×

Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6512
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού

Τι είναι φίλτρο λαδιού και πώς λειτουργεί;

Το φίλτρο λαδιού, συγκρατεί τα κατάλοιπα της καύσης και τις άλλες ακαθαρσίες που συγκεντρώνονται στο λάδι, ώστε αυτό που κυκλοφορεί να είναι καθαρό και να γίνεται σωστή λίπανση σε όλα τα σημεία όπου ασκούνται δυνάμεις τριβής στον κινητήρα. Το φίλτρο λαδιού τοποθετείται έξω απ’ τον κινητήρα για να καθαρίζεται και να αντικαθίσταται με ευκολία.

Πώς όμως λειτουργεί το φίλτρο λαδιού;

Όταν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία, το λάδι εισέρχεται στην ειδική αντλία λαδιού μέσα από μια οπή, η οποία στο ανοικτό άκρο της έχει σίτα. Η οπή αυτή βρίσκεται στο κάρτερ. Το λάδι εξέρχεται με πίεση και οδηγείται στο φίλτρο λαδιού και από εκεί, στη   συνέχεια, μεταβιβάζεται στην κεφαλή του κινητήρα λιπαίνοντας έτσι και τις βαλβίδες και τους εκκεντροφόρους. Κατόπιν, το λάδι αυτό λιπαίνει και ψύχει τα τοιχώματα του πιστονιού, τα έμβολα αλλά και τα ρουλεμάν του στροφαλοφόρου άξονα και μετά λόγω βαρύτητας επιστρέφει στο κάρτερ, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να υφίσταται και φίλτρο επιστρεφόμενων λαδιών. Ύστερα από όλη αυτή την διαδρομή το λάδι έχει καθαρίσει τον κινητήρα από επικαθίσεις και υπολείμματα καύσης.

Σε τί χρησιμεύει το φίλτρο λαδιού;

Το φίλτρο λαδιού έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε, μαζί με το λάδι που κινείται στο εσωτερικό του κινητήρα σου, να λειτουργεί, κατά τρόπο που να :

  • απομακρύνουν την θερμότητα από τις επιφάνειες των εξαρτημάτων της μηχανής, οι οποίες ζεσταίνονται εξαιτίας της τριβής.
  • καθαρίζουν τη μηχανή από τη σκόνη, την αιθάλη ή τυχόν μεταλλικά μικροσωματίδια που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία λειτουργίας τους.
  • δημιουργούν μία μεμβράνη λαδιού, η οποία εμποδίζει την τριβή των επιφανειών που έρχονται σε επαφή.
  • μειώνουν το θόρυβο που παράγεται από τη λειτουργία του κινητήρα.

Πού βρίσκεται το φίλτρο λαδιού και γιατί;

Ανάλογα με την τεχνολογία του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου, το φίλτρο λαδιού είναι τοποθετημένο σε:

  • Σειρά πάνω στον αγωγό που συνδέει την αντλία λαδιού με τον κεντρικό σωλήνα διανομής. Σε αυτή την περίπτωση, ολόκληρη η ποσότητα του λαδιού που κυκλοφορεί περνά μέσα απ’ το φίλτρο.
  • Σε μια διακλάδωση του κεντρικού σωλήνα, δηλαδή παράλληλα μ’ αυτόν. Στην περίπτωση αυτή, μόνο ένα μέρος του λαδιού που κυκλοφορεί περνά μέσα απ’ το φίλτρο κι επιστρέφει στο κάρτερ.

Ποιοί τύποι φίλτρων λαδιού υπάρχουν;

Τρεις τύπους φίλτρων μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά:

1) Φίλτρο που διαθέτει σαν στοιχείο καθαρισμού μια στήλη από λεπτούς ελασμάτινους δίσκους.

2) Φίλτρο που διαθέτει ως στοιχείο καθαρισμού ειδικό χαρτί, ειδικά κατασκευασμένο ώστε να αντέχει στις δημιουργούμενες υψηλές θερμοχημικές αντιδράσεις εντός του κινητήρα και να παρέχει υψηλού βαθμού διαπερατότητα και διήθηση λαδιού 5 τουλάχιστον μικροσωματιδίων.

3) Φίλτρο φυγοκεντρικού τύπου. Είναι ίσως, το πιο διαδεδομένο είδος φίλτρου και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους κατασκευαστές σήμερα. Διαθέτει ένα τύμπανο, το οποίο με την πίεση του λαδιού περιστρέφεται με περισσότερες από 5000 στροφές το λεπτό, εκσφενδονίζοντας με αυτό τον τρόπο τυχόν ξένα σωματίδια, που βρίσκονται στο λάδι, και τα οποία τελικά επικάθονται στα τοιχώματα του κελύφους του φίλτρου, χωρίς να μπορούν πλέον να επιστρέψουν στο κάρτερ.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το φίλτρο λαδιού στο αυτοκίνητο μου;

Τα φίλτρα λαδιού συνιστάται από τους τεχνικούς να αλλάζονται κάθε 7.000-10.000 χλμ. μαζί με τα λάδια. Σκόπιμο όμως είναι, να ακολουθούνται και οι προβλεπόμενες και συνιστώμενες οδηγίες συντήρησης του ίδιου του κατασκευαστή, οι οποίες αναγράφονται στο ειδικό βιβλίο-εγχειρίδιο καλής λειτουργίας του αυτοκινήτου σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται πως το κόστος ενός «καλού φίλτρου» είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το πολλαπλό όφελος που προσφέρει.

Τί να προσέξω στην αλλαγή φίλτρου λαδιού και γιατί;

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποτελεσματικότητα καθαρισμού του φίλτρου, ώστε αυτό που τελικά θα επιλεγεί, να συμμορφώνεται πλήρως με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σου. Συνήθως, στα φίλτρα υποδεέστερης ποιότητας χρησιμοποιείται «χοντρό χαρτί». Αυτό σημαίνει πως η διάρκεια ζωής τους είναι εξαιρετικά σύντομη, με αποτέλεσμα και συχνότερη αλλαγή των συγκεκριμένων φίλτρων να απαιτείται, και μεγαλύτερο κόστος να συνεπάγεται, σε βάθος χρόνου, η αλλαγή τους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μη εγκεκριμένων και κακής ποιότητας φίλτρων, είναι δυνατό να προκληθεί φραγή των καναλιών λαδιού του κινητήρα, εξαιτίας των σωματιδίων του φίλτρου. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, να γνωρίζει κανείς πως η αξιόπιστη λειτουργία του κινητήρα και η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του φίλτρου λαδιού. Συνεπώς, θα ήταν φρόνιμο να επιλέξεις το κατάλληλο φίλτρο λαδιού αρκετά προσεκτικά, με σύνεση και χωρίς βιασύνη.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή φίλτρου λαδιού ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Γιατί το προσωπικό των συνεργαζόμενων συνεργείων μας είναι άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο σε όλα τα μοντέλα των οχημάτων της αγοράς και πάντα πρόθυμο να σε εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με γνώμονα πάντα την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, όσο και απόδοση, του αυτοκινήτου σου. Άλλωστε μόνο στην autoduder  έχεις τη δυνατότητα να συγκρίνεις τιμές μεταξύ των συνεργατών μας και να αποφασίσεις σε ποιον θα εμπιστευτείς το όχημα σου, έχοντας διαβάσει τις αξιολογήσεις των πελατών μας.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!