×

Αλλαγή φρένων αυτοκινήτου

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6432
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Φρένα: Δίσκους & Τακάκια

Τί είναι το σύστημα φρένων αυτοκινήτου και σε τί χρησιμεύει στην οδήγηση;

Το σύστημα φρένων είναι αυτό που θα σε σώσει την κρίσιμη στιγμή. Από τη σωστή λειτουργία των φρένων στο δρόμο, εξαρτάται κυρίως η ασφάλειά σου (και του απέναντι) αλλά και το αυτοκίνητό σου κυριολεκτικά. Σε μία κατάσταση έκτακτου φρεναρίσματος, αν δεν έχεις καλά και σωστά συντηρημένα φρένα (δίσκοι, τακάκια, υγρά, σωληνάκια) μπορεί να σταματήσεις έως και 50% πιο μακριά από ότι θα έπρεπε (ας μη συζητήσουμε καν το ενδεχόμενο να μη πιάσουν καθόλου τα φρένα). Ακόμα όμως και αν έχεις καλά φρένα, πρέπει να τα χρησιμοποιείς σωστά για να είσαι ασφαλής: Πατάς το πόδι στο φρένο προοδευτικά και όχι απότομα χωρίς λόγο, τηρείς τις αποστάσεις ασφαλείας, έτσι ώστε να αποφεύγεις το «κοκκάλωμα» της τελευταίας στιγμής, φρενάρεις προτιμότερα πριν τη στροφή παρά μέσα σε αυτήν, ενώ στο βρεγμένο δοκιμάζεις προκαταβολικά (με ήπιο τρόπο) τα φρένα ώστε να στεγνώσουν αλλά και να πάρεις έγκαιρη αίσθηση της ολισθηρότητας.

Πώς λειτουργούν τα φρένα αυτοκινήτου;

Χωρίς υπερβολή, είναι σχετικά απλό. Πιέζοντας το πεντάλ του φρένου, ουσιαστικά «σπρώχνουμε» τα υγρά από το δοχείο και μέσα από τα σωληνάκια των φρένων, τα οποία υγρά με τη σειρά τους ασκούν μεγάλη υδραυλική πίεση σε μικρά μεταλλικά έμβολα (πιστόνια) που είναι τοποθετημένα πίσω από τα τακάκια μέσα στη «δαγκάνα» του φρένου. Η πίεση αυτή σπρώχνει με μεγάλη δύναμη τα τακάκια πάνω στο μεταλλικό δίσκο (δισκόφρενο) που είναι στερεωμένος στο κέντρο του τροχού του αυτοκινήτου. Η τριβή που δημιουργείται ανάμεσα στο τακάκι και το δίσκο επιβραδύνει την περιστροφή του τροχού και σταματά το αυτοκίνητο. Όταν αφήνεις το πόδι από το πεντάλ, παύουν τα πιστόνια να πιέζουν το τακάκι το οποίο επανέρχεται σε θέση περίπου 1χιλιστό μακριά από το δίσκο με συνέπεια ο τροχός να κινείται και πάλι ελεύθερα.

Πόσα είδη φρένων αυτοκινήτου υπάρχουν και γιατί;

Τα φρένα των αυτοκινήτων είναι χωρισμένα σε τρία γνωστά είδη. Τα μηχανικά, τα υδραυλικά, καθώς και τα πνευματικά, τα οποία αφορούν σε φορτηγά και βαρέα οχήματα. Πιο αναλυτικά, τα μηχανικά φρένα λειτουργούν με τη χρήση συρματόσχοινων (χειρόφρενο), τα υδραυλικά χρησιμοποιούν την υδραυλική πίεση για τη λειτουργία τους (επιβατικά οχήματα), ενώ αντίστοιχα τα πνευματικά τα οποία συναντάμε σε φορτηγά και βαρέα οχήματα, την πίεση του αέρα.

Κάθε πότε αλλάζω δίσκους & τακάκια φρένων αυτοκινήτου, πώς καταλαβαίνω ότι θέλουν αλλαγή;

Στους δίσκους και τα τακάκια η συχνότητα αντικατάστασης εξαρτάται από το αυτοκίνητο αλλά κυρίως από τη χρήση και το στυλ οδήγησης. Δεν αλλάζονται προκαταβολικά, αλλά όταν διαπιστώνονται σημάδια φθοράς. Για τα τακάκια μην ξεχνάς να ζητάς τον έλεγχό τους σε κάθε επίσκεψη στο συνεργείο και κυρίως μην αγνοείς τα σημάδια που «φωνάζουν» ότι χρειάζονται αλλαγή, όπως η σχετική ένδειξη στο ταμπλό (για όσα έχουν αισθητήρες φθοράς) , ο θόρυβος ή το σφύριγμα όταν πατάς φρένο, καθώς και το μειωμένο πάχος. Για τους δίσκους, βασικό πρώιμο σημάδι ότι πρέπει να τους αλλάξεις είναι το «τρέμουλο» στο πεντάλ όταν φρενάρεις δυνατά (όταν συνδυάζεται με τρέμουλο στο τιμόνι είναι δείγμα φθοράς μπροστινών δίσκων, ενώ το τρέμουλο στο κάθισμα είναι δείγμα για τους πίσω δίσκους) αλλά και η εμφανής αλλοίωσή τους (χείλος) σε προχωρημένο στάδιο φθοράς.

