×

Αλλαγή Μπουζί

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6432
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Μπουζί

Τι είναι τα μπουζί και πως λειτουργούν;

Μπουζί ή αναφλεκτήρας είναι στοιχείο του συστήματος ανάφλεξης ενός κινητήρα, που με τις κατάλληλες συνθήκες, όταν δηλαδή, μεταξύ των ηλεκτροδίων του μπουζί  που τροφοδοτείται από τον πολλαπλασιαστή και τη μπαταρία, εφαρμοσθεί υψηλή τάση, δημιουργείται σπινθήρας, ο οποίος και προκαλεί την ανάφλεξη του μίγματος αέρα καυσίμου. Τα μπουζί έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κινητήρα, καθώς πρέπει, να λειτουργούν σαν εναλλάκτης ζέστης μεταφέροντας ποσά θερμότητας από το θάλαμο καύσης προς το σύστημα ψύξης του κινητήρα, να επιτρέπουν την κρύα εκκίνηση και να εγγυώνται ότι δε θα υπάρχουν περιπτώσεις απώλειας σπινθήρα κατά την απότομη αύξηση των στροφών του κινητήρα και να αντέχουν στη μέγιστη ισχύ του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ανάγκες αυτές πρέπει να εξυπηρετούνται σε όλη τη διάρκεια ζωής τους. Τα μπουζί είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, κεραμικό υλικό και γυαλί διότι τα υλικά αυτά έχουν διαφορετικές ιδιότητες και το καθένα συμβάλει  για το τέλειο αποτέλεσμα θερμικής απόδοσης. Συνήθως αντιστοιχούν ένα μπουζί σε κάθε κύλινδρο καύσης και βρίσκονται σε σημείο όσο το δυνατόν ευνοϊκότερο για την καύση του συμπιεσμένου μίγματος αέρα-καύσιμου. Πρέπει κάτω από όλες τις συνθήκες λειτουργίας να λειτουργούν χωρίς την εμφάνιση διαρροών και χωρίς πρόκληση υπερθέρμανσης.

Πόσα είδη μπουζί υπάρχουν και γιατί;

Υπάρχουν τεσσάρων ειδών μπουζί, νικελίου, πλατίνας,  διπλής πλατίνας, ιριδίου, τα τελευταία, ιριδίου χρησιμοποιούνται σε κινητήρες αερίου εξαιτίας της ανάγκης για υψηλή τάση ανάφλεξης. Τα υπόλοιπά είδη  επιλέγονται  με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής για το κάθε όχημα. Το κάθε μπουζί είναι κατασκευασμένο για συγκεκριμένου είδους κινητήρες, οπότε είναι υψίστης σημασίας να τοποθετήσεις το σωστό μπουζί. Εάν χρησιμοποιήσεις λάθος μπουζί, τότε ο κινητήρας δε θα λειτουργήσει σωστά. Μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά στον ίδιο ή τον καταλυτικό μετατροπέα, εξαιτίας εσφαλμένης θερμικής απόδοσης ή εσφαλμένου διάκενου ηλεκτροδίου ή ακόμη και από λάθος μήκος.

Τι είναι η θερμική απόδοση ενός μπουζί και γιατί είναι σημαντική;

Η θερμοκρασία στην άκρη του μπουζί πρέπει να κρατηθεί μέσα σε ένα κατάλληλο εύρος, έτσι ώστε ούτε να υπερθερμανθεί και να δημιουργεί προαναφλέξεις, αλλά ούτε και να ψυχθεί έτσι ώστε να μην βρωμίζει το μπουζί από υπερβολικές επικαθήσεις. Όταν η θερμοκρασία λειτουργίας του μπουζί είναι στο ιδανικό εύρος, παρατηρείται μία αυτοκαθαριζόμενη λειτουργία από επικαθήσεις στο άκρο του μπουζί και γι’ αυτό  είναι ιδιαίτερα σημαντική η θερμική απόδοση για την υγεία του κινητήρα.

