×

Αλλαγή Ταμπούρα Αυτοκινήτου

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′.
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.78
6574
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή Ταμπούρα

Ταμπούρα τι είναι;

Έτσι αποκαλείται από την αραβική λέξη “Tambur” δηλαδή “τύμπανο” και είναι ο τύπος φρένων που αποτελείται από ένα τύμπανο που περιστρέφεται μαζί με τον τροχό, τους κυλίνδρους, τα ελατήρια επαναφοράς και τις σιαγόνες, οι οποίες εφαρμόζουν πάνω σε μια προέκταση του άξονα και είναι καλυμμένες από υλικό τριβής τα θερμουίτ.

Με το πάτημα του πεντάλ των φρένων ή ένα μικρό έμβολο μέσω μοχλού εκτόνωσης (δηλαδή το χειρόφρενο) ωθεί (ανοίγει)  τις σιαγόνες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την εσωτερική περιφέρεια του περιστρεφόμενου τύμπανου και με την τριβή να το επιβραδύνουν. Σήμερα, το συγκεκριμένο σύστημα φρένων, το βρίσκουμε στα χαμηλού κυβισμού οχήματα ή στους πίσω τροχούς σε οχήματα παλιότερης τεχνολογίας, στα νέα μοντέλα έχουν αντισταθεί από τα δισκόφρενα.

Πώς λειτουργούν τα ταμπούρα;

Εντός του ταμπούρου, οι κύλινδροι είναι σταθερά προσαρμοσμένοι και περιέχουν δύο έμβολα που κινούν κάθε μια σιαγόνα χωριστά. Όταν πιέζεται το πεντάλ, η πίεση των υγρών ενεργεί ομοιόμορφα (νόμος Πασκάλ), τόσο στο έμβολο όσο και στο κλειστό άκρο του κυλίνδρου, αναγκάζοντας τα, να απομακρυνθούν το ένα από το άλλο. Αυτά με τη σειρά τους, ωθούν τις σιαγόνες χωριστά και έτσι τα θερμουίτ τους, τρίβονται πάνω στα τύμπανα. Το κλείσιμο και η επιστροφή των σιαγόνων στην αρχική τους θέση, μετά από ένα φρενάρισμα, τους εξασφαλίζεται από τα ελατήρια επαναφοράς που τις ενώνουν.

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ταμπούρων;

Στα φρένα τύπου τυμπάνου, το τύμπανο πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή στη φθορά και ιδιαίτερη ακαμψία μορφής. Συχνά χρησιμοποιείται ως υλικό κατασκευής ο χυτοσίδηρος, χυτοχάλυβας ή σύνθετο υλικό χύτευσης από ελαφρό μέταλλο και χυτοσίδηρο.

Η επιφάνεια επαφής με τις σιαγόνες πρέπει να είναι αρκετά λεία και να παρουσιάζει ομοιομορφία κατά την κίνηση της μαζί με τον επιβραδυνόμενο μηχανισμό. Τα κυριότερα μειονεκτήματα των ταμπούρων είναι το μεγάλο μη αναρτημένο βάρος, το οποίο επηρεάζει πολυσήμαντα και αρνητικά το όχημα, η περιορισμένη δυνατότητα για την απαγωγή της θερμότητας αλλά και η πολυπλοκότητά τους σαν εξαρτήματα που δεν είναι ευθέως ανάλογη της αποτελεσματικότητάς τους.

Το μοναδικό “πλεονέκτημα’’ του μεγαλύτερου βάρους των ταμπούρων είναι το γεγονός ότι εφόσον τοποθετούνται στον οπίσθιο άξονα και εν γένει τα αυτοκίνητα όπου τοποθετούνται είναι εμπροσθιοβαρή, τότε ίσως και να υφίσταται μια συμμετρικότερη κατανομή των μαζών.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα ταμπούρα των φρένων μου και πως θα το καταλάβω;

Εφόσον στους πίσω τροχούς έχεις σύστημα φρένων με ταμπούρο, πρέπει να τηρείς τους προβλεπόμενους από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου ελέγχους, συνίσταται στα περισσότερα οχήματα καθάρισμα των ταμπούρων και παράλληλη αλλαγή σιαγόνων, μεταξύ 30.000 και 60.000 χιλιομέτρων.  Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίσει είναι, η πιθανή ολίσθηση κατά την πέδηση, είτε ο έντονος τσιριχτός μακρόσυρτος ήχος που ακούγεται μέχρι ν’ ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο, είτε το υψηλό σημείο που ίσως θα ασφαλίζει τους τροχούς σου το χειρόφρενο, θα το διαπιστώσεις απλά μετρώντας τα κλικ της καστάνιας, εάν είναι πάνω από το φυσιολογικό δηλαδή πέντε η έξι κλικ, τότε οπωσδήποτε κλείσε ραντεβού με το μηχανικό σου για αλλαγή ταμπούρων!

Πως μπορώ να περιορίσω τη φθορά στα ταμπούρα;

Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι, η οδηγική συμπεριφορά παίζει σπουδαίο ρόλο στην φθορά των ταμπούρων και γενικά των φρένων σου. Σου συνιστούμε να αποφεύγεις τις απότομες και ανούσιες επιβραδύνσεις, ενώ είναι σωστό όταν πλησιάζεις σε φανάρι, να ελαττώνεις από πριν ταχύτητα αφού ενδέχεται να σταματήσεις.

Τι να προσέξω στην αλλαγή των ταμπούρων μου;

Υπάρχουν βλάβες οι οποίες εάν εντοπιστούν από το μηχανικό σου, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωτική αντικατάσταση των ταμπούρων σου. Αυτές μπορεί να είναι:

  • Παραμόρφωση της επιφάνειας του ταμπούρου,
  • Αύξηση του διάκενου ανάμεσα στις σιαγόνες και τα ταμπούρα,
  • Φάγωμα της επιφάνειας του ταμπούρου,
  • Παραμόρφωση τμήματος,
  • Εμφάνιση σπασιμάτων ή ραγισμάτων.

Εάν όμως κριθεί απαραίτητη μόνο η αντικατάσταση των υλικών τριβής στα ταμπούρα σου, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ο τύπος υλικών που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου. Η πιο ασφαλής λύση είναι η αντικατάσταση των σιαγόνων που μπορούν να αγοραστούν με τα θερμουίτ ήδη κολλημένα, αποφεύγεις έτσι την αστοχία υλικού που μπορεί να προκληθεί στο μέλλον από τυχόν αποκόλληση τους.

Γιατί να εμπιστευτώ για αλλαγή ταμπούρων ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Γιατί από τα συνεργεία των συνεργατών μας, διατίθενται πιστοποιημένα και εγκεκριμένα εξαρτήματα, ενώ παράλληλα το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι  ικανό να προσφέρει ένα υψηλής ποιότητας service. Άλλωστε μόνο στον διαδικτυακό μας χώρο, μπορείς να συγκρίνεις τιμές και να πληρώσεις εκείνο που θα συμφωνηθεί στην προσφορά που θα λάβεις και όχι ότι σου λένε!  Λοιπόν, το σκέφτεσαι ακόμα; Για service ή αλλαγή ταμπούρων μόνο στην autoduder.

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!