×

Αλλαγή Αμορτισέρ

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6470
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αναρτήσεις / Αμορτισέρ

Τί είναι η ανάρτηση & αμορτισέρ αυτοκινήτου και σε τί χρησιμεύουν στην οδήγηση;

Η ανάρτηση αποτελεί την πεμπτουσία του αυτοκινήτου, καθώς πέρα από το ότι του επιτρέπει να διατηρεί την επαφή του με την άσφαλτο, απορροφά σαν «σφουγγάρι» οποιαδήποτε ανωμαλία του δρόμου, προσφέροντας την απαιτούμενη άνεση και ασφάλεια για τους επιβάτες. Τα αμορτισέρ (μαζί με τα ελατήρια) αποτελούν βασικά «συστατικά» της ανάρτησης, φροντίζοντας για την απόσβεση των ταλαντώσεων του αμαξώματος, καθώς και για την καλύτερη δυνατή πέδηση. Η ανάρτηση και κατ’ επέκταση τα αμορτισέρ δουλεύουν «υπερωρίες» για να μπορούν να προσφέρουν άνεση και ασφάλεια στους επιβάτες ενός αυτοκινήτου, ειδικά στους «δύσκολους» ελληνικούς δρόμους.

Πώς λειτουργούν τα αμορτισέρ αυτοκινήτου;

Η λειτουργία των αμορτισέρ είναι φαινομενικά απλή. Φαντάσου ένα έμβολο, το οποίο κινείται προς το εσωτερικό ενός κυλίνδρου γεμισμένου με λάδι. Μικρές σε μέγεθος τρύπες πάνω σε αυτό, επιτρέπουν το πέρασμα του λαδιού μεταξύ των δύο μερών του κυλίνδρου, ενώ την ίδια στιγμή το αμορτισέρ συμπιέζεται. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα «είδη» αμορτισέρ, είτε με αέριο είτε με λάδι και αέριο, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε σπορ ή πιο ακριβά αυτοκίνητα. Επίσης, για να μην υπάρχει παρανόηση, σημείωσε ότι τα αμορτισέρ δεν ρυθμίζουν το ύψος του αυτοκινήτου καθώς αυτό γίνεται μόνο από τα ελατήρια (ή τις σούστες σε ελάχιστα πλέον τζιπ).

Πόσα είδη αμορτισέρ αυτοκινήτου υπάρχουν και γιατί; Τί να επιλέξω;

Όπως ήδη προαναφέραμε, τα περισσότερα αμορτισέρ είναι υδραυλικά, δηλαδή λαδιού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και τα αέρος – λαδιού, τα οποία λειτουργούν με πανομοιότυπο τρόπο, όντας όμως ελάχιστα πιο σκληρά. Επίσης, διατίθενται και τα αμορτισέρ αζώτου – λαδιού, τα οποία είναι ακριβότερα καθώς προσφέρουν καλύτερη απόσβεση και απόδοση, ακόμη και μετά από συνεχή καταπόνηση. Από την άλλη, σε σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιούνται αυστηρά μόνο αμορτισέρ αέρος. Για την ιστορία, υπάρχουν και τα λεγόμενα «ρυθμιζόμενα» αμορτισέρ, τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πιο απαιτητικά αυτοκίνητα και οδηγούς, ενώ αρκετά ακριβά μοντέλα και SUV διαθέτουν πλέον αερανάρτηση όπου ρυθμίζεται ηλεκτρονικά τόσο η σκληρότητα της απόσβεσης αλλά και το ύψος του οχήματος.

Κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ αυτοκινήτου;

Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες οδήγησης. Ένας γενικός κανόνας, ο οποίος προκύπτει από τον εκάστοτε Κατασκευαστή, αναφέρεται σε αντικατάσταση τους από περίπου 80-90.000 χιλιόμετρα έως και 120.000 χιλιόμετρα. Εάν δεν το γράφει το βιβλίο service τότε ο μηχανικός σου θα σου πει σίγουρα τί χρόνο ζωής προτείνει ο Κατασκευαστής. Καλό θα ήταν ωστόσο να έχεις υπόψη σου ότι η φθορά των αμορτισέρ είναι προοδευτική και συνήθως μη ορατή εξωτερικά, οπότε ακόμη και προληπτικοί έλεγχοι αρκετά νωρίτερα από όσο ορίζει ο Κατασκευαστής, είναι επιβεβλημένοι, έτσι ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος ότι δεν θα βρεθείς προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Είπαμε, οι ελληνικοί δρόμοι δεν αστειεύονται!

Πώς καταλαβαίνω ότι τα αμορτισέρ αυτοκινήτου χρειάζονται αλλαγή;

Όπως πιθανώς γνωρίζεις, μία πηγή «ενημέρωσης» για τη φθορά των αμορτισέρ αποτελεί το ΚΤΕΟ, όπου κάθε 2 χρόνια γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος με το γνωστό αμορτισερόμετρο. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό. Τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου φθείρονται «σιωπηλά», χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση για ενδεχόμενη αντικατάσταση τους και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι προσεκτικός ώστε να αναγνωρίσεις τα σημάδια, τα οποία «μαρτυρούν» τη φθορά τους. Αν νιώσεις το τιμόνι να «χάνει» μέσα στις στροφές, αν παρατηρήσεις αδυναμία στην απορρόφηση κραδασμών του οδοστρώματος (η γνωστή τραμπάλα στα σαμαράκια ή τις λακκούβες) ή αν το αυτοκίνητο «ψαρεύει» αριστερά δεξιά στο φρενάρισμα, τότε σίγουρα κάτι συμβαίνει. Αυτές οι ενδείξεις αποτελούν τα πρώτα «καμπανάκια» για έναν απαραίτητο έλεγχο των αμορτισέρ, οπότε κλείσε ένα ραντεβού στο συνεργείο χωρίς αναβολή.