Τι είναι το διάκενο ηλεκτροδίου των μπουζί και γιατί είναι σημαντικό;

Είναι η μικρή απόσταση μεταξύ του κεντρικού ηλεκτροδίου και του αρνητικού ηλεκτροδίου και γι’ αυτό το λόγο μετράται ως μήκος του διάκενου του σπινθήρα. Μικρότερο διάκενο ηλεκτροδίων απαιτεί μικρότερη τάση ανάφλεξης. Αν το διάκενο του ηλεκτροδίου είναι πολύ μικρό, η τάση που δημιουργείται είναι υψηλή, αλλά μπορεί να εμφανίζεται απώλεια σπινθήρα γιατί το μίγμα φτάνει στον σπινθήρα. Εάν, αντίθετα, το διάκενο του ηλεκτροδίου είναι πολύ μεγάλο απαιτείται πολύ υψηλή τάση ανάφλεξης. Αυτό σημαίνει χαμηλή παραγωγή τάσης. Αν και το μίγμα πλησιάζει στο διάκενο σπινθήρα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απώλειας σπινθήρα. Το διάκενο ηλεκτρόδιων είναι συνήθως γύρω 0.7 – 1.1 mm. Το κατάλληλο διάκενο για τον κάθε κινητήρα καθορίζεται από το κατασκευαστή του κινητήρα και αναγράφεται στο σχετικό εγχειρίδιο χρήσης ή στο βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου σου.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα μπουζί στο αυτοκίνητό μου;

Εξαρτάται από τα χιλιόμετρα αντικατάστασης που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου, τη φυσική φθορά η οποία εάν είναι αρκετά μεγάλη τα καθιστά αναποτελεσματικά ανεξαρτήτως χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί, αλλά και το είδος μπουζί. Για παράδειγμα τα μπουζί νικελίου πρέπει να αντικατασταθούν μετά από 30.000 έως 45.000 χλμ, τα μπουζί πλατίνας μετά από 70.000 χιλιόμετρα, τα μπουζί διπλής πλατίνας μετά από 80.000 χλμ, ενώ το μπουζί ιριδίου μετά από 60.000 με 120.000 χλμ.

Μπορώ να αναβαθμίσω τα μπουζί μου;

Όταν έρθει ο καιρός για αλλαγή των μπουζί, σίγουρα έχεις σκεφτεί, να αναβαθμίσεις τα μπουζί με άλλα “μακρύτερης διάρκειας” διαφόρων επιστρώσεων, όπως της πλατίνας (long-life platinum ή gold-platinum).  Αυτά είναι ακριβότερα, αλλά αντέχουν και πολύ περισσότερο. Πολλά από αυτά έχουν διάρκεια ζωής από 60.000-100.000χλμ. Μια άλλη επιλογή είναι τα μπουζί ” απόδοσης”. Αυτά συνήθως έχουν μοναδικές κατασκευαστικές λύσεις στο ηλεκτρόδιο του μπουζί, όπου αυξάνουν την ποσότητα του σπινθήρα ή ακόμη και τις οδούς του σπινθηρισμού έτσι ώστε να εξασφαλίσουν πάντα το σωστό σπινθηρισμό χωρίς απώλειες. Αυτά τα μπουζί είναι πάντα πιο ακριβά από τα τυπικά και πολλές φορές διαρκούν και περισσότερο. Είναι μια καλή επιλογή, εάν θέλεις ν’ αναβαθμίσεις την απόδοση της ανάφλεξης.  Εμείς σε συμβουλεύουμε πριν αποφασίσεις οποιαδήποτε αναβάθμιση να συμβουλευτείς το μηχανικό σου ώστε να σε καθοδηγήσει σωστά ή κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή μπουζί ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Γιατί στα συνεργαζόμενα συνεργεία της  autoduder  παρέχεται η τεχνική υποστήριξη που χαρακτηρίζεται με την εμπειρία και τη τεχνογνωσία που απαιτούν οι σημερινές προκλήσεις της αγοράς αλλά και οι απαιτήσεις του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Άλλωστε μόνο σ’ εμάς μπορείς να συγκρίνεις τιμές ώστε να επιλέξεις την πιο συμφέρουσα ακόμα και στην αλλαγή των μπουζί σου για να μην σε προβληματίζει το κόστος τώρα πια!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!