×

Ιμάντας Χρονισμού Αλλαγή

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6485
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή σετ ιμάντα χρονισμού

Τί είναι ο ιμάντας χρονισμού και σε τί χρησιμεύει;

O ιμάντας χρονισμού (ή ιμάντας στροφάλου) είναι μια λαστιχένια «ζώνη», μέσω της οποίας παίρνει κίνηση ο εκκεντροφόρος άξονας από τον στροφαλοφόρο και παράλληλα συγχρονίζεται η κίνηση των εμβόλων και των βαλβίδων μέσα στον κινητήρα. Είναι κατασκευασμένος από λάστιχο ενισχυμένο με ύφασμα και με ειδική επικάλυψη (layer) από Kevlar/Twaron/Fiberglass. Είναι εξαιρετικά σημαντικό εξάρτημα και σε περίπτωση που σπάσει ή κοπεί, λόγω της μη έγκαιρης αντικατάστασής του, υφίσταται σοβαρή ζημιά ο κινητήρας, αφού από την αποκοπή του προκαλείται ακανόνιστη λειτουργία των εμβόλων και βαλβίδων, με αποτέλεσμα την στρέβλωση και την ολοσχερή καταστροφή τους.

Πώς λειτουργεί ο ιμάντας χρονισμού;

Ο ιμάντας χρονισμού των εκκεντροφόρων παίρνει την κίνηση απευθείας από τον στροφαλοφόρο άξονα, μέσω ενός γραναζιού, την οποία και μεταβιβάζει στους εκκεντροφόρους άξονες, που με την σειρά τους ανοιγοκλείνουν τις βαλβίδες την κατάλληλη χρονική στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό κατά την εγκατάστασή του να γίνει σωστός χρονισμός των εκκεντροφόρων, γιατί το παραμικρό λάθος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά ο κινητήρας ή ακόμα και να καταστραφεί.

Γιατί βρίσκουμε τον ιμάντα με τον όρο «σετ» ιμάντα χρονισμού στην αγορά;

Η εργασία για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού είναι, συνήθως, σύνθετη και χρονοβόρα, επειδή συνδυάζεται και με άλλες πρόσθετες εργασίες στο όχημά σας, όπως, για παράδειγμα γρανάζια ή προεντατήρες, που μπορεί μεν, να μην έχουν εμφανίσει κάποια βλάβη, επειδή όμως, συμβάλλουν στην διάρκεια ζωής του νέου ιμάντα αλλάζονται πάντα μαζί με αυτόν. Μάλιστα, κάποιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων περιλαμβάνουν στο σετ και την αλλαγή αντλίας νερού. Συνήθως η αντικατάσταση του ιμάντα στοιχίζει αρκετά, όχι τόσο, λόγω του κόστους της αγοράς του ίδιου του ιμάντα και των συνοδευτικών με αυτόν εξαρτημάτων, ως ανταλλακτικού, αλλά λόγω του κόστους της εργασίας τοποθέτησής του, αφού η αφαίρεση και η αλλαγή και τοποθέτησή του απαιτεί την αποσυναρμολόγηση σχεδόν “του μισού αυτοκινήτου”. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη τεχνική εργασία είναι απαραίτητο να γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία.

Πώς θα καταλάβω ότι έχει φθαρεί ο ιμάντας χρονισμού στο αυτοκίνητο μου;

Δυστυχώς, σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να το καταλάβεις, μόνο το έμπειρο μάτι ενός εξειδικευμένου επαγγελματία μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση του ιμάντα και να προτείνει την αντικατάστασή του ή μη!

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω σετ ιμάντα χρονισμού;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν ως ενδεικτικό διάστημα αντικατάστασης του ιμάντα χρονισμού από 4 έως και 7 χρόνια και εφόσον το αυτοκίνητο έχει διανύσει συνολικά από 40.000 ως 80.000 χλμ. Κάποια συνεργεία συστήνουν την αλλαγή ιμάντα χρονισμού αρκετά νωρίτερα, ακόμα και στα 4 χρόνια χρήσης του αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Σε συμβουλεύουμε να τηρείς πάντοτε πιστά τις προβλεπόμενες οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου, όσον αφορά την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού!

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ιμάντα χρονισμού και καδένας;

Και τα δύο εξαρτήματα κάνουν την ίδια δουλειά, όμως η καδένα χρονισμού έχει υψηλότερη αντοχή στις ισχυρά αναπτυσσόμενες δυνάμεις του κινητήρα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία απ’ ότι ο ιμάντας. Αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα. Μια άλλη εξίσου σημαντική διαφορά μεταξύ τους είναι, πως, πριν την οριστική φθορά της ή και την τυχόν αστοχία της, η καδένα σε προειδοποιεί, σε αντίθεση με τον ιμάντα, η αστοχία του οποίου θα είναι και ξαφνική και με καταστροφικές συνέπειες για τον κινητήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η αλλαγή του ιμάντα είναι απαραίτητο να εντάσσεται στην περιοδική και τακτική συντήρηση των μηχανικών τμημάτων του αυτοκινήτου, ενώ η καδένα είναι πιθανό, ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη χρήση του οχήματος, να μην χρειαστεί ποτέ αντικατάσταση, κατά την διάρκεια του κύκλου ζωής του κινητήρα.

Τί να προσέξω στην αλλαγή του σετ ιμάντα χρονισμού;

Θα πρέπει ν’ απευθυνθείς σε εξειδικευμένο συνεργείο για την συγκεκριμένη αντικατάσταση. Είναι άκρως σημαντικό κατά την εγκατάσταση του ιμάντα να γίνει σωστός χρονισμός των εκκεντροφόρων, αφού το παραμικρό λάθος  μπορεί να έχει ως συνέπεια  να μην λειτουργήσει σωστά ο κινητήρας ή ακόμα και να καταστραφεί. Επίσης, τα ανταλλακτικά, που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να είναι τα πλέον εγκεκριμένα και ενδεδειγμένα για το αυτοκίνητό σου.

Γιατί να αλλάξω σετ ιμάντα χρονισμού σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Επειδή στα συνεργεία των συνεργατών μας θα βρεις εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή τους ανταλλακτικά και με βάση τις προδιαγραφές του οχήματός σου. Από τη μία πλευρά, καταρτισμένοι και έμπειροι μηχανικοί φροντίζουν για την σωστή λειτουργία του οχήματος σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, ενώ από την άλλη, εμείς φροντίζουμε και την τσέπη σου, αφού διαθέτουμε τις καλύτερες τιμές της αγοράς ακόμη και στην αλλαγή του σετ ιμάντα χρονισμού!  Θα το καταλάβεις συγκρίνοντας της τιμές μας στον διαδικτυακό μας χώρο autoduder. Μην ρισκάρεις την ζωή και σωστή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου σου, εξαιτίας του έως τώρα θεωρούμενου ως υψηλού κόστους αλλαγής σετ ιμάντα χρονισμού!  Εμείς έχουμε τη λύση!!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!