×

Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη – Αμπραγιάζ

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.78
6574
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Αμπραγιάζ

Τι είναι ο Συμπλέκτης ή Αμπραγιάζ και πως λειτουργεί;

H χρησιμότητα του αμπραγιάζ ή αλλιώς συμπλέκτη είναι να μεταφέρει την κίνηση από τον άξονα του κινητήρα στον άξονα των τροχών ή να τους απομονώνει όταν πιέζεται το αντίστοιχο πεντάλ, ώστε να γίνεται ομαλή η αλλαγή των σχέσεων. Αποτελείται από δύο βασικά μέρη: Το πλατό που βρίσκεται βιδωμένο στο σφόνδυλο του κινητήρα και αποτελεί συνέχεια του στροφαλοφόρου άξονα, οπότε κινείται με στροφές ίδιες με αυτές του κινητήρα και το δίσκο, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από υλικό με υψηλό συντελεστή τριβής και είναι συνδεδεμένος με τον πρωτεύοντα άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων, ώστε πιέζεται από το πλατό πάνω στο σφόνδυλο, με τη βοήθεια του μηχανισμού του συμπλέκτη. Έτσι με τη βοήθεια της τριβής ανάμεσα στο δίσκο, που περιστρέφεται μαζί με τον άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων, και το πλατό που εφάπτεται στο σφόνδυλο μεταφέρεται η παραγόμενη από τον κινητήρα ροπή στο κιβώτιο, για να μεταδοθεί από εκεί στο διαφορικό και τους τροχούς.
Όταν δεν ασκείται πίεση στο πεντάλ του συμπλέκτη, ο δίσκος πιέζεται από ελατήρια πάνω στο πλατό και περιστρέφεται μαζί μ’ αυτό. Με το πάτημα του πεντάλ, ο δίσκος απομακρύνεται, γλιστρώντας πάνω στον άξονα του κιβωτίου, απομονώνοντας έτσι το κιβώτιο ταχυτήτων από τον κινητήρα.

Έχουν όλα τα οχήματα συμπλέκτη (αμπραγιάζ);

Συμπλέκτη διαθέτουν μόνο τα οχήματα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και όχι όσα διαθέτουν αυτόματο. Υπάρχει βέβαια και η συνήθης παρανόηση ότι ο εναλλακτικός όρος αμπραγιάζ αφορά το αριστερό πεντάλ. Στη πραγματικότητα αρκετά νέα μοντέλα διαθέτουν αμπραγιάζ αλλά όχι και δεξί πεντάλ (πχ SMART) τα οποία αποκαλούνται γενικώς ημιαυτόματα αλλά ο κάθε κατασκευαστής τους δίνει δική του ονομασία: πχ DSG, S-TRONIC, PDK, EASY-TRONIC, DCT, POWERSHIFT, SMG. Σε όλα αυτά τα μοντέλα το σύστημα του συμπλέκτη  ή αμπραγιάζ (Δίσκος, πλατό, ρουλεμάν πίεσης) είναι αναλώσιμο και αντικαθίσταται με τη χρήση.

Πώς θα καταλάβω εάν ο συμπλέκτης (αμπραγιάζ) χρειάζεται αλλαγή;

Με την πάροδο του χρόνου, ο συμπλέκτης φθείρεται και χάνει την απόδοσή του. Όταν συμβαίνει αυτό, τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις είναι ο θόρυβος, οι δονήσεις του πεντάλ και το λεγόμενο «πατινάρισμα», δηλαδή το φαινόμενο που ο δίσκος έχει φθαρεί τόσο, ώστε να γλιστράει πάνω στο πλατό, με αποτέλεσμα να μην δίνει την απαραίτητη ροπή στον κινητήριο άξονα.
Πιο αναλυτικά:
• Νιώθεις το πεντάλ του αμπραγιάζ βαρύ, δύσκολα εμπλέκεται σωστά κάπου στο μέσο της διαδρομής του πεντάλ.
• Επίσης η σύμπλεξη γίνεται πολύ χαμηλά, δηλαδή πολύ κοντά στο σημείο που το πεντάλ βρίσκεται χαμηλά στο δάπεδο του οχήματος, στο τέλος της διαδρομής του.
• Κάνε ένα απλό και αξιόπιστο τεστ: Κινούμενος/η σε δρόμο χωρίς κίνηση και με ασφάλεια με 3η ταχύτητα, «κατέβασε» αμέσως σε 2η και άσε απότομα το αμπραγιάζ, ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει. Αν οι στροφές του κινητήρα δεν ανέβουν απότομα και παραμείνουν νωχελικά στο χαμηλό τους φάσμα, τότε θα πρέπει σίγουρα να προγραμματίσεις το συντομότερο αλλαγή συμπλέκτη.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το συμπλέκτη (αμπραγιάζ) σε καλή κατάσταση;

