×

Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.78
6574
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών

Tί είναι και σε ποιό σημείο του αυτοκινήτου βρίσκονται τα ψαλίδια;

Τα ψαλίδια αποτελούν το τελευταίο τμήμα του συστήματος ανάρτησης ενός αυτοκινήτου. Αποτελείται από βραχίονες που έχουν διχαλωτό σχήμα, παρόμοιο με αυτό του κεφαλαίου ελληνικού γράμματος «λάμδα» ή σαν ψαλίδι. Τα ψαλίδια συναντώνται στις εμπρός αναρτήσεις όλων των αυτοκινήτων. Το ένα τους άκρο λειτουργεί ως βάση, στην οποία στηρίζεται το γόνατο MacPherson της ανάρτησης και το άλλο συνδέει την ανάρτηση με το αμάξωμα. Πρόκειται, δηλαδή, για δύο βραχίονες, των οποίων τα άκρα στηρίζονται στο πλαίσιο του αμαξώματος και στο τρίτο άκρο τους συναρμόζεται ο τροχός. Η λειτουργία τους έγκειται στο να διευκολύνει την παλινδρομική κίνηση της ανάρτησης και την κυκλική κίνηση της διεύθυνσης. Συνεπώς, η κατάστασή τους επηρεάζει άμεσα, τόσο την οδική συμπεριφορά, όσο και γενικότερα, την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης.

Πόσα διαφορετικά είδη ψαλιδιών υπάρχουν;

Τα ψαλίδια μαζί με τον αποσβεστήρα ταλαντώσεων (αμορτισέρ), το γόνατο, την αντιστρεπτική ράβδο και την ελαστική άνω βάση στήριξής τους, αποτελούν το σύστημα ανάρτησης, που έχει ως αποστολή την άμεση σύνδεση του αμαξώματος με  τους τροχούς, από τη μια, και την ρύθμιση κι εξισορρόπηση, μεταξύ των μεγάλων στατικών δυνάμεων (ωφέλιμο φορτίο) και των δυναμικών φορτίσεων, που αναπτύσσονται, λόγω των δυνάμεων κίνησης και πέδησης, από την άλλη. Στηρίζονται πάνω σε ελαστικά και μεταλλικά σινεμπλόκ (silent blocks), τα οποία απορροφώντας τους κραδασμούς, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, υπάρχουν και διαφορετικά είδη ψαλιδιών. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω και κάτω ψαλίδια τότε μιλάμε για διάταξη ανάρτησης με διπλά ψαλίδια η οποία συναντάται σε ακριβότερα μοντέλα, συνήθως με σπορ χαρακτήρα. Στην ανάρτηση του κάθε τροχού τα ψαλίδια είναι δύο, το πάνω και το κάτω, κι έχουν δύο πόδια (σκέλη) το καθένα. Η βάση του κάθε ψαλιδιού, δηλαδή τα δύο του πόδια συνδέονται αρθρωτά σε κάποιο σταθερό σημείο του σασί και στην κορυφή του το κάθε ψαλίδι έχει έναν ακόμα αρθρωτό σύνδεσμο, με τον οποίο συνδέεται με τον φορέα του άξονα του τροχού.

Η συνήθης ανάρτηση που συναντάται πλέον στα περισσότερα αυτοκίνητα είναι με γόνατα Μακ-Φέρσον ή ανεξάρτητη ανάρτηση. Στο σύστημα αυτό χρησιμοποιείται μόνο ένα αρθρωτό διχαλωτό ψαλίδι, το οποίο συνδέει το σασί- αμάξωμα, με το κάτω μέρος του φορέα του τροχού. Στην πάνω πλευρά, δεν υπάρχει ψαλίδι, αλλά μια κατακόρυφη τηλεσκοπική αντηρίδα, η οποία περικλείει μέσα της τα αμορτισέρ και περιβάλλεται από ένα μακρύ σπειροειδές ελατήριο. Αυτή η τηλεσκοπική αντηρίδα ενώνεται στο κάτω μέρος της (χωρίς άρθρωση) με τον φορέα του άξονα του τροχού και στο επάνω μέρος της στερεώνεται με μια ειδικά σχεδιασμένη πυργοειδή εσοχή του αμαξώματος.

