×

Αλλαγή Μπαταρίας

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 45% !

4.67
6485
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Μπαταρίας Αυτοκινήτου

Πως λειτουργεί η μπαταρία αυτοκινήτου;

Η μπαταρία ή αλλιώς συσσωρευτής είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα που μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρισμό για μελλοντική χρήση σε μορφή χημικής ενέργειας.  Η τάση από την αποθηκευμένη χημική ενέργεια προκαλείται όταν δύο ανόμοια υλικά όπως οι θετικές και οι αρνητικές πλάκες εμβαπτίζονται στον ηλεκτρολύτη. Μετατρέπεται σε ηλεκτρική, όταν δημιουργηθεί κύκλωμα μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ακροδεκτών. Όταν μια μπαταρία συνδεθεί με φορτίο, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως η μηχανή του οχήματος, ρέει ρεύμα από την μπαταρία. Η μπαταρία αρχίζει να αποφορτίζεται, σε αυτό το σημείο επεμβαίνει το δυναμό, μια συσκευή που επιστρέφει στον συσσωρευτή το ρεύμα που καταναλώθηκε ώστε να μην «ξεμένουμε».

Πόσα μεγέθη μπαταρίας υπάρχουν και γιατί;

Υπάρχουν πολλά μεγέθη μπαταριών, συνέπεια της ύπαρξης πολλών κατασκευαστών και διαφορετικών τύπων αυτοκινήτων καθώς και προδιαγραφών. Έτσι οι μπαταρίες ανάλογα με την χωρητικότητά τους ξεκινούν από 45 αμπέρ (Ah) για τα πιο μικρά οχήματα, από 50-70 Ah μεσαίου τύπου,70-100 Ah και πάνω για οχήματα υψηλών απαιτήσεων. Εδώ πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι, τα οχήματα που διαθέτουν σύστημα start – stop εξοπλίζονται με μπαταρίες που διαθέτουν το διπλάσιο επίπεδο αντοχής σε σχέση με τις συμβατικές και οι χωρητικότητα τους ξεκινάει από τα 70 Ah.  Αν και αρκετοί τύποι οχημάτων μπορούν να πάρουν σχεδόν όλα τα μεγέθη των μπαταριών, σας συμβουλεύουμε πριν την αντικατάστασή της να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος ή σε κάποιο οδηγό online στο internet ελέγχοντας το κωδικό που ήδη έχετε ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει απόλυτα στην ανάλογη θέση του οχήματός.

Τί διαφορά έχει η μπαταρία start – stop από τη κανονική;

Τα νέας τεχνολογίας οχήματα διαθέτουν σύστημα start – stop, διακόπτουν και εκκινούν αυτόματα τον κινητήρα όταν μπει η νεκρά ταχύτητα, π.χ στο κόκκινο φανάρι, ώστε να μειώνονται η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων. Η μπαταρία που διαθέτουν λοιπόν τα οχήματα αυτά λέγεται  start – stop, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με τις συμβατικές, ώστε η διαδικασία άναψε-σβήσε να γίνεται άπειρες φορές χωρίς πρόβλημα. Έτσι αυτός ο τύπος μπαταρίας κοστίζει και περισσότερο.

Κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή η μπαταρία;

Η μπαταρία με συνήθη χρήση διαρκεί 4 έως 6 χρόνια. Αναλόγως τη χρήση, την οδήγηση και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Οι περισσότερες έχουν εγγύηση 2 ή 3 χρόνια ανάλογα τον κατασκευαστή.

Πώς καταλαβαίνω ότι η μπαταρία χρειάζεται αλλαγή;

Αρκεί να αφουγκραστείς το όχημα σου, όταν το πρωί προσπαθώντας να εκκινήσεις τον κινητήρα σου  χωρίς επιτυχία, ακούγεται ο ενοχλητικός ήχος  που θυμίζει χαλασμένο ρολόι, είναι σημάδι ότι πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο συνεργείο. Επίσης εάν είσαι αρκετά παρατηρητικός και αντιληφθείς ότι ο φωτισμός του οχήματος δεν είναι  δυνατός  σε σχέση με πριν, είναι προειδοποίηση ότι η ζωή της μπαταρίας οδεύει προς το τέλος. Κάποια νέας τεχνολογίας οχήματα άλλωστε ενημερώνουν τον οδηγό για την τάση της.

 

Πώς μπορώ να παρατείνω τη ζωή της μπαταρίας;

Οι κυριότεροι παράγοντες που φθίνουν την μπαταρία είναι τέσσερις:

 

  • Οδηγική συμπεριφορά: Προτείνουμε συνετή οδήγηση χωρίς απότομες επιταχύνσεις και δυνατά φρεναρίσματα χωρίς λόγο. Απέφυγε όσο μπορείς τους βίαιους κραδασμούς από προσκρούσεις σε πεζοδρόμια και λακκούβες. Είναι ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτή βλάβη ακόμη και στη νέα σου μπαταρία.