Ποιά είναι λογική τιμή για αλλαγή σε τακάκια & δίσκους φρένων αυτοκινήτου;

Ακόμη μία ερώτηση για να χτυπήσεις «φλέβα χρυσού», χωρίς όμως να χρειαστεί να πληρώσεις την τιμή τους σε χρυσό. Κατά προσέγγιση, μία λογική τιμή για να αλλάξεις τακάκια δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ (επώνυμα τακάκια after-market μαζί με εργασία), ενώ αντίστοιχα για τους δίσκους φρένων το ελάχιστο κόστος είναι περίπου 70 ευρώ. Οι εν λόγω τιμές αποτελούν ένα λογικό κόστος που μπορεί όμως να ανέβει σημαντικά αν επιλέξεις ανταλλακτικά ειδικών προδιαγραφών: π.χ. σπορ, αγωνιστικά τακάκια, τρυπητοί ή κεραμικοί δίσκοι κ.α.

Πώς μπορώ να παρατείνω τη ζωή στα τακάκια και δίσκους φρένων αυτοκίνητου;

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό, ειδικά στους «φιλικούς» ελληνικούς δρόμους, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να παραταθεί η ζωή στα τακάκια & δίσκους φρένων του ΙΧ σου. Ξεκίνησε με το να αποφεύγεις τα απότομα ή συνεχή έντονα φρεναρίσματα όταν ειδικά δεν υφίσταται ανάγκη. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεις την επιθετική οδήγηση η οποία καταπονεί τα φρένα όπως και πολλά άλλα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου σου, ενώ επίσης πολύ κακή ιδέα είναι να φρενάρεις έντονα μέσα σε νερολακούβες καθώς ενδέχεται να στραβώσουν οι δίσκοι. Τέλος, μία καλή συμβουλή όταν οδηγείς σε μακριές κατηφόρες είναι να μην φρενάρεις μόνο με το πεντάλ αλλά να έχεις μία χαμηλότερη ταχύτητα στο κιβώτιο για να επιβραδύνει το αυτοκίνητο με τη βοήθεια του κινητήρα χωρίς να καταπονούνται τα φρένα!

Τί πρέπει να προσέξω στο συνεργείο για αλλαγή τακάκια & δίσκους φρένων αυτοκινήτου;

Η αλλαγή σε δίσκους και τακάκια χρειάζεται γνώση και εμπειρία. Βεβαιώσου ότι οι εργασίες εκτελούνται από το μηχανικό και όχι από κάποιο βοηθό. Δώσε προσοχή ότι τοποθετήθηκαν τα ανταλλακτικά που ζήτησες (και όχι κάτι άλλο) και δες τις συσκευασίες και τα παραστατικά των νέων ανταλλακτικών. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις να σου ελέγξουν τη στάθμη των υγρών φρένων, την ύπαρξη τυχόν φθορών στα σωληνάκια αλλά και την αντικατάσταση των αισθητήρων φθοράς στα τακάκια αν χρειάζεται. Τέλος, βεβαιώσου ότι οι εργασίες καταχωρήθηκαν σωστά στο βιβλίο σέρβις με τη σφραγίδα του συνεργείου. Όταν φύγεις από το συνεργείο και βγεις στο δρόμο, θυμήσου ότι τα νέα σου φρένα θέλουν μερικά χιλιόμετρα για να πατήσουν σωστά οπότε καλό είναι να οδηγείς πολύ προσεκτικά στα πρώτα 5-10 χλμ.

Να αλλάξω μαζί με τα τακάκια και υγρά φρένων και αισθητήρες φρένων στο αυτοκίνητο;

Θα εκπλαγείς εάν δεις πόσο συχνά προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου να αλλάζεις τα υγρά φρένων! Δεν έχει να κάνει με διαρροή αλλά με την υπερθέρμανση των υγρών από τις πιέσεις που δέχονται. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν τα ταλαιπωρημένα υγρά φρένων, μειώνουν την απόδοση στο συνεχές φρενάρισμα αλλά και μπορεί να φθείρουν τα σωληνάκια με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά σου. Ο autoduder προτείνει γενικά να αλλάζεις υγρά φρένων μαζί με τα τακάκια αλλά σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνάς τα 2 έτη. Για τον αισθητήρα φρεναρίσματος σίγουρα αν έχει ανάψει το λαμπάκι έχει υποστεί κάποια φθορά, οπότε ρώτησε το μηχανικό σου αν μπορεί να «σωθεί». Αν ναι, τότε δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς να τον αντικαταστήσεις. Αν όχι, τον αλλάζεις αμέσως όχι μόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά και για να σβήσει η σχετική ένδειξη από το ταμπλό σου!

Γιατί να αλλάξω δίσκους & τακάκια φρένων σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Εύκολη απάντηση! Ο autoduder είναι ο φίλος που χρειάζεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς σε ενημερώνει εξ αρχής για την τελική τιμή και δεν σε αφήνει απροστάτευτο σε περιπτώσεις «κρυφών χρεώσεων», με άμεση και έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση που αλλάξει κάτι στην πορεία. Επίσης με τον autoduder μπορείς να συγκρίνεις τιμές πριν καταλήξεις στο συνεργείο που θα αντικαταστήσεις δίσκους και τακάκια φρένων, ενώ αυτές οι τιμές είναι αναμφίβολα οι χαμηλότερες της αγοράς! Παράλληλα, και επειδή με τα φρένα δεν αστειεύονται, στον autoduder θα βρεις ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή έστω αντίστοιχης ποιότητας, με τις απαραίτητες εγγυήσεις του Κατασκευαστή. Και αν δεν σου αρκούν όλα αυτά, απλά να σε ενημερώσουμε ότι ο autoduder είναι 100% ανεξάρτητος, δεν διαφημίζει κανένα συνεργείο, ενώ και οι κριτικές που θα βρεις στο site του είναι 100% αληθινές!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!