Τέλος, υπάρχει και η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων («Multi-link suspension»), που προτιμάται κυρίως, στα ακριβά και τελευταίας τεχνολογίας οχήματα. Μοιάζει με την ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, καθένα, όμως, απ’ αυτά, έχει χωριστεί σε δύο βραχίονες (δηλαδή τέσσερις συνολικά) και μερικές φορές προστίθεται και ένας πέμπτος. Ο κάθε βραχίονας ευθύνεται για μια συγκεκριμένη παράμετρο της θέσης και της κινησιολογίας του τροχού, όπως είναι η μεταβολή της γωνίας κάμπερ και η ρύθμιση της απόστασης του κέντρου του τροχού από τον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου. Οι βραχίονες ενός τέτοιου μηχανισμού, πρέπει να μπορούν «να συνεργάζονται» για τον ίδιο σκοπό, χωρίς όμως ο ένας να παρεμποδίζει τη λειτουργία του άλλου, και να βρίσκονται και σε θέσεις και σχήμα, τέτοιου είδους, που να επιτρέπουν στον σχεδιαστή  την τοποθέτηση κι άλλων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου.

Πόσο ευπαθή είναι τα ψαλίδια και κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή;

Τα ψαλίδια της ανάρτησης, κατασκευάζονται από χάλυβα ή από ελαφριά κράματα ή κατεργασμένο αλουμίνιο. Τα χαλύβδινα τμήματα είναι περισσότερο επιρρεπή στη διάβρωση, λόγω της άμεσης επαφής τους με νερά, κατά την οδήγηση, γι’ αυτό και συνήθως, πρέπει να είναι βαμμένα με καταφόρηση για τη βέλτιστη προστασία τους από την υγρασία, που ευθύνεται για την εμφάνιση αλάτων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί γρήγορη διάβρωση. Για να αντέξει ο μηχανισμός ανάρτησης περισσότερο στο χρόνο, συνιστάται από τεχνικούς να επιλέγονται ψαλίδια κατασκευασμένα από ελαφρά κράματα. Ο βασικότερος εχθρός των ψαλιδιών, αλλά και των αναρτήσεων εν γένει, είναι οι έντονοι κραδασμοί από λακκούβες στους δρόμους ή από παρκάρισμα- ξεπαρκάρισμα σε ψηλά πεζοδρόμια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείς, ώστε να μπορείς να αποφεύγεις τέτοιου είδους εμπόδια, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για την ακεραιότητα του συστήματος ανάρτησης του αυτοκινήτου σου. Συνεχή χτυπήματα από λακκούβες, σαμαράκια, ψηλά κράσπεδα ή άλλου είδους εξογκώματα, μπορούν να καταστρέψουν τα ψαλίδια της ανάρτησης και να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση κύλισης αλλά, προπάντων, την ασφάλεια τη δική σου και του αυτοκινήτου σου. Γι’ αυτό συνιστάται ένας διαγνωστικός, περιοδικός έλεγχός τους κάθε 40.000-50.000 Km.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες φθορές των ψαλιδιών και τί συνέπειες μπορεί να έχουν;

Η συχνότερη βλάβη του ψαλιδιού είναι η παραμόρφωση ή το ράγισμά της, η οποία συνήθως προκύπτει από το πέρασμα μέσα από λακκούβες με μεγάλη ταχύτητα. Καθ’ όλο το μήκος του το ψαλίδι είναι ευάλωτο σε κτυπήματα από πέτρες, λακούβες κράσπεδα, αφού βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του οχήματος. Έτσι αν χτυπηθεί χωρίς να το αντιληφθεί ο οδηγός για να το επισκευάσει, σε περίπτωση ραγίσματός του τότε αφενός, θα επηρεαστεί η οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ενώ αφετέρου, είναι δυνατό, έπειτα από κάποιο ικανό χρονικό διάστημα, λόγω συγκέντρωσης δυνάμεων στο σημείο ρωγμής ή κάμψης, το ψαλίδι να σπάσει, όπερ θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πορεία του αυτοκινήτου και την πρόκληση ατυχήματος.

