×

Αλλαγή Φίλτρου Αέρα

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6427
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Φίλτρου Αέρος

Τι είναι και σε τι χρησιμεύει το φίλτρο αέρα;

Η λειτουργία του κινητήρα σου, βασίζεται στην ανάμιξη του καυσίμου με τον αέρα της ατμόσφαιρας ώστε να πραγματοποιηθεί η τέλεια καύση στον ειδικό θάλαμο, συνεπώς αποδοτικότερος κινητήρας. Έτσι όσο καθαρότερος είναι ο αέρας που εισάγεται στον κινητήρα τόσο καλύτερη καύση θα συντελεστεί. Το ρόλο λοιπόν καθαρισμού του αέρα αυτού αναλαμβάνει το φίλτρο αέρα, είναι ικανό να σταματά την σκόνη και γενικά διάφορα θραύσματα που τυχόν να υπάρχουν στον αέρα ή άλλα μικροσκοπικά σωματίδια που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι να εισέρθουν στον κινητήρα και να προκαλέσουν κάποια βλάβη στο μοτέρ.

Που βρίσκεται και πως λειτουργεί το φίλτρο αέρα;

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός, βρίσκεται στην αρχή του σωλήνα εισαγωγής, κλεισμένο στο ειδικό κουτί του φίλτρου, στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος,  απ’ όπου και γίνεται η εισαγωγή αέρα.  Αποτελείται από μια ή περισσότερες στρώσεις από «σουρωτήρια» έτσι ο αέρας εισέρχεται στο φίλτρο πριν διαπεράσει κάποιον αισθητήρα ή μπει μέσα στον κινητήρα. Όλα τα φίλτρα έχουν ένα κύριο υλικό για να φιλτράρουν τον αέρα, ενώ άλλα έχουν και ένα δεύτερο συρμάτινο δίχτυ όπου αποτρέπει την εισαγωγή μεγαλύτερων αντικειμένων. Κατ’ αυτό το τρόπο το φίλτρο αέρα βοηθάει τον κινητήρα να “αναπνεύσει”.

Πόσα είδη φίλτρων υπάρχουν και γιατί;

Υπάρχουν τα εργοστασιακά τα οποία είναι χάρτινα φίλτρα, δεν καθαρίζονται αλλά αντικαθίστανται με νέα.  Συνήθως είναι αρκετά φτηνά και αποτελεσματικά  γι’ αυτό και επιλέγονται από τους περισσότερους κατασκευαστές.  Υπάρχουν όμως εκτός από αυτά, τέσσερις επιπλέον επιλογές φίλτρων που θα διασφαλίσουν ότι το αυτοκίνητο σου «αναπνέει καλύτερα». Τα συγκεκριμένα φίλτρα προορίζονται κυρίως για οχήματα υψηλών επιδόσεων, οπότε θα ήτανε σώφρον πριν προχωρήσεις σε αντικατάσταση και ξοδέψεις ένα σωρό χρήματα χωρίς να χρειάζεται, να συμβουλευτείς τον μηχανικό σου ή κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

  • Ελεύθερο φίλτρο, εύκολη λύση και πιο οικονομική σε σχέση με την απόδοση του.  Τα ελευθέρα φίλτρα υπάρχουν διαθέσιμα για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων από γνωστές εταιρείες βελτιωτικών προϊόντων σε τιμές από 30-80 €.  Λέγονται αλλιώς και φίλτρα γάζας είναι από τα πιο κοινά aftermarket φίλτρα. Φιλτράρουν καλύτερα τον εισερχόμενο αέρα και επιτρέπουν την καλύτερη ροή του. Το σημαντικό για αυτά τα φίλτρα είναι ότι  δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση και εάν πιάνουν τα χέρια σου, απλά μπορείς να το καθαρίσεις με δυνατό αέρα και να το επαλείψεις με λίγο μηχανολογικό λάδι για την καλύτερη κατακράτηση των μικροσωματιδίων.

