×

Αλλαγή Σετ Ιμάντα & Καδένας Χρονισμού

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6432
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Ιμάντα / Καδένα Χρονισμού

Τί είναι ο ιμάντας ή καδένα χρονισμού και σε τί χρησιμεύει;

Ο ιμάντας (ή καδένα) χρονισμού αποτελεί βασικό μέρος για τη λειτουργία του κινητήρα, καθώς συγχρονίζει την κίνηση των βαλβίδων. Για να κατανοήσεις καλύτερα περί τίνος πρόκειται, φαντάσου ότι στο εσωτερικό του κινητήρα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα 8, 16 ή περισσότερες βαλβίδες που ελέγχουν με μεγάλη ακρίβεια πότε και πόσο καύσιμο και αέρας “μπαίνει-βγαίνει» από τους κυλίνδρους και γι’ αυτό φροντίζουν με δύο εξαρτήματα, ο στρόφαλος και οι εκκεντροφόροι, τα οποία πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα μεταξύ τους. Αυτός ο συγχρονισμός πραγματοποιείται από τον ιμάντα ή καδένα χρονισμού. Σε περίπτωση που υποστεί βλάβη, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα έμβολα και τις βαλβίδες του κινητήρα, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επισκευής, άρα οφείλεις να μην τον αγνοείς.

Πώς λειτουργεί ο ιμάντας ή καδένα χρονισμού;

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι βαλβίδες πρέπει να είναι σε απόλυτο συγχρονισμό η μία με την άλλη σαν τα όργανα μίας συμφωνικής ορχήστρας, και το ρόλο της «μπαγκέτας» τον παίζει μία ράβδος που λέγεται εκκεντροφόρος. Επειδή η περιστροφή του/των εκκεντροφόρων πρέπει να ακολουθεί πιστά και την περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα (στροφάλου) που δίνει κίνηση στο σασμάν, είναι απολύτως απαραίτητο ο στρόφαλος και οι εκκεντροφόροι να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, ώστε να κινούνται πάντα αρμονικά. Το συνδετικό αυτό ρόλο τον παίζει, είτε ένα ιμάντας, είτε μία καδένα σε συνεργασία με ένα σετ από εξαρτήματα, όπως τροχαλίες, τεντωτήρες, γλίστρες κλπ.

Πόσα είδη χρονισμού υπάρχουν και γιατί;

Δεν θέλει πολλή ανάλυση, τα είδη χρονισμού είναι δύο: ο ιμάντας και η καδένα. Αμφότερα έχουν την ίδια αποστολή, δηλαδή να συνδέουν το στροφαλοφόρο άξονα με τους εκκεντροφόρους άξονες, έτσι ώστε να ανοιγοκλείνουν οι βαλβίδες με συγκεκριμένο ρυθμό. Σε ό,τι αφορά τον ιμάντα χρονισμού, είναι σαφώς πιο ήσυχος σε λειτουργία, με λιγότερους κραδασμούς, ωστόσο χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 80.000 χιλιόμετρα περίπου, καθώς το υλικό του είναι ενισχυμένο ελαστικό πολυμερές που φθείρεται με τη χρήση. Στην αντίπερα όχθη, η καδένα χρονισμού θυμίζει την αλυσίδα που συναντάμε σε ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες, παράγει σίγουρα περισσότερο θόρυβο και κραδασμούς σε σχέση με τον ιμάντα, όμως έχει πολύ μεγάλη αντοχή, για αυτό άλλωστε προτιμάται σε πιο «δυνατά» αυτοκίνητα.

Κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή ο ιμάντας ή καδένα χρονισμού;

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Κατασκευαστής ορίζει το πότε θα αντικαταστήσεις τον ιμάντα χρονισμού. Ωστόσο, οφείλεις να είσαι προνοητικός και να ελέγχεις την κατάστασή του μέσω της προγραμματισμένης συντήρησης του αυτοκινήτου. Σε γενικές γραμμές, προτείνεται προληπτική αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού κάθε περίπου 80.000 χιλιόμετρα ή 4 χρόνια, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εάν ο κινητήρας σου χρονίζεται με καδένα, τότε συνήθως δεν έχεις λόγο να ανησυχείς πριν τα 150.000 χιλιόμετρα. Γενικά, η καδένα είναι από μέταλλο και δεν φθείρεται εύκολα, αλλά μην αποκλείεις ξαφνική ζημιά από κάποια σπασμένη γλίστρα ή φθορά στο τεντωτήρα της. Συνεπώς, χρειάζεται έλεγχος και στην καδένα ακόμα και αν ο κατασκευαστής δεν προβλέπει τακτική αντικατάσταση.

Πώς καταλαβαίνω ότι ο ιμάντας χρονισμού χρειάζεται αλλαγή;

Όπως είπαμε και παραπάνω, με τον ιμάντα χρονισμού δεν παίζεις! Πιθανώς έχεις ακουστά τον αστικό μύθο ότι όταν ο ιμάντας σου είναι στα τελευταία του θα αρχίσει να σφυρίζει, οπότε γιατί να τον αλλάξεις στην ώρα του και να μην περιμένεις με την άνεσή σου το σφύριγμα; Σωστά; …Λάθος! Ο ιμάντας σου δεν θα «σφυρίξει τρείς φορές» σαν το τρένο στην ταινία. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σπάσει χωρίς προειδοποίηση, ο κινητήρας σου αμέσως θα καρφώσει βαλβίδες και μετά … ακολουθεί σενάριο τρόμου για τη τσέπη σου. Συμπέρασμα: Εάν θες να κάνεις κάπου οικονομία, βρες άλλον τρόπο και μην αναβάλλεις την τακτική αλλαγή του ιμάντα που προτείνει ο κατασκευαστής του ΙΧ σου στο βιβλίο service. Ο κανόνας της πρόληψης ισχύει εδώ χωρίς εξαιρέσεις.