Πώς μπορώ να παρατείνω τη ζωή των αμορτισέρ αυτοκίνητου;

Άλλαξε τον τρόπο οδήγησης σου, αν αυτός είναι επιθετικός. Επίσης προσπάθησε να αποφεύγεις λακκούβες και σαμαράκια, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο στο «ναρκοπέδιο» των ελληνικών δρόμων, ενώ το να επιλέξεις ζάντες με χαμηλό προφίλ δεν συνιστά και την πιο σοφή κίνηση την οποία θα μπορούσες να κάνεις. Παράλληλα, καλό θα ήταν να μην φορτώνεις υπερβολικά το αυτοκίνητό σου και να αποφεύγεις τις «συγκρούσεις» με τα πεζοδρόμια κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος και τις «συναντήσεις» με λακκούβες, οι οποίες δεν είναι ορατές εξ αρχής. Όσον αφορά στο φόρτωμα του αυτοκινήτου, ήδη θα γνωρίζεις ότι η ρυμούλκηση με τρέιλερ φθείρει τάχιστα τα πίσω αμορτισέρ, οπότε περιόρισε τις βαριές μεταφορές στο ελάχιστο.

Τί πρέπει να προσέξω στο συνεργείο στην αλλαγή των αμορτισέρ αυτοκινήτου; Να κάνω και ευθυγράμμιση;

Σε αυτές τις περιπτώσεις το σημαντικότερο είναι να έχεις φροντίσει να επιλέξεις ένα συνεργείο το οποίο να είναι έμπειρο στον τομέα αυτό και κυρίως να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σε ενημερώσουν εξ αρχής για το πλήρες κόστος της αντικατάστασης, καθώς και για το αν χρειάζεται κάποια επιπλέον εργασία όπως π.χ. αλλαγή βάσεων στήριξης αμορτισέρ . Επίσης, όταν πας συνεργείο, είναι πολύ καλή ευκαιρία να τσεκάρεις και τα ψαλίδια, ημίμπαρα, ακρόμπαρα, και λάστιχα ζανφόρ στο μπροστινό σύστημα. Τέλος, φρόντισε τα αμορτισέρ να είναι κατ’ ελάχιστο καινούργια, επώνυμα, μεγάλης κυκλοφορίας όπως π.χ. KYB, SACHS, BILSTEIN, MONROE κ.α. Όσον αφορά στην ευθυγράμμιση, αυτή είναι απαραίτητη στην αλλαγή των εμπρός αμορτισέρ με εξαίρεση ελάχιστα αυτοκίνητα που έχουν διαιρούμενο γόνατο αμορτισέρ (μην ανησυχείς, ο μηχανικός σου ξέρει ποιά είναι).

Να αλλάξω μόνο τα 2 ή και τα 4 αμορτισέρ αυτοκινήτου μαζί;

Το ερώτημα αυτό θέλει μεθοδική προσέγγιση. Καταρχήν, μπορείς να κρίνεις από το πρόσφατο έλεγχο του ΚΤΕΟ. Εάν η φθορά δεν είναι συμμετρική μπρος πίσω, αλλάζεις καταρχήν το ζεύγος αμορτισέρ που έχει άμεση ανάγκη για να γλιτώσεις και χρήματα. Εάν θες να τα αλλάξεις λόγω παρέλευσης μεγάλου χρόνου, τότε καλύτερα να το κάνεις ταυτόχρονα και για τα τέσσερα. Συνήθως τα αμορτισέρ εμπρός φθείρονται ταχύτερα από τα πίσω, ιδίως αν οδηγείς επιθετικά όποτε ίσως να πρέπει να τα αλλάξεις πιο γρήγορα. Αντίθετα όπως αναφέραμε και παραπάνω , εάν ρυμουλκείς συχνά τρέιλερ, η αλλαγή των πίσω αμορτισέρ θα γίνει για σένα ρουτίνα. (εάν έχεις βάρκα …ξέρεις ήδη).

Γιατί να αλλάξω αμορτισέρ σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Για να κερδίσεις και σε ασφάλεια και σε οικονομία! Ο autoduder σου παραχωρεί τον πλήρη έλεγχο του τελικού κόστους, με ταυτόχρονη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών μεταξύ των συνεργείων στα οποία θα καταλήξεις για την αντικατάσταση των αμορτισέρ σου. Την ίδια στιγμή με τον autoduder οι οποιεσδήποτε «κρυφές χρεώσεις» αποτελούν παρελθόν, καθώς ότι συμφωνήσεις πληρώνεις και στο «ταμείο», ενώ για οποιαδήποτε αλλαγή θα ενημερωθείς έγκαιρα. Είναι δεδομένο επίσης ότι θα εκτιμήσεις τις επιλογές σου σε αμορτισέρ, οι οποίες αποτελούν ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή εφάμιλλης ποιότητας, διαθέτοντας όλες τις εγγυήσεις του Κατασκευαστή! Ο λόγος του autoduder είναι «συμβόλαιο», άρα όταν σου λέει ότι οι αξιολογήσεις του είναι αληθινές, ότι είναι πλήρως ανεξάρτητος και ότι δεν προμοτάρει το οποιοδήποτε συνεργείο, καθώς και ότι διαθέτει τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, ισχύουν όλα 100%!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!