×

Φρένα: Αλλαγή – Επισκευή

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6424
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Φρένα Αλλαγή-Επισκευή

Φρένα , τι είναι και σε τι χρησιμεύουν;

Τα φρένα η αλλιώς το σύστημα πέδησης, είναι ο σημαντικός μηχανισμός που εξοπλίζει κάθε όχημα, και φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την ασφάλεια τη δική σου αλλά και των υπολοίπων συνάνθρωπων που κινούνται κοντά σου και συνεπώς είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντα σε άριστη κατάσταση. Δουλειά του λοιπόν είναι, να σου επιτρέπει να μειώνεις την ταχύτητα του οχήματός σου κατά βούληση , να το ακινητοποιεί σε κατάλληλη απόσταση και χρόνο καθώς και να το κρατά σταματημένο ανεξάρτητα απ’ την κλίση του δρόμου και την ποιότητα του οδοστρώματος.

Πως λειτουργούν τα φρένα η αλλιώς σύστημα πέδησης;

Η λειτουργία των φρένων βασίζεται, στην τριβή μεταξύ ακινήτων και κινούμενων επιφανειών, που βρίσκονται προσαρμοσμένες πάνω  στους άξονες των τροχών. Όταν οι κινητές επιφάνειες τριβής πιεστούν δυνατά πάνω στις ακίνητες, τότε αναπτύσσεται τριβή μεταξύ τους και η κινητική ενέργεια του οχήματος μετατρέπεται σε θερμότητα, όπου στη συνέχεια αποβάλλεται στο περιβάλλον μέσω των τροχών. Την  όλη διαδικασία την ορίζει ο οδηγός κατά βούληση, εφαρμόζοντας πίεση στο πεντάλ του φρένου ή στο μοχλό του χειρόφρενου ώστε αυτή να μεταφέρεται απ’ το σημείο εφαρμογής της, στις επιφάνειες τριβής με μηχανικά ή υδραυλικά μέσα.

Ποια είναι τα κυριότερα μέρη του συστήματος πέδησης ή φρένων;

Το σύστημα φρένων που εξοπλίζονται σήμερα τα οχήματα είναι υδραυλικό. Έτσι η λειτουργία του συστήματος, βασίζεται στο νομό του Πασκάλ, που λέει ότι, αν ασκηθεί πίεση σ’ ένα υγρό, αυτή μεταφέρεται αναλλοίωτη προς όλες τις διευθύνσεις κι επενεργεί με την ίδια δύναμη σ’ όλες τις ίσες επιφάνειες.

Τα κυριότερα μέρη του συστήματος είναι τα εξής:

Α. Το πεντάλ η αλλιώς ποδόπληκτρο, είναι το σημείο από όπου ξεκινά η διαδικασία επιβράδυνσης ενός οχήματος, το σημείο που ο οδηγός ασκεί δύναμη με το πόδι του η οποία μεταφέρεται μέσω μιας ράβδου που ονομάζεται άξονας πίεσης στο επόμενο και πιο σύνθετο μέρος του συστήματος την κεντρική αντλία φρένων.

Β. Η κεντρική αντλία αποτελείται από α) έναν θάλαμο συνήθως κυλινδρικό μέσα στον οποίο κινείται ένα έμβολο και β) το δοχείο που είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο, όπου περιέχονται τα υγρά των φρένων.

Γ. Εν συνεχεία τα σωληνάκια αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα υπό πίεση υγρά των φρένων από την κεντρική αντλία, στα κυλινδράκια των τροχών ώστε να προκληθεί η επιβράδυνση του οχήματος με άσκηση ανάλογης πίεσης στα ταμπούρα ή τα δισκόφρενα των τροχών

Δ. Τα κυλινδράκια τροχών είναι έμβολα, συνήθως διπλής ενέργειας (δηλαδή έμβολα και στις δύο πλευρές) στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία στηρίζονται στην «κιθάρα» του τροχού που είναι μέρος του ακίνητου άξονα του τροχού. Στεγανοποιούνται από διαρροές υγρού φρένων με ελαστικές τσιμούχες, οι οποίες διασφαλίζουν επίσης, την σωστή απόσταση μεταξύ των εμβόλων, εξαιτίας της θέσης τους.

Ε. Οι σιαγόνες και ταμπούρα (όταν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με δισκόφρενα) είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένες με τα  κυλινδράκια ώστε να περιστρέφονται με κάθε κίνηση των εμβολών.  Πάνω στις σιαγόνες προσαρμόζονται οι επενδύσεις τριβής «θερμουίτ», οι οποίες είτε καρφώνονται, είτε κολλιούνται πάνω σ’ αυτές με θέρμανση και συμπίεση θερμοπλαστικής ρητίνης. Τα θερμουίτ αποτελούνται από υλικό υψηλού συντελεστή τριβής, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες καθώς επίσης στο λάδι και στο νερό. Όταν ο οδηγός φρενάρει η ύπαρξη επανατατικών ελατήριων, είναι αυτή που προκαλεί την τριβή των σιαγόνων και θερμούιτ του ταμπούρου και επέρχεται η επιβράδυνση των τροχών του αυτοκινήτου σου.

