×

Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6427
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού ή Κρεμαγιέρας

Τι είναι τα ημίμπαρα ;

Αποτελούν ένα από τα βασικά εξαρτήματα του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου. Είναι μακριές μεταλλικοί ράβδοι – σύνδεσμοι, που βρίσκονται εκατέρωθεν των εμπρόσθιων τροχών του αυτοκινήτου, μεταξύ της κρεμαγιέρας του τιμονιού και των τροχών. Αποτελούν τον ενδιάμεσο σύνδεσμο, ανάμεσα στην κρεμαγιέρα και τα ακρόμπαρα κάθε τροχού, με τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνέχεια. Τα ημίμπαρα συνδέονται μέσω ειδικής μπίλιας, και συγκρατούν το σύστημα ρακόρ – πινιόν – άξονα της κρεμαγιέρας, και για το λόγο αυτό, είναι, συνήθως, κατασκευασμένα, για μεγαλύτερη αντοχή, από χάλυβα ή ατσάλι. Βοηθούν στην μεταβίβαση της αρχικά περιστροφικής κίνησης-ροπής στρέψης, από την κολόνα του τιμονιού στην κρεμαγιέρα, με την βοήθεια της οποίας η περιστροφική κίνηση μετατρέπεται σε γραμμική, κι από εκεί μέσω των ημίμπαρων, η κίνηση μετατρέπεται και πάλι σε περιστροφική, ως προς τον κατακόρυφο άξονα και το άκρο στήριξης τους στο αμάξωμα, ώστε να μπορούν να στρίβουν με ασφάλεια οι τροχοί του αυτοκινήτου.

Ποια είναι ακριβώς η λειτουργία τους στο σύστημα διεύθυνσης και γιατί θεωρούνται σημαντικά;

Σε καθεμία από τις δύο άκρες του οδοντωτού κανόνα της κρεμαγιέρας του τιμονιού (στην αριστερή και την δεξιά  έξοδο του κελύφους της), έρχεται και κουμπώνει, μέσω ενός σφαιρικού συνδέσμου, η πρώτη από τις δύο ράβδους-μπάρες προς τους τροχούς, το «ημίμπαρο». Τα εσωτερικά σημεία-άκρα, όπου συνδέονται, τα ημίμπαρα με τον άξονα-κανόνα της κρεμαγιέρας, προφυλάσσονται από ελαστικές φυσούνες, ενώ στα άλλα, τα εξωτερικά άκρα των ημίμπαρων, βιδώνουν τα ακρόμπαρα. Κάθε ακρόμπαρο έχει, κατά κανόνα, θηλυκό (εσωτερικό) σπείρωμα και έτσι, μέσω ασφαλιστικού παξιμαδιού κατά μήκος του ημίμπαρου, ρυθμίζουμε το πόσο βαθιά θα εισέλθει η εξωτερική πλευρά του ημίμπαρου μέσα στην εσωτερική του ακρόμπαρου. Στη συνέχεια, η εξωτερική πλευρά του ακρόμπαρου έρχεται, με τη σειρά της, να συνδεθεί με «μπάλακι» (uniball) στον ειδικό βραχίονα της πλήμνης των τροχών. Από τα παραπάνω εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα, ότι  από το ποσοστό της «διείσδυσης» του ημίμπαρου μέσα στο ακρόμπαρο, ρυθμίζεται η σύγκλιση και η απόκλιση των τροχών, δηλαδή η σωστή ευθυγράμμιση και ορθή οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, η οποία συνδέεται άμεσα και αναπόσπαστα με την ίδια μας την σωματική ακεραιότητα.

