×

Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.68
6373
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή σιαγόνες

Σιαγόνες τι είναι;

Οι σιαγόνες είναι τα εξαρτήματα που είναι τοποθετημένα μέσα στο τύμπανο του συστήματος φρένων τύπου ταμπούρο. Είναι πάντα δύο μαζί, ενώ μαζί με τα εξαρτήματα για την παραγωγή της δύναμης σύσφιξης δηλαδή τους κυλίνδρους, είναι στερεωμένα μέσα στο ταμπούρο, το οποίο με τη σειρά του είναι στερεωμένο στο τροχό του οχήματος.  Σήμερα, με το συγκεκριμένο σύστημα φρένων ταμπούρα-σιαγόνες, εξοπλίζονται  τα χαμηλού κυβισμού οχήματα ή τα βρίσκουμε στους πίσω τροχούς σε οχήματα παλιότερης τεχνολογίας, στα νέα μοντέλα έχουν αντισταθεί από τα δισκόφρενα.

Πως λειτουργούν οι σιαγόνες;

Οι σιαγόνες κατά την πέδηση πιέζονται από τους κυλίνδρους πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του ταμπούρου ή τυμπάνου ώστε με το κατάλληλο υλικό τριβής που υπάρχει αναμεσά τους δηλαδή τα θερμούιτ, να παραχθεί η αναγκαία για την πέδηση τριβή και να προκληθεί η επιθυμητή επιβράδυνση.  Η δύναμη έντασης που ενεργοποιεί τα φρένα του αυτοκινήτου παράγεται είτε υδραυλικά, στους κυλίνδρους των τροχών, είτε μηχανικά, μέσω μοχλού εκτόνωσης (δηλαδή το χειρόφρενο).

Οι κύλινδροι είναι σταθερά προσαρμοσμένοι και περιέχουν δύο έμβολα που κινούν κάθε μια σιαγόνα χωριστά.  Όταν πιέζεται το πεντάλ, η πίεση των υγρών ενεργεί ομοιόμορφα (Αρχή του Πασκάλ), τόσο στο έμβολο όσο και στο κλειστό άκρο του κυλίνδρου, αναγκάζοντας τα, να απομακρυνθούν το ένα από το άλλο.  Αυτά με τη σειρά τους, ωθούν τις σιαγόνες χωριστά και έτσι τα υλικά τριβής (θερμουίτ) τους, τρίβονται πάνω στα τύμπανα.  Το κλείσιμο και η επιστροφή των σιαγόνων στην αρχική τους θέση, μετά από ένα φρενάρισμα, τους εξασφαλίζεται από τα ελατήρια επαναφοράς που τις ενώνουν.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι σιαγόνες του αυτοκινήτου;

Πρέπει να έχουν μια ικανή ακαμψία, η οποία προέρχεται από τη διατομή της πλάγιας όψης τους που είναι τόξο κύκλου, δηλαδή τύπου “C”, ενώ το προφίλ των σιαγόνων, δηλαδή η εγκάρσια διατομή τους είναι μορφής “Τ”. Συχνά κατασκευάζονται από κράμα ελαφρού μετάλλου, ή με συγκόλληση χαλύβδινων ελασμάτων. Η λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι, τα τύπου φρένα τυμπάνου είναι αυτοενισχυόμενα και αυτή η ενίσχυση με κατάλληλη διάταξη των σιαγόνων μπορεί να πάρει μεγάλες τιμές. Η τριβή παράγει μια ροπή στρέψης, η οποία συμπαρασύρει την σιαγόνα προς την επιφάνεια του τυμπάνου και ενισχύεται έτσι το αποτέλεσμα της πέδησης.

Έχει μειονεκτήματα το σύστημα ταμπούρο-σιαγόνες;

Το κυριότερο μειονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι τα υλικά τριβής του έχουν μικρή σχετικά διάρκεια ζωής, η δε συντήρησή τους και η αλλαγή του υλικού τους είναι συχνή και δαπανηρή αφού τα υλικά τριβής (θερμουίτ) είναι κολλημένα στις σιαγόνες, οπότε είναι επιβεβλημένη η αλλαγή όλου του συστήματος μαζί. Ένα άλλο μειονέκτημα αυτών των φρένων είναι η κακή απαγωγή θερμότητας, που έχει σαν συνέπεια τη μείωση της αποτελεσματικότητας της πέδησης. Ο συντελεστής τριβής του υλικού ελαττώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας ή σε μεγάλες ταχύτητες ολίσθησης.

