×

Αλλαγή Τακάκια Φρένων

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6485
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Τακάκια Φρένων

Τι είναι τα τακάκια και πώς βοηθούν στο φρενάρισμα;

Τακάκια είναι οι μεταλλικές βάσεις πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένο το υλικό τριβής που έρχεται σε επαφή με την δισκόπλακα την ώρα της επιβράδυνσης. Στεγάζονται μέσα σε ένα κέλυφος που βρίσκεται πάνω από τη δισκόπλακα του τροχού, το οποίο συχνά θα ακούσεις ως «δαγκάνα» φρένων και περιλαμβάνει ένα ή και περισσότερα έμβολα. Σε πολύ μικρή απόσταση από τον περιστρεφόμενο δίσκο και με το πάτημα του πεντάλ του φρένου, τα τακάκια ωθούνται λόγω της υδραυλικής πίεσης ώστε να έρθουν σε επαφή με τον δίσκο και να επιβραδύνουν την κίνησή του. Όσο η πίεση του τακακίου αυξάνεται, τόσο το αυτοκίνητο φρενάρει, ενώ όταν ο οδηγός αποφασίσει να τραβήξει το πόδι του από το πεντάλ τότε τα τακάκια επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Παρά την απλότητα τους, επειδή συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιβράδυνση των τροχών του αυτοκινήτου και συνεπώς στην ασφάλεια σου θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Πόσα είδη υπάρχουν και γιατί;

Εξαρτάται από τη χρήση για την οποία προορίζονται, πιο συγκεκριμένα είναι κατασκευασμένα από τέσσερις κατηγορίες υλικών.

  • Οργανικά ή μη μεταλλικά, είναι μίξη διαφόρων υλικών και ινών, ουδέτερων πρόσθετων ουσιών για την αύξηση του όγκου, όπως γυαλί, Κέβλαρ, άνθρακα, καθώς και συνδετική κόλλα ανακατεμένα και ομογενοποιημένα όλα τα υλικά μαζί.  Τα οργανικά τακάκια έχουν οπαδούς που τα προτιμούν για τον απαλό χαρακτήρα τους, είναι μαλακά, δεν χαράζουν τους δίσκους είναι αθόρυβα, αλλά παράγουν αρκετή σκόνη και έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
  • Ημί-μεταλλικά Κατασκευασμένα από υλικά όπως ατσαλλόμαλο, σίδηρο ή χαλκό, αναμεμιγμένα με ουδέτερες ουσίες και συνδετικές κόλλες. Είναι πιθανό επίσης στο μίγμα, να περιέχονται βελτιωτικά τριβής και λιπαντικά όπως ο γραφίτης. Ο συγκεκριμένος τύπος τακακίων έχει μεγαλύτερη αντοχή σε θερμοκρασίες από τα Οργανικά, διότι έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει μέρος της θερμοκρασίας από τους δίσκους λόγω των μεταλλικών σωματιδίων που περιέχονται στην πάστα τους, και δεν φθείρονται τόσο εύκολα. Είναι ανθεκτικά αλλά απαιτούν δύναμη για να παραχθεί ικανή ροπή πέδησης ιδιαίτερα όταν είναι κρύα ενώ φθείρουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους δίσκους, εξαιτίας των μεταλλικών τους σωματιδίων.
  • Μεταλλικά, σχηματίζονται από ανακατεμένη σκόνη κραμάτων χαλκού, με διάφορα λιπαντικά και άλλα υλικά ελέγχου της φθοράς όπως ο γραφίτης και ο άνθρακας. Πρεσάροντας όλα τα υλικά μαζί στο επιθυμητό σχήμα στα καλούπια, τα φορμαρισμένα τακάκια ψήνονται και συγκολλούνται στη μεταλλική τους βάση σε υψηλή θερμοκρασία. Τα συγκεκριμένα είδη τακακίων αποτελούνται από καθαρά μεταλλικά στοιχεία γι’ αυτό παρουσιάζουν σταθερό συντελεστή τριβής από άκρη σε άκρη της θερμοκρασιακής τους κλίμακας και έτσι δεν χρειάζεται να αποκτήσουν ιδιαίτερη θερμοκρασία για να αρχίσουν να λειτουργούν. Είναι ιδανικά για extreme χρήση και λειτουργούν άριστα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, χιόνι, λάσπη, κλπ. Όμως εξαιτίας της μεταλλικής τους φύσης, παρουσιάζουν μεγάλη φθορά στους δίσκους αρκετό θόρυβο και είναι τα ακριβότερα όλων των τύπων τακακίων.
  • Κεραμικά, εμφανίστηκαν στην αγορά την τελευταία δεκαπενταετία, ως καλή λύση, μεταξύ διάρκειας και δύναμης. Αποτελούνται από μίξη κεραμικών ινών, ουδέτερες ουσίες για τον όγκο, κόλλες και άλλα συνδετικά υλικά. Το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα όμως είναι η ελαχιστοποίηση του θορύβου και της παραγόμενης σκόνης, γι’ αυτό και αμέσως τα αγαπήσανε οι λάτρεις των καθαρών ζαντών! Δεν μπορούν να φθάσουν σε θερμοκρασιακή αντοχή τα ημι-μεταλλικά, ενώ η μειωμένη ικανότητά τους στην απομάκρυνση της θερμότητας συνεπάγεται με κίνδυνο στρέβλωσης τους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλό συντελεστή τριβής ώστε, πιέζοντας περισσότερο το φρένο στην ανάγκη για επιβράδυνση,  αυξάνεται η θερμοκρασία η δικιά τους αλλά και των δίσκων με αποτέλεσμα να στραβώνουν.

