×

Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6485
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ ή Ζαμφοράκια

Τί είναι η αντιστρεπτική μπάρα ζαμφόρ;

Η μπάρα «Ζανφόρ» ή αλλιώς αντιστρεπτική ράβδος (δοκός) ή ράβδος στρέψης, είναι μια μεταλλική ράβδος κυκλικής διατομής, σε σχήμα ανοικτού Π, κατασκευασμένη συνήθως από χάλυβα ελατηρίων. Είναι συνδεδεμένη, μέσω ελαστικών συνδέσμων (μπαράκια),  στην μπροστινή ή και στην πίσω ανάρτηση, στηρίζεται στο σασί, στερεώνεται στα συγκροτήματα της πλήμνης τόσο του αριστερού όσο και του δεξιού τροχού και συνδέει κάθε τροχό με εκείνον της απέναντι πλευράς, έτσι που, όταν η ανάρτηση του ενός τροχού συμπιεστεί, να μεταφερθεί η πίεση, ελαστικά, και στην ανάρτηση του άλλου. Έχει τη δυνατότητα να προβάλλει αντίσταση και να παραμορφώνεται ελεγχόμενα σε κατάσταση στρέψης, μειώνοντας, με τον τρόπο αυτό, τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές. Η αντίσταση που προβάλλει σε στρέψη είναι ανάλογη της διαμέτρου της. Είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο, ώστε να ρυθμίζει και να ενισχύει τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, περιορίζοντας τις υπερβολικές κι ανεπιθύμητες κλίσεις του αυτοκινήτου στις στροφές και κάνοντάς το πιο ασφαλές.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η αντιστρεπτική μπάρα;

Η αντιστρεπτική ράβδος συνδέει πρακτικά τις αναρτήσεις δύο τροχών στον ίδιο άξονα με το πλαίσιο του αυτοκινήτου. Στηρίζεται στο σασί με δυο αρθρώσεις (δακτυλίδια), μέσα στις οποίες μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Κάθε άκρο συνδέεται με μια ανάρτηση, ώστε σε κάθε στροφή η ανάρτηση που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος, πιέζεται προς τα επάνω, προκαλώντας έτσι μία ελαφρά στρέψη της αντιστρεπτικής ράβδου γύρω από τον εαυτό της, στην οποία προβάλλει αντίσταση. Η στρέψη αυτή επενεργεί και στο άλλο άκρο της ράβδου. Αυτό έχει ως συνέπεια, η ανάρτηση στον εσωτερικό τροχό να συμπιέζεται από αντίθετες δυνάμεις σε σχέση με αυτές που ασκούνται στην εξωτερική ανάρτηση, δηλαδή η εσωτερική ανάρτηση, αντίθετα με την εξωτερική, να πιέζεται προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι ο εσωτερικός τροχός που έχει την τάση να σηκωθεί, θα συνεχίσει να πατάει στο έδαφος, ενώ παράλληλα περιορίζονται οι κλίσεις του αμαξώματος. Αλλά και στις εγκάρσιες ανωμαλίες των ευθειών, όπου και οι δύο τροχοί ανεβοκατεβαίνουν, ταυτόχρονα, η ράβδος, απλώς, ανεβοκατεβαίνει, ελεύθερα, μαζί τους, χωρίς να στρέφεται, συνεπώς, δεν επηρεάζει καθόλου τη σκληρότητα των αναρτήσεων. Μέσω της ράβδου Ζανφόρ, συνεπώς, επιτυγχάνεται καλή οδική συμπεριφορά στην είσοδο των στροφών, όπου το αμάξωμα αποκτά κλίση, χωρίς, από την άλλη πλευρά, να επηρεάζεται η άνεση του αυτοκινήτου όταν κινείται ευθεία.

Σε τί χρησιμεύουν τα μπαράκια Ζαμφόρ ή Ζαμφοράκια;

Η σύνδεση της αντιστρεπτικής Ζαμφόρ με τις αναρτήσεις επιτυγχάνεται με μικρές αρθρωτές ράβδους στρέψης στο κάθε άκρο της Ζαμφόρ που λέγονται μπαράκια Ζαμφόρ ή κοινώς Ζαμφοράκια.  Όταν, για παράδειγμα, ο ένας τροχός πέφτει σε λακκούβα, η ράβδος και τα μπαράκια μεταφέρουν μέρος της δύναμης του χτυπήματος στην ανάρτηση του άλλου τροχού, κάτι που συνδέεται άμεσα με το μήκος στα μπαράκια αλλά και το πάχος της αντιστρεπτικής ράβδου.