Πότε συνήθως χρειάζονται αλλαγή τα ημίμπαρα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος φθοράς για τα ημίμπαρα. Θα μπορούσαμε με κάθε  επιφύλαξη να πούμε ότι αλλάζονται σε κάθε μεγάλο σέρβις ή μετά τα 100.000 χλμ, αλλά αυτό θα θεωρούνταν, ίσως, υπερβολή. Τα πάντα εξαρτώνται, κατά κύριο λόγο, από τον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου μας. Τα ημίμπαρα φθείρονται, ιδίως, όταν είναι χαλασμένα τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου, με τα οποία «γειτνιάζουν». Έτσι, λόγω της αναποτελεσματικής λειτουργίας των τυχόν φθαρμένων αμορτισέρ, με τόσες δυνάμεις που δέχεται το σύστημα διεύθυνσης, λόγω των κραδασμών, που είναι εντονότεροι στους προβληματικούς δρόμους, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών, μεγάλων και επικίνδυνων ανωμαλιών σε αυτούς, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα (σπάσιμο εξαρτήματος ή και χαλάρωση κάποιας επιμέρους βίδας) τα οποία βέβαια δε συμβαίνουν καθημερινά η σε τακτική βάση.

Πώς θα καταλάβω ύπαρξη φθοράς στα ημίμπαρα;

Συνήθως, ένα από τα σημάδια προειδοποίησης για ύπαρξη τυχόν βλάβης στα ημίμπαρα είναι ένας ξερός θόρυβος στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου, κυρίως στις μεγάλες (λακκούβες), αλλά ακόμη και σε μικρές ανωμαλίες (σαμαράκια) του οδοστρώματος. Απαιτείται βέβαια, ένας ενδελεχής έλεγχος του όλου συστήματος διεύθυνσης από μηχανικό, καθώς, ο θόρυβος είναι μεν από τα σημαντικότερα συμπτώματα, δεν συνδέεται, όμως απόλυτα και αποκλειστικά, με την ύπαρξη βλάβης στα ημίμπαρα. Έτσι, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε φθορά ή ακόμη και αστοχία στη σύνδεση, σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του συστήματος διεύθυνσης κι όχι στα ημίμπαρα, όπως : Βλάβη της κρεμαγιέρας, φθορά ή ελλιπή λίπανση των μπιλιοφόρων συνδέσμων μεταξύ της κρεμαγιέρας και των ημίμπαρων, φθορά στους συνδέσμους, στα λαστιχάκια ή και ολική καταστροφή των ακρόμπαρων ή ακόμη και μικροαστοχίες ή χαλάρωση στα top mount των αμορτισέρ.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή στα ημίμπαρα;

Τα ημίμπαρα, ως ανταλλακτικά, δεν κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά και ενδεικτικά, στα ακριβότερα μοντέλα αυτοκινήτων δεν ξεπερνούν τα 40 – 45 Ευρώ. Οπωσδήποτε, όμως, επειδή η αλλαγή τους είναι μια αρκετά χρονοβόρα και λεπτομερής διαδικασία, που συνεπάγεται και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αρκετή προσοχή και ανάλογη εμπειρία από τον μηχανικό, εκείνο που θα στοιχίσει λίγο παραπάνω είναι η τεχνική εργασία αντικατάστασής τους. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση μόνο των ημίμπαρων, κοστίζει πολύ φθηνότερα απ’ ότι η αλλαγή όλης της κρεμαγιέρας.

Γιατί να εμπιστευτώ την αλλαγή των ημίμπαρων του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου μου στον autoduder;

Ακόμη αμφιβάλλεις; Γιατί διαθέτουμε τους πλέον εξειδικευμένους κι έμπειρους συνεργάτες, που μπορούν να αναλάβουν κάθε τεχνική εργασία στον τομέα της επισκευής του αυτοκινήτου, με συνέπεια, επαγγελματισμό, άψογη τεχνική εξυπηρέτηση, με τοποθέτηση πιστοποιημένων και γνήσιων ανταλλακτικών και πάντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Μην παίζεις με την ασφάλειά σου! Μπες τώρα στο site της autoduder, δες, σύγκρινε και εμπιστεύσου τον «τετράτροχο φίλο σου» στα έμπειρα χέρια των ειδικών μας!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!