 

  • Φιλτροχοάνες, είναι μια κατηγορία φίλτρων που έχουν την ιδιότητα να τραβάνε με δύναμη τον αέρα και όχι απλά να τον φιλτράρουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την παραγωγή έντονου μπάσου ήχου. Επειδή πρέπει να είναι τοποθετημετημένα σε σημείο εισαγωγής με όσο πιο κρύο αέρα γίνεται, ώστε να έρχεται  σε επαφή η φιλτροχοάνη με το περιβάλλον συνεπώς θα πρέπει να πραγματοποιείται συχνά το καθάρισμα τους. Είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό ώστε να επιτρέπουν την εισαγωγή πολύ περισσότερου αέρα σε σχέση με άλλα φίλτρα ίδιου μεγέθους.

 

  • Το φίλτρο βαρελάκι, (Airbox) διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, κυλινδρικό, κατασκευασμένο από ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό, δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας πράγμα που το καθιστά ικανό ώστε να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα από την υψηλή θερμοκρασία του κινητήρα. Τα συστήματα τύπου Airbox, δημιουργούν φαινόμενο συμπίεσης, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η δύναμη του αέρα που ο κινητήρας αναπνέει. Εξαιτίας της λειτουργίας αλλά και της ιδιαίτερης κατασκευής, το κόστος είναι αυξημένο.

 

  • Φίλτρα “σκούπα”, ο συγκεκριμένος τύπος έχει πάρει το όνομα από το σχήμα κώνου του φίλτρου, που βοηθά τον αέρα να αναπτύξει ταχύτητα ώστε να εισέρχεται στο χώρο καύσης με μεγαλύτερη πίεση. Το φίλτρο σκούπα αντικαθιστά στην ουσία το εργοστασιακό κουτί του οχήματος, ενώ το αρνητικό του στοιχείο, είναι τα υψηλά επίπεδα θορύβου που παράγονται κατά τη χρήση του ενώ επίσης θα παρατηρήσεις και μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου.

Πόσο ασφαλές είναι να κυκλοφορώ χωρίς φίλτρο ή χωρίς να το έχω αλλάξει ποτέ;

Θα το καταλάβεις αρκεί να ρίξεις μια ματιά στην μπροστινή σου πινακίδα, μετά από μια νυχτερινή διαδρομή σε θερμό ή υγρό κλίμα. Θα δεις κάθε είδους λάσπη, φύλλα από δέντρα, ζωύφια, πετραδάκια και άλλα. Όλα αυτά μπορούν να περάσουν μέσα στη μηχανή και να φτάσουν στον κινητήρα, όπως φυσικά και το νερό που συναντά το όχημα στο δρόμο. Όλα αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον κινητήρα σου. Το ίδιο επίσης μπορεί να γίνει ακόμη και όταν το φίλτρο σου είναι πολύ βρώμικο, αν το αφήσεις στην μοίρα του σταδιακά θα αρχίσει να φράζει, με αποτέλεσμα να μην περνά στον κινητήρα ο απαραίτητος αέρας και να πλήττεται αισθητά η απόδοσή του.

Κάθε πότε πρέπει ν’ αλλάζω τα φίλτρο αέρα;

Η αλλαγή τους προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκίνητου σου και αναγράφεται στο βιβλιαράκι του service του οχήματος.  Σε συμβουλεύουμε να τα  αλλάζεις μαζί με τα λάδια όπως και τα υπόλοιπα φίλτρα, καμπίνας κλπ. Το κόστος τους ειδικά των εργοστασιακό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που προσφέρουν στην «υγεία» του κινητήρα σου και δεν αξίζει να ρισκάρεις, άλλωστε ο αέρας της ατμόσφαιρας στις σύγχρονες πόλεις είναι αρκετά μολυσμένος εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος και της σκόνης των κατασκευών που αιωρείται.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή φίλτρου αέρα ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Στην autoduder θα βρεις όλα τα είδη γνήσιων και πιστοποιημένων ανταλλακτικών που χρειάζεσαι για το αυτοκίνητο σου. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι είμαστε παθιασμένοι με τα προϊόντα / υπηρεσίες που παρέχουμε, την ποιότητα της υποστήριξης και ναι, θα το ξαναπούμε, τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών ανάμεσα στα συνεργεία των συνεργατών μας. Αποδεχόμενος κάποια από τις προσφορές μας που σε συμφέρει, θα πληρώσεις μόνο αυτό που συμφωνήθηκε χωρίς κρυφές χρεώσεις.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!