Ακόμη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, όσο κινείται το όχημα, να επέρχεται φυσιολογική φθορά σε εύφθαρτα τμήματα των οποίων γίνεται χρήση, πέραν του κύκλου ζωής τους, όπως π.χ στους λαστιχένιους συνδέσμους, που ενώνουν τα ψαλίδια στο αμάξωμα (σινεμπλόκ) ή στα μπαλάκια των ακρόμπαρων, με τα οποία συνδέονται άμεσα τα ψαλίδια. Η συγκεκριμένη φθορά μπορεί με τη σειρά της, να οδηγήσει στην παραμόρφωση ή ακόμη και την ολοκληρωτική  καταστροφή του ψαλιδιού. Αν π.χ έχουν κοπεί ή, μετά από έλεγχο, δεν έχουν τοποθετηθεί ευθύγραμμα με τις οπές τοποθέτησής τους τα σινεμπλόκ, το ψαλίδι θα έχει κενά (τζόγο), με αποτέλεσμα να έχει κενά και το άκρο του τροχού, που είναι συνδεμένο με το ψαλίδι, με όποια αποτελέσματα μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ορθή ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου. Από ελαττώματα στα σινεμπλόκ των ψαλιδιών μπορεί, επίσης, να προκύψουν προβλήματα στο σύστημα διεύθυνσης, ακόμη και ανώμαλη φθορά των ελαστικών.

Επιπλέον, φθορά του ψαλιδιού μπορεί να προκύψει και λόγω προβληματικής σύνδεσης του ελαστικού εδράνου της βάσης του ψαλιδιού με το αμάξωμα. Οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός στη συνδεσμολογία του ελαστικού εδράνου – σινεμπλόκ του ψαλιδιού με το σασί, όπως χαλάρωση ή λανθασμένη σύσφιξη του περικοχλίου και καταστροφή του σπειρώματος ή μη τοποθέτηση της περόνης που ασφαλίζει και συγκρατεί το σινεμπλόκ της βάσης του ψαλιδιού, αποτελούν αστοχίες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ασφάλειά σου!

Πιθανό, επίσης, πρόβλημα στα ψαλίδια μπορεί να εμφανιστεί και λόγω καταστροφής του ελαστικού περιβλήματος (φυσούνας), που περιβάλλει την  σφαιρική άρθρωση του ψαλιδιού.  Στην περίπτωση που το ελαστικό, από καουτσούκ χλωροπρενίου, περίβλημα κοπεί, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και αποσύνδεση του ψαλιδιού από την άρθρωση του, λόγω της εισβολής ξένων βλαβερών σωματιδίων (χώμα, σκόνη και υγρασία) ικανών να προκαλέσουν τη διάβρωσή του και στην καλύτερη των περιπτώσεων την δυσκολία λίπανσής της και  τη δημιουργία κενών. Σε μια τέτοια περίπτωση αντικαθιστάς ολόκληρη την άρθρωση κι όχι μόνο τη φθαρμένη φούσκα για λόγους ασφαλείας!

Ποιά τα κύρια συμπτώματα μιας προχωρημένης φθοράς στα ψαλίδια;

Τα παρακάτω σημάδια είναι κατά πάσα πιθανότητα, ενδεικτικά μιας πιθανής φθοράς στο ψαλίδι, αν και όχι απολύτως! Ενδεικτικά, αν διαπιστώσεις κενά στις πλήμνες των τροχών, ή στην κίνηση του τιμονιού, φθορές στα λάστιχα των τροχών, κραδασμούς του αμαξώματος ή του τιμονιού κατά την οδήγηση, εξωγενείς θορύβους κατά τις στροφές και σε κακής ποιότητας οδοστρώματα ή μείωση της ισχύος του κινητήρα, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς έναν μηχανικό για άμεσο διαγνωστικό έλεγχο, οποιουδήποτε εξαρτήματος του συστήματος διεύθυνσης και ανάρτησης του αυτοκινήτου!

Μπορούν οι εγκεκριμένοι συνεργάτες του autoduder να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν σωστά τα ψαλίδια του αυτοκινήτου μου;

Μα φυσικά! Οι έμπειροι συνεργάτες μας, θα προβούν στη διάγνωση της βλάβης μετά από τον απαραίτητο λεπτομερή τεχνικό έλεγχο, και στην αντικατάσταση οποιουδήποτε εξαρτήματος του συστήματος ανάρτησης του αυτοκινήτου σου απαιτηθεί, με συνέπεια, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, ειλικρίνεια, χωρίς «τυφλές χρεώσεις» και με την ασφάλεια που προσφέρουν τα επώνυμα ψαλίδια μας, τα οποία διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγγυήσεις του κατασκευαστή. Μπες σήμερα κιόλας στο  www.autoduder.com σύγκρινε, αποφάσισε και βγες πολλαπλά κερδισμένος!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!