναι  εξοπλισμένα με συστήματα κλιματισμού και πλέον από τις αρχικές τους εκδόσεις εφοδιάζονται, είτε με air condition είτε με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό στις πιο ακριβές εκδόσεις.

Όλες αυτές οι συσκευές, στην ουσία είναι κυκλώματα που λειτουργούν με freon ως το ψυκτικό μέσο. Είναι λοιπόν το υγρό που μέσω της συμπίεσης γίνεται αέριο και αντίστροφα, βρίσκεται μέσα στα κλιματιστικά, στα ψυγεία και γενικά σε διάφορες άλλες συσκευές που παράγουν ψύξη.

Έχει την ιδιότητα όταν υγροποιείται να ζεσταίνεται και όταν αεριοποιείται υπό πίεση να παγώνει. Οπότε κυκλοφορώντας μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα (πχ ενός κλιματιστικού), με τα κατάλληλα μέσα, εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητές του αυτές ώστε να παράγουμε ψύξη ή θέρμανση στο αυτοκίνητο μας.

Πως λειτουργεί το freon εντός του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου σου;

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, το κλιματιστικό στην ουσία, δεν ψύχει το χώρο, αλλά αφαιρεί τη ζέστη και την υγρασία. Το κύκλωμα του κλιματισμού αποτελείται από τον συμπιεστή, ο οποίος κατά κανόνα λαμβάνει κίνηση από τον ιμάντα του κινητήρα και ρόλος του είναι να διοχετεύει το freon στο σύστημα.

Το freon βρίσκεται στον συμπιεστή, μεταφέρεται και φτάνει στον συμπυκνωτή. Εκεί ψύχεται και υγροποιείται στους -15°C βαθμούς και έπειτα φιλτράρεται ώστε να αποβληθεί η υγρασία, καθώς και ξένα σωματίδια, από τον ξηραντήρα του φίλτρου. Εν συνεχεία το freon κατευθύνεται προς τον εξατμιστή, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το ταμπλό.

Εκεί η βαλβίδα εκτόνωσης είναι ικανή να ρυθμίζει την ροή του ψυκτικού για βέλτιστη απόδοση ψύξης του συστήματος. Το αέριο πλέον με θερμοκρασία -5 βαθμών, απορροφά τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου της καμπίνας. Έπειτα ο εξατμιστής αναλαμβάνει να μετατρέψει εκ νέου το freon από υγρή σε αέρια μορφή, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της πίεσης του υγρού.

Παράλληλα ένας θερμοστάτης φροντίζει ώστε η θερμοκρασία του freon να παραμένει διαρκώς στους -5 βαθμούς. Ωστόσο για να είναι σωστή η λειτουργία του, είναι απαραίτητη η συντήρηση του κυκλώματος του κλιματισμού, αλλά και η ανατροφοδότηση του με το ψυκτικό μέσο ή αλλιώς «freon».

Πόσα είδη φρέον υπάρχουν και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια τα ψυκτικά υγρά που χρησιμοποιούν τα οχήματά μας είναι: SUVA MP 39, R404, R407, R410, πρόκειται για νέου τύπου ψυκτέλαια πολυεστερικής βάσης(συνθετικά) τα οποία εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή, αλλά είναι και λιγότερο επιβλαβή στο περιβάλλον.

Το είδος φρέον που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σου εξαρτάται από το βαθμό της πίεσης με τον οποίο λειτουργεί ο συμπιεστής, το οποίο προτείνει ο κατασκευαστής, αλλά και η περιβαλλοντική νομοθεσία του εκάστοτε κράτους.

Γιατί πρέπει να συντηρείς το κύκλωμα του κλιματισμού σου;

Καταρχήν η συντήρηση του κλιματισμού είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση για την υγεία, τη σωματική σου ακεραιότητα, επιπλέον ένα κακοσυντηρημένο κύκλωμα με έλλειψη freon για παράδειγμα, θα προξενήσει περαιτέρω φθορές στο σύστημα κλιματισμού και πολύ πιθανό στο όχημα σου.

Είναι άξιο αναφοράς ότι, έρευνες έχουν αποδείξει πως η οδήγηση κάτω από συνθήκες έντονης ζέστης, εκτός από ενοχλητική, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς επηρεάζει αρνητικά τα αντανακλαστικά του οδηγού, με βλαπτικές συνέπειες για τον ίδιο, αλλά και τους άλλους οδηγούς.

Πώς όμως πρέπει να συντηρείς το κύκλωμα του κλιματισμού του αυτοκινήτου σου;

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει όπως προαναφέραμε, να γίνεται  κάθε χρόνο από έμπειρο επαγγελματία, ενώ δεν υπάρχει κάτι που μπορείς εσύ να ελέγξεις, αφού όλα γίνονται με τεχνικά μέσα, μετρήσεις κλπ. Το μόνο που ίσως μπορείς να αντιληφθείς είναι, η απότομη μείωση  της απόδοσης του κυκλώματος, οπότε και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο κανόνας της πρόληψης.  Έτσι η διαδικασία service του  κλιματισμού ή του Air condition αποτελείται από:

1) Αναγόμωση φρέον αυτοκινήτου, πραγματοποιείται  μετά από μέτρηση στο συμπιεστή με ειδικό μηχάνημα μέτρησης πίεσης, ενώ η έλλειψή freon συνοδεύεται συνήθως με ολοκληρωτική παύση λειτουργίας του.

