×

Αλλαγή Υγρών Φρένων

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6512
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Υγρών Φρένων

Υγρά φρένων, τι είναι και που χρησιμοποιούνται;

Είναι τύπος υγρού, που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υδραυλικών φρένων και υδραυλικού συμπλέκτη, σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ελαφρά φορτηγά. Η χρήση των υδραυλικών φρένων βασίζεται στο νόμο του Πασκάλ δηλαδή, αν ασκηθεί μια πίεση σ’ ένα υγρό, αυτή μεταφέρεται αναλλοίωτη προς όλες τις διευθύνσεις κι επενεργεί με την ίδια δύναμη σ’ όλες τις ίσες επιφάνειες. Σήμερα δεδομένου ότι οι κατασκευαστές συνδυάζουν πλήθος βοηθητικών συστημάτων βελτίωσης της απόδοσης και σταθερότητας του οχήματος, όπως το ABS, το ASR, το ESP, το EBS,  με το σύστημα πέδησης και το συμπλέκτη του κιβωτίου ταχυτήτων, είναι επιβεβλημένη η άριστη κατάσταση και απόδοση των υγρών των φρένων.

Που βρίσκονται στο αυτοκίνητό μου τα υγρά φρένων και πως λειτουργούν;

Τα υγρά βρίσκονται στο διαμέρισμα του κινητήρα, κάτω από το καπό, σε δοχείο με ειδική σήμανση. Αυτή είναι η κεντρική αντλία του υδραυλικού συστήματος, αποτελείται από α) έναν θάλαμο συνήθως κυλινδρικό μέσα στον οποίο κινείται ένα έμβολο και β) το δοχείο που είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο, όπου περιέχονται τα υγρά των φρένων.  Η αντλία λειτουργεί ως εξής: Καθώς ο οδηγός πιέζει το πεντάλ, ασκείται μια δύναμη στον άξονα πίεσης, ο οποίος κινεί το έμβολο μέσα στο κυλινδρικό θάλαμο της αντλίας. Όταν το έμβολο περάσει από συγκεκριμένο σημείο που λέγεται  αντισταθμιστική οπή, το υγρό παγιδεύεται μέσα στο χώρο συμπίεσης και κάθε περαιτέρω μετακίνηση του εμβόλου δημιουργεί πίεση στο υγρό. Η πίεση αυτή μεταφέρεται αμείωτη στα κυλινδράκια των τροχών και είναι αυτή που προκαλεί την επιβράδυνση του οχήματος.  Όταν ο οδηγός σταματά να ασκεί πίεση στο πεντάλ του φρένου, τότε το υγρό επιστρέφει απ’ τα κυλινδράκια των τροχών στον κυλινδρικό θάλαμο της αντλίας, χωρίς όμως να εισέρχεται αρχικά σ’ αυτόν, ενώ παράλληλα το έμβολο επανέρχεται στην αρχική θέση ηρεμίας με τη βοήθεια του ελατηρίου.  Επίσης αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι για τη μεταφορά του υγρού φρένων από την κεντρική αντλία στα κυλινδράκια των φρένων των τροχών, χρησιμοποιούνται χαλύβδινες σωληνώσεις, οι οποίες βρίσκονται σ’ ένα σημείο του πλαισίου, κοντά στους τροχούς.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα υγρά των φρένων και γιατί;

Για να γίνεται ομαλά, όλη η λειτουργία του συστήματος που περιγράψαμε πιο πάνω τα υγρά φρένων πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να συναντούν συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας, ώστε το σύστημα φρένων να λειτουργεί κατάλληλα.

Τα σημαντικότερα είναι:

 • Σημείο βρασμού, πρέπει να έχουν υψηλό σημείο βρασμού για να αποφευχθεί η εξάτμισή τους στα σωληνάκια των φρένων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν  ιδίως μέσα στους κυλίνδρους σε φρένα με ταμπούρα και στις δαγκάνες φρένων. Ο ατμός που προκαλείται από την εξάτμιση επειδή είναι πιο συμπιέσιμος σε σχέση με τα υγρά είναι ικανός να καταργήσει την υδραυλική μεταφορά της πέδησης με αποτέλεσμα τα φρένα δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν το αμάξι.

Λόγω της ικανότητας των υγρών να απορροφούν την υγρασία, έχουν θεσπιστεί δύο διαφορετικά σημεία βρασμού δύο διαφορετικών καταστάσεων, ανάλογα με την ποσότητα υγρασίας που έχει απορροφηθεί.

 1. «ξηρό» σημείο βρασμού, κατάσταση κατά την οποία το υγρό των φρένων μόλις έχει χρησιμοποιηθεί από την συσκευασία του και δεν έχει απορροφήσει υγρασία.
 2. «υγρό» σημείο βρασμού, αφορά υγρό που έχει απορροφήσει 3,5% κατά βάρος, νερό, βάση προδιαγραφών του κατασκευαστή.