 

Ζ. Δισκόφρενο  είναι τα ποιο διαδεδομένο σήμερα. Το συγκεκριμένο σύστημα φρένων είναι εφοδιασμένο με δίσκους και τακάκια. Ο τροχός έχει ένα δίσκο που κινείται ανάμεσα στα σκέλη μιας σταθερής δαγκάνας που καλύπτει ένα μικρό τμήμα του δίσκου. Τα κυλινδράκια  που αναφέραμε πιο πάνω, είναι τοποθετημένα σε κάθε σκέλος της δαγκάνας σε μια μεταλλική βάση, πάνω στην οποία είναι κολλημένη μια επένδυση τριβής ανάμεσα στα τακάκια. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, το υγρό έρχεται με πίεση πίσω απ’ τα έμβολα που βρίσκονται μέσα στα κυλινδράκια της δαγκάνας και τα αναγκάζει να σφίξουν το δίσκο ανάμεσά τους και να τον επιβραδύνουν ή να τον ακινητοποιήσουν.  Ο δίσκος ψύχεται πολύ καλύτερα απ’ ότι το ταμπούρο, οπότε μπορούν να ασκηθούν μεγαλύτερες δυνάμεις πέδησης ώστε το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί σε μικρότερο χρόνο, χωρίς να δημιουργηθεί υπερθέρμανση.

Πως καταλαβαίνω ότι τα φρένα μου έχουν πρόβλημα και χρειάζονται επισκευή;

Επειδή όπως έχουμε πει είναι σημαντικό να βρίσκονται σε η άριστη κατάσταση τα φρένα σου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα πρέπει να σε αφυπνίσουν ώστε να επισκεφτείς άμεσα κάποιο συνεργείο.

 

  • Το πεντάλ υποχωρεί προς το έδαφος και τερματίζει τη διαδρομή του, το όχημα φρενάρει κανονικά, αλλά το πεντάλ έχει βυθιστεί- ισοπεδωθεί με το πάτωμα του οχήματος. Δοκίμασε να το ξανακάνεις κάπου με ασφάλεια, αλλά αυτή τη φορά πιο απαλά, εάν ξανασυμβεί, είναι ένδειξη ότι ίσως υπάρχει διαρροή σε κάποιο μέρος της αντλίας.

 

  • Το χειρόφρενο ασφαλίζει ψηλά. Τραβώντας το χειρόφρενο μέτρα τα «κλικ» της καστάνιας. Πέντε με έξι είναι το φυσιολογικό. Εάν όμως το χειρόφρενο ασφαλίζει τους τροχούς στο πιο ψηλό σημείο του, τότε είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο μηχανικό σου ώστε να ελεγχτούν τα τακάκια στα δισκόφρενα ή τα θερμουίτ στα ταμπούρα.

 

  • Το πεντάλ είναι πολύ σκληρό – ασυνήθιστα βαρύ σε κάθε πάτημα, εάν εντοπίσεις κάτι τέτοιο τότε τα πράγματα είναι σοβαρά, πιθανόν η μεμβράνη υδραυλικής υποβοήθησης (ή σέρβο) έχει τρυπήσει. Δυστυχώς το σέρβο δεν επισκευάζεται, θα πρέπει να αναζητήσεις καινούργιο η να στραφείς στην αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

 

  • Πίεση του πεντάλ του φρένου προκαλεί τρέμουλο στο τιμόνι, και όταν φρενάρεις έχεις την αίσθηση ότι το όχημα επιβραδύνει σε δόσεις ή το τιμόνι τρέμει, τότε πιθανώς οι μπροστινοί δίσκοι έχουν στραβώσει.

Πως μπορώ να περιορίσω τη φθορά στα φρένα να μου;

Σίγουρα, ο προληπτικός και προβλεπόμενος από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου  έλεγχος των φρένων, μπορεί να σε σώσει από δύσκολες και πολυέξοδες καταστάσεις ακόμη και ατυχήματα, αφού περιορίζονται οι φθορές στο ελάχιστο.

  • Ωστόσο να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό που μπορεί να περιορίσει τις φθορές στα φρένα σου, είναι η οδηγική σου συμπροφορά. Απέφυγε λοιπόν τις απότομες και ανούσιες επιβραδύνσεις. Όταν πλησιάζεις σε φανάρι, ενδέχεται να σταματήσεις οπότε ελάττωσε ταχύτητα από πριν, βγάζοντας το πόδι σου από το γκάζι. Στις κατηφορικές διαδρομές με μεγάλη κλίση φρόντισε στο κιβώτιο να έχεις επιλέξει τη κατάλληλη ταχύτητα και όχι τη νεκρά.

 

  • Μην παραβλέπεις να πραγματοποιείς τα προβλεπόμενα από τον κατασκευαστή service του συστήματος πέδησης, καθώς και να αλλάζεις στα συνιστώμενα χιλιόμετρα, α) τακάκια στα δισκόφρενα περίπου κάθε 000 έως 40.000 και β) θερμουίτ στα ταμπούρα κάθε 30.000 έως 60.000.  

 

 

  • Μην ξεχνάς, κάθε δύο ή τρία χρόνια να αντικαθιστάς τα υγρά των φρένων, αποφεύγεις έτσι τυχόν φθορές και διαρροές στα σωληνάκια του συστήματος. Εξαιτίας των υγροσκοπικών ιδιοτήτων του, απορροφά την υγρασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του στην προστασία του κυκλώματος από σκασίματα και διάβρωση.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή η επισκευή φρένων ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Επειδή, τα συνεργεία των συνεργατών μας σου εγγυώνται τον σωστό έλεγχο από εξειδικευμένους μηχανικούς, και την αντικατάσταση με γνήσια ή πιστοποιημένα ανταλλακτικά. Επιπλέων στο site https://www.autoduder.com  θα δεις και θα συγκρίνεις τιμές από αρκετούς συνεργάτες μας ώστε να επιλέξεις την πιο συμφέρουσα. Θυμήσου, τα φρένα του αυτοκινήτου σου δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά επιλέγοντας εμάς δεν είναι ούτε ακριβή!

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!