Ακολούθησε τις παρακάτω απλές συμβουλές και με τις κατάλληλες κινήσεις θα επιμηκύνεις τη ζωή του συμπλέκτη σου.
• Απέφυγε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιείς τον επιλογέα ταχυτήτων, ως υποβραχιόνιο. Εκτός του ότι προκαλείται φθορά στο σύστημα του κιβωτίου, είναι και επικίνδυνο για την ασφάλεια σου, αφού είναι φρόνιμο κατά την οδήγηση, τα χέρια σου να βρίσκονται πάντα και μόνο στο τιμόνι.
• Όταν το όχημα σου είναι για μικρό διάστημα ακινητοποιημένο, για παράδειγμα στο φανάρι ή σε μποτιλιάρισμα, έχοντας πατημένο το πεντάλ του αμπραγιάζ, αφενός φθείρεις το συμπλέκτη και αφετέρου στα σύγχρονα οχήματα με start stop, το σύστημα εξοικονόμησης καυσίμου δεν ενεργοποιείται.
• Επίσης, καταστροφική είναι και η προσπάθεια εξισορρόπησης του οχήματος σε ανηφόρα πιέζοντας συνδυαστικά τα πεντάλ συμπλέκτη και γκαζιού. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς το χειρόφρενο και στη συνέχεια να επιχειρείς μια ομαλή εκκίνηση.
• Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβραδύνεις το αυτοκίνητο σου κατεβάζοντας ταχύτητες. Και αποτελεσματική δεν είναι αυτού του είδους η επιβράδυνση, αλλά και το όχημά σου, ταυτόχρονα, ταλαιπωρείς.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεται το σετ συμπλέκτη (αμπραγιάζ);

Στα περισσότερα οχήματα δεν ορίζεται από τον κατασκευαστή πότε συνήθως, υπάρχει σημαντική φθορά στο συμπλέκτη που αποτελείται από το δίσκο το πλατό και το ρουλεμάν πίεσης. Τα εξειδικευμένα συνεργεία, διαθέτουν κατάλληλο μηχάνημα διάγνωσης, ώστε το όχημά σου, αφενός, να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και αφετέρου, να λαμβάνεις έγκαιρα ειδοποίηση για αλλαγή σετ αμπραγιάζ, πριν σου ακινητοποιηθεί πλήρως.

Γιατί ο συμπλέκτης (αμπραγιάζ) πρέπει να αλλάζεται ως σετ;

Το σύστημα του συμπλέκτη αποτελείται από το δίσκο, το πλατό και το ρουλεμάν. Όταν φθαρεί ο δίσκος, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να επιταχύνει αφού ο συμπλέκτης «γλιστρά», ενώ όταν έχει φθαρεί το πλατό, το πεντάλ σκληραίνει πολύ και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσει. Επίσης ένα φθαρμένο ρουλεμάν που έχει αποκτήσει ανοχές, δεν πιέζει σωστά το δίσκο με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη φθορά του. Συνεπώς όλα τα εξαρτήματα είναι αλληλένδετα, ώστε η μη καλή λειτουργία το ενός, να επηρεάζει συγχρόνως και την λειτουργία των άλλων. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι, εάν ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου υποστεί μεγάλη φθορά, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν, ο δίσκος και το πλατό θα πρέπει να αλλάζονται μαζί.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή συμπλέκτη (αμπραγιάζ) ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Ακόμη δεν το έμαθες; Κερδίζεις σε ασφάλεια και οικονομία τοποθετώντας τα πιστοποιημένα ανταλλακτικά μας. Επίσης όταν εμπιστεύεσαι το διαδικτυακό μας χώρο, έχεις πλήρη έλεγχο του κόστους και ταυτόχρονα δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των συνεργείων. Αποδεχόμενος λοιπόν την καλύτερη προσφορά από εμάς, θα είσαι 100% σίγουρος ότι δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ενώ έχεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τους συνεργάτες μας.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!