 

 • Ιξώδες, σε μια ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές, τα υγρά θα πρέπει να διατηρούν ένα σταθερό ιξώδες ώστε να εξασφαλίζεται η άρτια λειτουργία των βαλβίδων που έχουν αναλάβει το ρόλο της μέτρησης πίεσης ή του όγκου για να ελέγχεται η ποσότητα των υγρού που μεταφέρεται.

 

 • Διάβρωση. Επίσης εξαιτίας της ανάγκης για προστασία των μηχανικών μερών του συστήματος, όπως δαγκάνες, κύλινδροι φρένων, αντλίες φρένων και βαλβίδες ελέγχου ABS, από την διάβρωση και την υγρασία, τα υγρά φρένων είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται διαθέτουν ιδανική σύνθεση για αντισκωριακή και αντιδιαβρωτική προστασία. Το PH των υγρών φρένων θα πρέπει να είναι από 7 έως 11.

 

 

 • Συμπίεση, η διατήρηση σταθερού επιπέδου συμπίεσης υπό όλες τις κλιματικές συνθήκες και αλλαγές, συμβάλει στη σωστή επιβράδυνση καθώς και τη διαρκή αίσθηση φρεναρίσματος στο πεντάλ του οχήματος. Για παράδειγμα σε πιθανή αύξηση συμπιεσιμότητας, είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη διαδρομή του πεντάλ για να διατηρηθεί η ίδια πίεση στο πιστόνι της δαγκάνας του φρένου.

Πόσα είδη των υγρών φρένων υπάρχουν και γιατί;

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υγρών φρένων, ενώ διαχωρίζονται με βάση τις προδιαγραφές του Αμερικανικού Υπουργείου Συγκοινωνιών DOT ή American Department of Transportation). Φυσικά το τύπο υγρών που χρειάζεται το δικό σου όχημα, θα το βρεις στο βιβλιαράκι συντήρησης του αυτοκινήτου σου ή άφησέ το στα έμπειρα χέρια των συνεργατών μας!

Οι κατηγορίες με κωδικό DOT3 , DOT4, DOT5.1 έχουν σύσταση γλυκολαιθέρα και σε κάποιες περιπτώσεις βορικό αστέρα, μεταξύ τους διαφέρουν στα σημεία βρασμού και στο ιξώδες τους, ιδανικό για τα περισσότερα νέας τεχνολογίας οχήματα.

Υπάρχει η κατηγορία υγρών DOT5 με βάση τη σιλικόνη, τα συγκεκριμένα υγρά όμως, δεν είναι συμβατά με το ABS και δεν αναμιγνύονται με άλλους τύπους υγρών.

Τι και πως πρέπει να το ελέγχω στα υγρά των φρένων μου για να διατηρήσω σε καλή κατάσταση το αυτοκίνητό μου;

 • Κατ’ αρχήν βεβαιώσου ότι γνωρίζεις που βρίσκεται το δοχείο των υγρών φρένων. Εάν όχι, είναι καλύτερα να ζητήσεις από το μηχανικό σου να σου το υποδείξει.
 • Τσέκαρε τα υγρά τουλάχιστον μια φορά το μήνα, εννοείται και πριν από μεγάλο ταξίδι.
 • Εάν το υγρό στο δοχείο ξεπερνά τη μέγιστη ένδειξη (ΜΑΧ) πιθανών συμβαίνει επειδή έχεις αντικαταστήσει πρόσφατα τα τακάκια, συνεπώς πιέζονται περισσότερο τα έμβολα και ανεβαίνει η στάθμη υγρού.
 • Σε περίπτωση χαμηλής στάθμης υγρών (κάτω του ΜΙΝ ), θα έχεις μειωμένη απόδοση στο φρενάρισμα αλλά και πιο βαριά αίσθηση στα πεντάλ φρένου και συμπλέκτη.
 • Εάν υπάρξει ανάγκη για συμπλήρωση υγρών φρένων, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις υγρά ίδιων προδιαγραφών. Σε συμβουλεύουμε να το κάνεις με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η υπερχείλιση μπορεί να προκαλέσει φθορά στις γύρω σωληνώσεις και στο χρώμα του οχήματος. Σκούπισε αμέσως το σημείο σ’ αυτή τη περίπτωση με ένα πανί.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα υγρά στα φρένα μου και γιατί;

Είναι φρόνιμο να ακολουθείς τις οδηγίες κατασκευαστή του οχήματος. Συνήθως χρειάζεσαι  αλλαγή υγρών φρένων ανά 12 μήνες, εξαιτίας της υγροσκοπικής τους ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία του περιβάλλοντος, επηρεάζεται η χημική τους σύσταση και μειώνεται η απόδοση και αποτελεσματικότητα τους.

Γιατί να αλλάξω τα υγρά φρένων σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Στα συνεργεία μας θα βρεις τα κατάλληλα ανταλλακτικά και υγρά φρένων που ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του οχήματος σου, ενώ μέσα από το διαδικτυακό μας χώρο https://www.autoduder.com/ συγκρίνεις πανεύκολα τις τιμές χωρίς ν’ ανησυχείς πια  για το κόστος της αλλαγής. Για πόσο ακόμα θα αμελείς τα υγρά των φρένων σου βάζοντας της ζωή σου σε κίνδυνο;

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!