 

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τακάκια των φρένων του αυτοκινήτου μου;

Συνήθως το προσδόκιμο ζωής των τακακίων είναι μεταξύ 20 με 40.000 χιλιόμετρα. Φυσικά εξαρτάται από τη χρήση και το στιλ οδήγησης. Όσο περνάει ο καιρός, η φθορά που προκαλείται στα τακάκια από την τριβή με τις δισκόπλακες απαιτεί την αντικατάστασή τους. Δεν είναι φρόνιμο να καθυστερείς την  αντικατάσταση στα φθαρμένα τακάκια, διότι αυξάνεις τις πιθανότητες να παρουσιάσει φθορές ο δίσκος, του οποίου το κόστος αντικατάστασης είναι φυσικά μεγαλύτερο! Αλώστε τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν ειδικό αισθητήρα και έτσι ειδοποιείται με λυχνία ο οδηγός για να προγραμματίσει το συντομότερο δυνατό αλλαγή στα τακακία των φρένων.

Μπορώ να παρατείνω τη ζωή στα τακάκια μου;

Φυσικά, εάν είσαι φειδωλός στη χρήση του πεντάλ του φρένου, ειδικά στις επιβραδύνσεις από υψηλή ταχύτητα, θα σου κρατήσουν περισσότερο, αντιθέτως  με εντατική χρήση θα χρειαστείς καινούργια πιο σύντομα απ’ ότι πρέπει.

Είναι φθαρμένα μόνο τα εμπρός μου τακάκια. Μπορώ να αλλάξω μόνο τα δύο και αργότερα τα άλλα δύο;

Επειδή αρκετές φορές τα μπροστινά τακάκια φθείρονται περισσότερο και γρηγορότερα από ότι τα πίσω, (συνήθως όταν το όχημα έχει , μπροστινή κίνηση), είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να αλλαχτούν ξεχωριστά. Θα πρέπει να συμβουλευτείς το  μηχανικό σου εάν είναι τεχνικά άρτιο να προβείς σε τέτοιου είδους αντικατάσταση.

Τι πρέπει να προσέξω για την αλλαγή στα τακάκια του οχήματός μου;

Επειδή δεν είναι σωστό να κάνεις εκπτώσεις στην οδηγική ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις τα τακάκια, επίλεξε ποιοτικό κατασκευαστή. Επίσης συμβουλή μας είναι να απευθυνθείς σε έμπειρο επαγγελματία ώστε να μπορεί να σου εξηγήσει τις προδιαγραφές του κάθε τύπου τακακίων ώστε να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στο όχημά σου αλλά και τον  τρόπο οδήγησής σου.

Να επιλέξω εργοστασιακά τακάκια ή after market;

Είναι σημαντικό να επιλέξεις εκείνα που αντέχει η τσέπη σου, αρκεί να  είναι αρκετά ποιοτικά, και να συμφωνούν με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος, επίσης συμβουλέψου τον μηχανικό σου σε περίπτωση που έχεις σκοπό να προσθέσεις extra βάρος όπως μπαγκαζιέρα ή να μεταφέρεις τροχόσπιτο ή και σκάφος. Όλα τα τακάκια, εργοστασιακά ή after market έχουν εγγύηση καλής και λειτουργίας από τον κατασκευαστή.

Γιατί να αλλάξω τακάκια σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Ακόμη δεν το έμαθες; Κερδίζεις σε ασφάλεια και οικονομία τοποθετώντας τα πιστοποιημένα ανταλλακτικά μας. Επίσης όταν εμπιστεύεσαι τον διαδικτυακό μας χώρο https://www.autoduder.com, έχεις το πλήρη έλεγχο του κόστους και ταυτόχρονα δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των συνεργείων. Αποδέξου  την καλύτερη προσφορά από εμάς, για να είσαι 100% σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν κρυφές χρεώσεις, ενώ θα έχεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τους συνεργάτες μας. Μην αφήνεις λοιπόν τίποτα στη τύχη του, ιδιαίτερα τα τακάκια των φρένων σου!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!