2) Αλλαγή φίλτρων. Οι συσκευές κλιματισμού των οχημάτων, εφοδιάζονται με ειδικά φίλτρα, τα οποία βρίσκονται στο τμήμα της εισαγωγής του αέρα και έχουν βασική λειτουργία,  να προστατεύουν από την εισχώρηση γύρης, σκόνης και άλλων ουσιών μέσα στην καμπίνα του οχήματος. Αυτά σε συνεργασία με τα φίλτρα καμπίνας ενεργού άνθρακα εμποδίζουν καταστροφικές ουσίες, όπως επικίνδυνα αέρια κάδμιο, βανάδιο, μόλυβδο, βενζίνη, καθώς και άσχημες οσμές καυσαερίων.

Επειδή με τον καιρό δημιουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, μικροοργανισμών και μυκήτων, οι οποίοι ευθύνονται για πιθανές δυσάρεστες οσμές, ενώ μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους ή ακόμα και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, το σύνολο των φίλτρων θα πρέπει να αντικαθίστανται σε ετήσια βάση. Εάν τα φίλτρα δεν αντικατασταθούν, ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από το μπλοκαρισμένο από τους ρύπους φίλτρο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το σύστημα να αποδώσει, προκαλώντας του κάποια βλάβη. Επίσης είναι  πιθανό να αυξηθεί παράλληλα και η κατανάλωση του κινητήρα.

3) Επίσης, θα πρέπει να γίνεται ετήσιος έλεγχος των σωληνώσεων για τυχόν φθορές. Εάν κάποιος φθαρμένος σωλήνας του συστήματος κοπεί ξαφνικά, θα χυθεί το ψυκτικό μέσον μαζί με το λιπαντικό που διαθέτει στο περιβάλλον, με συνέπεια ο κομπρέσσορας του κλιματισμού να μη λιπαίνεται και να προκληθεί σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μπορώ να διατηρήσω σε καλό επίπεδο την ποσότητα του freon στο όχημα μου και κατά συνέπεια την απόδοση του κλιματισμού;

Ναι εάν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές μας.

  • Με ετήσιο έλεγχο και συντήρηση του συστήματος κλιματισμού θα επωφεληθείς, υγιεινό αέρα, πιο αποδοτικό το σύστημα λειτουργίας και φυσικά θα αποφύγεις ζημιές που θα σου κοστίσουν πολύ ακριβά για να τις επισκευάσεις.

 

  • Επιβάλλεται η χρήση του κλιματισμού σου μια φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα βοηθήσει στη κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου στο κύκλωμα, ώστε να μην αναπτυχθούν βακτήρια. Παράλληλα στη λειτουργία της ανακύκλωσης, μειώνεται η υγρασία και συνεπώς στεγνώνουν το φίλτρο και οι αγωγοί.

 

  • Κλιματιστικό που δεν έχει συντηρηθεί σε σωστό και ικανό επαγγελματία και η ποσότητα του ψυκτικού μέσου – freon δεν είναι η ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή, λειτουργεί εκτός προδιαγραφών και συνεπώς η θερμοκρασία του κομπρεσέρ η αλλιώς συμπιεστή αυξάνεται. Το ψυκτέλαιο που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συμπιεστή δεν κυκλοφορεί σωστά, απορροφά ακαθαρσίες και υγρασία, η ποιότητά του υποβαθμίζεται και χάνει τις ιδιότητές του.

 

  • Το όχημα σου αποτελείται από κινούμενα μέρη. Λόγω της σταθερότητας σ’ αυτά μέρη που έχει προσδώσει ο κατασκευαστής, αποφεύγονται οι φθορές από τριβές. Εξαιτίας όμως των κραδασμών οι συνδέσεις χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φθορές όπως τρύπες από την τριβή. Με προληπτική συντήρηση λοιπόν τέτοια προβλήματα εντοπίζονται και διορθώνονται πριν οδηγήσουν σε διαρροές που επιβαρύνουν το περιβάλλον με αέρια και υγρά που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Γιατί να προτιμήσω την αναγόμωση φρέον αυτοκινήτου σ ’ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Διότι τα συνεργεία των έμπειρων συνεργατών μας διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και πλήθος υγρών φρέον που συστήνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων και φυσικά συμβαδίζουν με τη σχετική  ελληνική νομοθεσία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης ο διαδικτυακός μας χώρος https://www.autoduder.com/ είναι η μεγαλύτερη μηχανή σύγκρισης τιμών αφού σου εξασφαλίζει ποιότητα ανταλλακτικών στην καλύτερη τιμή της αγοράς χωρίς κρυφές χρεώσεις, ενώ οι αξιολογήσεις των χρηστών που μας εμπιστεύτηκαν   είναι απολύτως αληθινές.  Εσύ πόσο θα περιμένεις επειδή φοβάσαι το κόστος συντήρησης κλιματιστικού σου;

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!