Τόσο η διάμετρος όσο και το πάχος της αντιστρεπτικής ζαμφόρ ενδέχεται να διαφέρουν, από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Η διάμετρος στα περισσότερα αυτοκίνητα, κυμαίνεται από 2 ως 5 εκατοστά. Γενικά, όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρός της, κι όσο πιο κοντά είναι τα άκρα της, τόσο περισσότερο περιορίζονται και οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές. Εξάλλου, τα σπορ αγωνιστικά «off road» οχήματα δίνουν στον οδηγό την  δυνατότητα να αποσυνδέει, τελείως, την αντιστρεπτική ράβδο, λύνοντας  τα μπαράκια και επιτρέποντας ελεύθερη άρθρωση των αναρτήσεων κατά το πέρασμα των εμποδίων.

Ποιές είναι οι συνηθέστερες βλάβες στα μπαράκια ζαμφόρ και από τί προκαλούνται;

Γενικά, η ράβδος ζανφόρ εμφανίζει μεγάλη αντοχή ως εξάρτημα και η διάρκεια ζωής της ξεπερνά συνήθως τα 200.000 χιλιόμετρα. Σπανίως  χρειάζεται αλλαγή και μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης παραμόρφωσης ή καταστροφής της συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, ισχυρού χτυπήματός της σε «σαμαράκι» ή λακκούβα του οδοστρώματος, είτε λόγω συνεχούς έκθεσής της σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και ξηρασίας. Οι βλάβες, που συναντώνται συχνότερα εντοπίζονται κυρίως στην παραμόρφωση των αρθρωτών τμημάτων της ζαμφόρ, όπως είναι τα μπαράκια (ζαμφοράκια) ή τα λάστιχα – σινεμπλόκ στήριξής της (δακτυλίδια) κυρίως λόγω διάβρωσης και έκθεσης σε νερά, ζέστη και υγρασία.  Ιδίως τα μπαράκια ζαμφόρ έναι πολύ επιρρεπή στη φθορά και η διάρκεια ζωής τους είναι κατά μέσο όρο περίπου 30.000 χιλιόμετρα. Ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κακή ποιότητα του οδοστρώματος όπως λακκούβες και σαμαράκια, αλλά και το επιθετικό στύλ οδήγηση που προκαλεί απότομα βυθίσματα στο μπροστινό σύστημα.

Πώς θα καταλάβω αν χρειάζονται αλλαγή τα μπαράκια ζαμφόρ και πόσο θα κοστίσει;

Τα συνήθη συμπτώματα φθοράς στα μπαράκια – ζαμφοράκια είναι η εμφάνιση τριξίματος κατά την εκτέλεση ελιγμών, η αστάθεια του αμαξώματος κατά το φρενάρισμα και τις στροφές, ή θόρυβος & χτυπήματα από την εμπρός ανάρτηση κατά την οδήγηση. Η αλλαγή στα μπαράκια δεν κοστίζει ακριβά και γενικά δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Προτιμότερο θα ήταν όμως να γίνει από κάποιον επαγγελματία και σε συνεργείο, που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη σφύγξη των εξαρτημάτων με τη σωστή ροπή τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω χαλαρής εφαρμογής στα παξιμάδια στερέωσης, τις βίδες και τα ρουλεμάν. Ενα λογικό κόστος αντικατάστασής τους αριστερά – δεξια κυμαίνεται στα 60-80 ευρώ για τα περισσότερα αυτοκίνητα Επιπλέον, στο συνεργείο οι τεχνικοί διαθέτουν ασφαλώς την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία, ώστε με μια απλή ματιά σε όλα τα ορατά μέρη, όπως δακτυλίους, αρθρώσεις και μπάρες του συστήματος διεύθυνσης, να προλάβουν οποιαδήποτε φθορά μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα!

Γιατί να προτιμήσω να αλλάξω τα μπαράκια ζαμφόρ σε κάποιον από τους πιστοποιημένους συνεργάτες του autoduder;

Γιατί οι συνεργάτες μας διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνογνωσία για κάθε τεχνική εργασία πάνω στο αυτοκίνητο και τον απαιτούμενο σεβασμό στην τσέπη σου! Εσύ ακόμα θα ψάχνεσαι; Μπες σήμερα κιόλας στο ανανεωμένο μας site www.autoduder.com κλείσε ραντεβού, άλλαξε τα ζαμφοράκια με χαμηλό κόστος και λύσε το πρόβλημά σου εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, πάντα με την φροντίδα, ποιότητα και αξιοπιστία του autoduder!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!