×

Επισκευή Κεντρικού Άξονα

Σύγκρινε τιμές από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6485
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Επισκευή Κεντρικού Άξονα

Τι είναι ο κεντρικός άξονας;

Είναι ένα διαμήκης εξάρτημα που αναλαμβάνει να μεταφέρει την κίνηση από το εμπρόσθιο μέρος, του κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων στους πίσω κινητήριους τροχούς. Ο κεντρικός άξονας έχει σχήμα σωλήνα κι η διάμετρός του εξαρτάται απ’ τη ροπή που πρέπει να μεταφέρει απ’ το κιβώτιο ταχυτήτων στο διαφορικό. Η σύνδεση του άξονα με το κιβώτιο ταχυτήτων και το διαφορικό γίνεται με δύο τρόπους, ανάλογα με τη διάταξη που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της κίνησης. Οι τρόποι αυτοί είναι:

  • Μετάδοση της κίνησης με σωληνωτό άξονα κι απόσταση μεταξύ του κιβωτίου ταχυτήτων και διαφορικού σταθερή, σύστημα που υπήρχε στα παλιάς τεχνολογίας οχήματα.
  • Μετάδοση κίνησης με σωληνωτό άξονα και απόσταση μεταξύ κιβώτιου ταχυτήτων και διαφορικού μεταβαλλόμενη, σύστημα που περιλαμβάνει νέας τεχνολογίας αναρτήσεις ώστε να αποσβένονται οι κραδασμοί. Επιπλέων σε αυτή τη περίπτωση το διαφορικό κάνει δυο κινήσεις. Μια κίνηση κατά τον κατακόρυφο άξονα διαγράφοντας τμήμα τόξου και μια κίνηση κατά τον οριζόντιο άξονα. Επίσης με την αλλαγή της γωνίας διεύθυνσης του κεντρικού άξονα δημιουργείται και μεταβολή στην απόσταση μεταξύ κιβωτίου ταχυτήτων και διαφορικού. Αυτό το σύστημα κεντρικού άξονα διαθέτουν τα οχήματα σήμερα.

Τι είδους οχήματα είναι εξοπλισμένα με αυτό το σύστημα;

Εξοπλίζει τα 4Χ4 και τα οχήματα που έχουν την κινητήρια δύναμη στους πίσω τροχούς. Στην περίπτωση των τετρακίνητων, οι άξονες μετάδοσης είναι δύο, ένας για τους εμπρός και ένας για τους πίσω τροχούς. Στα αυτοκίνητα με την κίνηση εμπρός, δεν υπάρχει άξονας μετάδοσης, διότι συνήθως ο κινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων και το διαφορικό αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

Τι περιλαμβάνει ο κεντρικός άξονας;

Ο άξονας αυτός αποτελείται από τον ολισθαίνων σύνδεσμο και τις αρθρώσεις. Ο ολισθαίνων σύνδεσμος περιλαμβάνει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό πολύσφηνο (καρέ), το οποίο επιτρέπει τις μεταβολές του μήκους του άξονα. Για τη στήριξη του άξονα χρησιμοποιείται στο ενδιάμεσο η μεσαία τριβή. Το εξάρτημα  αυτό στερεώνεται στο πλαίσιο – αμάξωμα του οχήματος. Διαθέτει ένα ρουλεμάν τοποθετημένο σε καουτσούκ. Η στήριξη του άξονα είναι ελαστική. Με τη χρήση αυτού αποφεύγονται οι ταλαντώσεις και οι κραδασμοί που δημιουργούνται κατά την περιστροφή του άξονα, καθώς και οι θόρυβοι. Μία από τις αποστολές του κεντρικού άξονα είναι και η μετάδοση της κίνησης υπό γωνία. Γι’ αυτό το σκοπό λοιπόν χρησιμοποιούνται οι αρθρώσεις, με πιο διαδεδομένο τύπο άρθρωσης το σταυρό HOOK-CARDAN.

Ο σταυρός ήταν στην ουσία η λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης της περιστροφικής κίνησης, αποτελείται από ένα μεταλλικό σταυρό με κυλινδρικές άκρες. Σε κάθε κυλινδρικό άκρο προσαρμόζεται ένα βελονοειδές ρουλεμάν. Ανά δύο τα ρουλεμάν αυτά εφαρμόζουν στα δίχαλα του άξονα που φέρουν τις κατάλληλες υποδοχές.

Πως θα καταλάβω ότι ο κεντρικός άξονας του αυτοκινήτου μου χρειάζεται επισκευή;

Στάνταρ χρονικό διάστημα δεν υπάρχει για την αλλαγή ή την επισκευή ενός φθαρμένου κεντρικού άξονα, εξαρτάται από την κατασκευή του οχήματος. Αυτό που θα σε ωθήσει ώστε να το ψάξεις είναι ο θόρυβος στο πίσω μέρος, τα μεταλλικά χτυπήματα που θα ακούς έχοντας επιλέξει 1η ή 2η ταχύτητα ή όπισθεν όσο το αυτοκίνητό σου κινείται.

Υπάρχει δυνατότητα επισκευής κεντρικού άξονα;

Δεν είναι απαραίτητη πάντα η αντικατάσταση του, κάποια συνεργεία αναλαμβάνουν να επισκευάσουν τον φθαρμένο  κεντρικό άξονα εάν βεβαίως αυτό θα κριθεί εφικτό. Εάν δεν επιλέξεις καινούργια η μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, η επισκευή του άξονα είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση και επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί από αρκετά έμπειρο προσωπικό ώστε να γίνει σωστή ζυγοστάθμιση ή ζύγισμα καθώς και σωστή επανατοποθέτηση ή αντικατάσταση μέρους του. Από λάθος γωνία στρέψης για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρότερη βλάβη στο διαφορικό, με μεγάλο κόστος επισκευής.

Γιατί να εμπιστευτώ για την επισκευή κεντρικού άξονα ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Για όλες τις εργασίες που γίνονται στα συνεργεία μας, παρέχεται εγγύηση καλής λειτουργίας και χαμηλότερου κόστους. Στην https://www.autoduder.com μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές των συνεργατών μας και να αποδεχτείς την προσφορά που σε συμφέρει  και στην επισκευή ή αντικατάσταση κεντρικού άξονα!  Βασικό μέλημά μας είναι η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα το διαπιστώσεις και από τις αξιολογήσεις των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν, οι οποίες είναι απολύτως αληθινές.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!