×

Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.68
6373
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή στα Λάστιχα ή Δακτυλίδια Ζαμφόρ

Τί είναι η αντιστρεπτική ράβδος ή μπάρα Ζαμφόρ;

Η αντιστρεπτική ράβδος ή δοκός είναι τμήμα της ανάρτησης του αυτοκινήτου. Συμβάλλει στην ευστάθεια του οχήματος στις στροφές, μειώνοντας τις κλίσεις του αμαξώματος και αμβλύνοντας τους απότομους κραδασμούς κατά την οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους. Είναι μια μεταλλική ράβδος, κυκλικής διατομής και σχήματος Π. Βρίσκεται τοποθετημένη στην μπροστινή ή στην πίσω ανάρτηση και στερεώνεται στο σασί, καθώς και στις πλήμνες εκατέρωθεν των τροχών. Ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκεται, διακρίνεται σε εμπρόσθια ή οπίσθια, ανάλογα με την παρουσία ή όχι συνδετικών ράβδων σε δοκό με, ή χωρίς, ράβδους και έχει σταθερή ή ρυθμιζόμενη ακαμψία, η οποία στα σύγχρονα οχήματα και ειδικά στα SUV υλοποιείται με την αντικατάσταση των συνδετικών ράβδων από συνδετικούς κυλίνδρους για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποιός ο ρόλος της αντιστρεπτικής ράβδου ή μπάρας Ζαμφόρ;

Η δοκός αυτή στηρίζεται με δακτυλίδια σινεμπλόκ πάνω στο σασί και λειτουργεί σαν ράβδος στρέψης. Τα πλευρικά αντίθετα άκρα της μετακινούνται κάθετα, ενώ το μέσο της συστρέφεται. Αυτό επιτρέπει την ανακατανομή του φορτίου στα ελαστικά στοιχεία της ανάρτησης, λόγω των οποίων μειώνονται οι εγκάρσιες γωνιακές ταλαντώσεις του αμαξώματος. Για να κατανοήσουμε περαιτέρω το ρόλο και τη χρησιμότητά της, ας αναλογιστούμε, πώς συμπεριφέρεται ένα  αυτοκίνητο, όταν παίρνει μια στροφή με μεγάλη ταχύτητα. Εκεί, το κέντρο βάρους του οχήματος μετατοπίζεται προς το εξωτερικό μέρος της στροφής, ενώ η εσωτερική πλευρά του οχήματος ανασηκώνεται (σε ακραίες περιπτώσεις σηκώνονται και τα λάστιχα). Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς μία πλευρά δημιουργεί κλίση στο αμάξωμα, δυσκολεύοντας τον οδηγό, ιδιαίτερα όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό το φαινόμενο καλείται να αντιμετωπίσει και να περιορίσει η αντιστρεπτική ράβδος.

Τί είναι τα λάστιχα της μπάρας Ζαμφόρ και ποιά η χρησιμότητά τους;

Η αντιστρεπτική ράβδος (Ζαμφόρ) συνδέεται με το αμάξωμα, με μεταλλικο -ελαστικούς συνδέσμους-βάσεις. Οι σύνδεσμοι αυτοί, που είναι γνωστοί ως «σάιλεντ μπλοκ» (λανθασμένα αλλά πλεόν ευρέως αναφέρονται και ως “σινεμπλόκ”), ή λάστιχα ή δαχτυλίδια ζαμφόρ. Πρόκειται για σκληρά ελαστικά παρεμβάσματα, που βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται στην αντιστρεπτική ράβδο, εφόσον αυτή κινείται, προκειμένου να μην μεταφέρεται ο παραμικρός θόρυβος, αλλά και για να συγκρατείται σωστά. Επιπλέον, επιτρέπουν την κίνηση των μερών της ανάρτησης, και τη μεταφορά δυνάμεων μεταξύ των μερών του αυτοκινήτου με ελαστικότητα, χωρίς την ανάπτυξη δυνάμεων τριβής, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, αθόρυβη λειτουργία. Συνήθως, οι σύνδεσμοι αυτοί περιλαμβάνουν δύο μεταλλικά χιτώνια, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται με ειδική συγκόλληση, ελαστικό χιτώνιο (ελαστικός δακτύλιος). Επειδή, οι εν λόγω ελαστικοί σύνδεσμοι βρίσκονται σε, εμφανές κι ιδιαίτερα εκτιθέμενο στις περιβαλλοντικές συνθήκες, σημείο του αμαξώματος, καλό είναι να καθαρίζονται και να συντηρούνται με ειδικά καθαριστικά-λιπαντικά προϊόντα, σε περιοδική βάση, ώστε να μην χρειάζεται σύντομη αλλαγή τους.  