Τι πρέπει να προσέξω στην αλλαγή σιαγόνων του αυτοκινήτου μου;

Είναι πολύ σημαντικό όταν αλλάζονται σιαγόνες και τα θερμουίτ να χρησιμοποιείται μόνο, ο τύπος που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Η πιο ασφαλής λύση είναι η αντικατάσταση με σιαγόνες που έχουν ενσωματωμένα τα θερμουίτ. Κατά την τοποθέτηση των σιαγόνων, πρέπει να προσέξουμε την μη επαφή των θερμουίτ με λάδια. Επίσης τα θερμουίτ δεν πρέπει ποτέ να φθαρούν τόσο ώστε να έρθει σε επαφή το ταμπούρο με τα πιρτσίνια. Αν γίνει αυτό το ταμπούρο θα χαραχθεί και η αποτελεσματικότητα στο φρενάρισμα θα μειωθεί αισθητά, επειδή θα υπάρξει η τριβή μεταξύ των δύο μετάλλων, ταμπούρου και θερμουίτ. Ένα άσχημα χαραγμένο ταμπούρο χρειάζεται τορνάρισμα, αν και συνήθως είναι καλύτερα να αντικατασταθούν.

Πως θα καταλάβω ότι έχουν φθαρεί οι σιαγόνες;

Θα το καταλάβεις τραβώντας το χειρόφρενο. Μέτρα τα «κλικ» της καστάνιας, πέντε με έξι είναι το φυσιολογικό. Εάν όμως το χειρόφρενο ασφαλίζει τους τροχούς στο πιο ψηλό σημείο του, τότε είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο μηχανικό σου ώστε να ελεγχτούν τα θερμουίτ στους σιαγόνες. Εάν συνοδεύεται το κάθε φρενάρισμα και με ήχο σφυρίγματος στους τροχούς, τότε σίγουρα οι σιαγόνες του αυτοκινήτου σου χρειάζονται αντικατάσταση.

Πως μπορώ να περιορίσω τη φθορά στους σιαγόνες;

Σίγουρα, ο προβλεπόμενος και προληπτικός από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου  έλεγχος των φρένων, μπορεί να σε σώσει από δύσκολες και πολυέξοδες καταστάσεις ακόμη και ατυχήματα, αφού περιορίζονται οι φθορές στο ελάχιστο.

  • Ωστόσο να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό που μπορεί να περιορίσει τις φθορές στα φρένα σου και ειδικά στους σιαγόνες, είναι η οδηγική σου συμπροφορά. Απέφυγε λοιπόν τις απότομες και ανούσιες επιβραδύνσεις. Όταν πλησιάζεις σε φανάρι, ενδέχεται να σταματήσεις οπότε ελάττωσε ταχύτητα από πριν, βγάζοντας το πόδι σου από το γκάζι. Στις κατηφορικές διαδρομές με μεγάλη κλίση φρόντισε στο κιβώτιο να έχεις επιλέξει τη κατάλληλη ταχύτητα και όχι τη νεκρά.

 

  • Μην παραβλέπεις να πραγματοποιείς τα προβλεπόμενα από τον κατασκευαστή service του συστήματος πέδησης, καθώς και να αλλάζεις στα συνιστώμενα χιλιόμετρα, σιαγόνες-θερμουίτ στα ταμπούρα κάθε 000 έως 60.000. 

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή σιαγόνων ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Για να είσαι σίγουρος πως η σωστή και ασφαλής λειτουργία του αυτοκινήτου σου θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, πρέπει να εμπιστευτείς τους καλύτερους για τη συντήρησή του, ακόμα και για αλλαγή στους σιαγόνες των ταμπούρων. Σου εξασφαλίζουμε μοναδικές επιδόσεις και  ολοκληρωμένη φροντίδα service πάντα στη σωστή τιμή. Μόνο στην  autoduder μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές που σου προτείνουν οι συνεργάτες μας και να επιλέξεις την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο χωρίς να ανησυχείς για κρυφές χρεώσεις.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!