 

  • Καιρικές συνθήκες: Οι χαμηλές αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την μπαταρία, είναι κάτι όμως που δεν εξαρτάται από εσένα, εάν όμως διαθέτεις κλειστή ή στεγασμένη θέση στάθμευσής, καλό είναι το όχημα να φυλάσσεται εντός.

 

  • Οδήγηση σε περιοχές με μποτιλιάρισμα: Επειδή στις μικρές διαδρομές με πυκνή κίνηση και μάλιστα σε αργούς ρυθμούς, γίνεται χρήση διαφόρων συσκευών ψυχαγωγίας, κλιματισμού ή άλλων συστημάτων, καταναλώνεται αρκετή ενέργεια ενώ η μπαταρία δεν προλαβαίνει να φορτιστεί πλήρως, έτσι μειώνεται συνεχώς η διάρκεια και η απόδοσή της. Διάλεξε διαδρομή με λιγότερο “μποτιλιάρισμα” ακόμη και αν πρέπει να διανύσεις μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση.

 

  • Ακινητοποίηση οχήματος: Είναι γεγονός ότι όσο συχνότερα μένει ακινητοποιημένο το όχημα σου, τόσο μειώνεται η ζωή του ιδίου και του εξοπλισμού του. Έτσι αφαιρώντας τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας σε περιπτώσεις ακινησίας από μήνα και πάνω, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν θα ξεμείνεις από ρεύμα όταν το χρειαστείς.

Τί πρέπει να προσέξω στην αλλαγή της μπαταρίας;

Κατ’ αρχήν δώσε ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά της μπαταρίας όπως,

 

  • μέγεθος (το αναλύσαμε πιο πάνω),
  • χωρητικότητα σε αμπερώρια (Ah), προτίμησε να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή,
  • ισχύς εκκίνησης μπαταρίας (EN ή CA ή CCA) δηλαδή πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει κατά την εκκίνηση στον κινητήρα, ίσως οι περισσότεροι αγνοούν τη σπουδαιότητα αυτού του χαρακτηριστικού που διασφαλίζει τη σωστή εκκίνηση όλων των συστημάτων του οχήματός ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες όπως ο παγετός.
  • Τέλος πρόσεξε την αναγραφόμενη ημερομηνία κατασκευής που πρέπει να εμφανίζεται στη μπαταρία, είναι σωστό αυτή που θα επιλέξεις να μην έχει μείνει στο ράφι του προμηθευτή για πάνω από έξι μήνες.

Μπορώ να βάλω διαφορετικό μέγεθος μπαταρίας; Πότε να το κάνω αυτό;

Το κάθε όχημα διαθέτει συγκεκριμένο χώρο “διαμέρισμα” για την μπαταρία, έτσι είναι πιθανό να μην ταιριάζει οποιοδήποτε μέγεθος. Μπορείς να επιλέξεις υψηλότερης ισχύος εκκίνησης μπαταρία ή να εγκαταστήσεις μεγαλύτερης χωρητικότητας με  περισσότερα αμπερώρια Ah, ιδιαίτερα εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις λειτουργίες ή συσκευές για μεγάλο χρονικό διάστημα με σβηστό κινητήρα ή εάν επιθυμείς να εγκαταστήσεις επιπλέον συσκευές στο όχημα σου. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση, το δυναμό να είναι ικανό να φορτίσει τη μπαταρία επαρκώς, αλλιώς  θα μειώνεται συνεχώς η διάρκεια της ζωής της, οπότε συμβουλέψου τον μηχανικό σου για το τι θα επιλέξεις.

Να επιλέξω εργοστασιακή μπαταρία ή after market;

Είναι σημαντικό να επιλέξεις εκείνη που αντέχει η τσέπη σου, αρκεί να συμφωνεί με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος, επίσης συμβουλέψου τον μηχανικό σου σε περίπτωση που έχεις προσθέσει extra εξοπλισμό. Όλες οι καινούργιες μπαταρίες, εργοστασιακές ή after market έχουν εγγύηση χρόνου καλής λειτουργίας κατασκευαστή. Πρόσεχε η μπαταρία που θα προμηθευτείς να είναι σωστά συσκευασμένη, να αναγράφονται εμφανώς τα χαρακτηριστικά της για να είσαι σίγουρος ότι είναι γνήσια.

Γιατί να αλλάξω μπαταρία σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Επιλέγοντας τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder, θα διαπιστώσεις ότι η αλλαγή της μπαταρίας δεν είναι ακριβή υπόθεση, ενώ θα είσαι σίγουρος 100% για τη σωστή τοποθέτηση και ανακύκλωση της παλιάς σου. Μην περιμένεις λοιπόν να σε αφήσει σε κάποια δύσκολη στιγμή, επισκέψου το https://www.autoduder.com και μάθε περισσότερα.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!