Πότε χρειάζονται αλλαγή τα λάστιχα της αντιστρεπτικής Ζαμφόρ;

Τα λάστιχα ζαμφόρ, επειδή βρίσκονται σε τέτοιο σημείο στο αμάξωμα, το οποίο εκτίθεται σε υγρασία, ζέστη, σκόνη και λάσπες, στεγνώνουν, «σπάνε» από τα άλατα και τη βρωμιά και κόβονται από την ζέστη, με αποτέλεσμα να βγάζουν έναν θόρυβο σαν να τρίζουν. Όταν τα σινεμπλόκ ή λάστιχα ζαμφόρ, έχουν κοπεί η φθαρεί υπερβολικά, χρήζουν, οπωσδήποτε αντικατάστασης, καθώς ενδέχεται να μειωθεί η σταθερότητα του αυτοκινήτου στο δρόμο, ενώ συγκεκριμένα, το φθαρμένο σινεμπλόκ, στο σημείο που η μπάρα ζανφόρ ενώνεται με το πάτημα και την ανάρτηση, παράγει και έντονο θόρυβο (χτύπημα). Γενικά δεν πρόκειται για ένα αρκετά ευπαθές εξάρτημα που χρειάζεται νωρίς αλλαγή, εξαρτάται όμως από τη χρήση του αυτοκινήτου. Εάν δεν οδηγείς επιθετικά ή σε κακοτράχαλα σημεία (αγροτικούς δρόμους ή χωματόδρομους) δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς! Εάν πάλι είσαι σχολαστικός, σε ένα «μηχάνημα έλεγχου τζόγων » – σαν αυτό του ΚΤΕΟ- , μπορείς να ελέγξεις και να διαπιστώσεις και μόνος σου τις φθορές που έχουν υποστεί, τόσο τα λάστιχα- σινεμπλόκ  της αντιστρεπτικής ράβδου, όσο και όλοι οι ελαστικοί συνδέσμοι των αναρτήσεων.

Τί πρέπει να προσέξω σε περίπτωση αλλαγής στα λάστιχα Ζαμφόρ και πόσο αυτή κοστίζει ;

Μα φυσικά την ποιότητα κατασκευής και τοποθέτησής τους, αλλά και αναπόφευκτα την τσέπη σου! Αν αναζητάς την αμεσότητα στην αντίδραση και γενικά στην όλη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου, ενδείκνυνται μεν τα λάστιχα – σινεμπλόκ  πολυουρεθάνης (π.χ.powerflex), πλην όμως είναι σκληρά και αρκετά πιο ακριβά, σε σχέση με τα συνήθη, συμβατικά και κατασκευασμένα από καουτσούκ- λάστιχο σινεμπλόκ Ζαμφόρ, τα οποία υπερτερούν σε ελαστικότητα και άνεση, και είναι,  σαφώς, φθηνότερα. Αξιολογείς τις ανάγκες σου, διαλέγεις και παίρνεις! Εάν, πάντως, μας ρωτάς, μην προχωρήσεις σε οποιαδήποτε αυθαίρετη επιλογή, προτού συμβουλευτείς, πρωτίστως, τον μηχανικό σου. Δεν κάνουν όλα για τα πάντα! Κάθε αυτοκίνητο έχει τις δικές του ξεχωριστές προδιαγραφές και ιδιότητες, που ήθελε  εξαρχής να του προσδώσει ο κατασκευαστής. Σίγουρα κάτι περισσότερο θα ήξερε! Το κόστος αλλαγής λογικά δεν θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Είναι εύκολη η αλλαγή; Μπορώ να αλλάξω και μόνος μου τα δακτυλίδια ζαμφόρ;

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, για να αλλάξουμε τόσο τη ράβδο Ζαμφόρ, όσο και τα λάστιχά της, πρέπει αρχικά να βγάλουμε τους τροχούς, καθώς, το άκρο της αντιστρεπτικής μπάρας Ζαμφόρ συνδέεται, με μια σειρά από αυτούς τους ελαστικούς συνδέσμους- λάστιχα (κεντρικό- τελευταίο), μέσω βιδών και παξιμαδιού, απευθείας με τους τροχούς. Κι ενώ η αλλαγή στο μπαράκι ζαμφόρ, που ενώνεται με το γόνατο του αμορτισέρ, είναι μεν, φαινομενικά μια εύκολη διαδικασία, που απαιτεί σωστό βίδωμα των μπουλονιών και σωστό χειρισμό στις ροπές σύσφιξης των παξιμαδιών, όμως η αλλαγή στα λάστιχα της Ζαμφόρ είναι αρκετά πιο δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ειδικά εργαλεία και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη, στην σπάνια εκείνη περίπτωση, που από την πολυκαιρία κολλήσει το λάστιχο της Ζαμφόρ στο μεταλλικό κέλυφος που το περιβάλλει. Δεν αξίζει λοιπόν τον κόπο να το ρισκάρεις! Απευθύνσου σε έναν ειδικό.

Να εμπιστευτώ την αλλαγή στα λάστιχα Ζαμφόρ σε κάποιο από τα δεκάδες συνεργεία του autoduder και γιατί;

Και το ρωτάς; Όλοι οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σου δώσουν έγκαιρα κι έγκυρα τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, προβαίνοντας στον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο του αυτοκινήτου σου και σε άκρως χαμηλές τιμές που μπορείς να δεις και να συγκρίνεις μέσα από το autoduder.com ! Φίλε οδηγέ μην το καθυστερείς! Η μόνη αξιόπιστη κι υπεύθυνη λύση στο πρόβλημά σου είναι μία και λέγεται autoduder!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!