Πώς μπορώ να παρατείνω τη ζωή του ιμάντα ή καδένας χρονισμού;

Αυτή είναι προφανώς ερώτηση παγίδα όπως κατάλαβες, καθώς δεν επιτρέπεται και δεν συστήνεται να ξεπερνάς την προτεινόμενη περίοδο αντικατάστασης του ιμάντα! Όμως σίγουρα μπορείς κατά τη διάρκεια ζωής του, να μειώσεις τη φθορά του και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Καταρχάς, πρέπει να αποφεύγεις να καταπονείς τον κινητήρα σου κρύο, πριν πάρει τη σωστή θερμοκρασία. Επίσης εάν οδηγείς επιθετικά, το απότομο φρενάρισμα με το γνωστό κατέβασμα ταχύτητας ταλαιπωρεί τον ιμάντα (αλλά και την καδένα!) και μειώνει το χρόνο ζωής του. Τέλος, έχε πάντα το νου σου για πιθανές διαρροές λαδιού, καθώς εάν ο ιμάντας χρονισμού βραχεί με λάδι οι μέρες του είναι μετρημένες, οπότε πρέπει να επισκεφθείς συνεργείο για να διαγνώσεις και να προλάβεις το πρόβλημα.

Τί πρέπει να προσέξω στο συνεργείο για ιμάντα ή καδένα χρονισμού;

Η συμβουλή μας σε αυτή την περίπτωση είναι να μην επιλέξεις συνεργείο στα «τυφλά». Επειδή η αλλαγή του σετ χρονισμού δεν είναι απλή υπόθεση, ένα λάθος μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, οπότε ρώτησε εάν ο μηχανικός έχει εμπειρία στη μάρκα του αυτοκινήτου σου και γνωρίζει πώς να χρονίσει σωστά τον κινητήρα σου. Επίσης, δες αν διαθέτουν τα σωστά εξειδικευμένα εργαλεία για το μοντέλο σου αλλά και δώσε έμφαση στη μάρκα του σετ ιμάντα / καδένας. Εάν δεν επιλέξεις γνήσιο σετ για να μειώσεις το κόστος, βεβαιώσου ότι θα σου βάλουν οπωσδήποτε μία από τις επώνυμες ποιοτικές επιλογές όπως GATES, SKF, INA, LUK, VALEO, CONTITECH κ.α. Και μην ξεχάσεις να ζητήσεις τα παραστατικά αγοράς αλλά και να δεις τις καινούργιες συσκευασίες, πριν τις πετάξουν. Επίσης, ζήτησε να σε ενημερώσουν εξ αρχής για το πλήρες κόστος, καθώς και για χρεώσεις που πιθανόν να βγουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της εργασίας (π.χ. τρόμπα νερού, φλάντζες, κολάρα νερού κλπ).

Γιατί ο ιμάντας ή καδένα χρονισμού πρέπει να αλλάζεται σαν σετ;

Πρακτικά ο ιμάντας είναι καλό να αντικαθίσταται σαν σετ. Καταρχήν η εργασία που απαιτείται για την αλλαγή του είναι αρκετά χρονοβόρα με σημαντικό κόστος, οπότε συμφέρει να συνδυαστεί και με άλλες αντικαταστάσεις εξαρτημάτων, τα οποία δουλεύουν συνδυαστικά και φθείρονται μαζί με τον ιμάντα, όπως για παράδειγμα οι τροχαλίες, οι τεντωτήρες, τα ρουλεμάν αλλά κυρίως η αντλία (τρόμπα) νερού, ακόμη και αν δεν έχουν παρουσιάσει εμφανή βλάβη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γλιτώσεις μόνο χρόνο, αλλά προστατεύεσαι από μελλοντικές δαπανηρές επισκευές. Είπαμε! Σε ό,τι αφορά τον ιμάντα χρονισμού, όλα είναι θέμα πρόληψης!

Γιατί να αλλάξω ιμάντα ή καδένα χρονισμού σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Εύκολη απάντηση. Χάρη στον autoduder εσύ ελέγχεις το τελικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα έχεις τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών για τον ιμάντα χρονισμού της αρεσκείας σου, πριν καταλήξεις στην οριστική επιλογή σου. Με τον autoduder ξέχνα τις λεγόμενες «κρυφές χρεώσεις», καθώς ο «λόγος του είναι τιμή» και ότι συμφωνηθεί εξ αρχής ισχύει 100%, ενώ αν τυχόν προκύψει κάτι έξτρα, θα ενημερωθείς έγκαιρα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι θα εκτιμήσεις το γεγονός ότι τα ανταλλακτικά είναι επώνυμα, είτε πρώτης τοποθέτησης, είτε αντίστοιχης ποιότητας και φυσικά το ότι παρέχεται εγγύηση από τον Κατασκευαστή. Οι τιμές του autoduder είναι οι χαμηλότερες της αγοράς, ενώ οι αξιολογήσεις που θα διαβάσεις εκεί, είναι 100% αληθινές! Επίσης ο autoduder είναι πλήρως ανεξάρτητος και δεν προωθεί κανένα συνεργείο! Τι άλλο να ζητήσεις;

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!