×

Αλλαγή Λαδιών & Φίλτρου Λαδιού

Σύγκρινε τιμές με τοποθέτηση από 200+ συνεργεία σε 1′
Κλείσε ραντεβού & κέρδισε έως 60% !

4.67
6427
αξιολογησεις

Εγγυημένες τιμές έως και -60%

Αληθινές κριτικές & ελεγμένα συνεργεία

Κλείσιμο ραντεβού online, εύκολα!

Συχνές ερωτήσεις για Αλλαγή λιπαντικών και φίλτρου

Γιατί χρειάζεται λάδι ο κινητήρας του αυτοκινήτου;

Για τον ίδιο λόγο που χρειάζεσαι και ΕΣΥ αντηλιακό λάδι όταν κάθεσαι στον ήλιο: Προστασία! Στην προκειμένη περίπτωση το λάδι προστατεύει τον κινητήρα από κάθε λογής «κακοτοπιές»: Μειώνει τις τριβές των μετάλλων, ενώ την ίδια στιγμή «καίει» τα παραπροϊόντα της βενζίνης. Επίσης, είναι δεδομένο ότι θα εκτιμήσεις και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαδιού, οι οποίες βοηθούν στο να μην σκουριάσουν τα μέταλλα του κινητήρα από τη βενζίνη. Ωστόσο, επειδή το λάδι οξειδώνεται και το ίδιο, οι προγραμματισμένες αλλαγές του είναι επιβεβλημένες ακόμα και αν δεν διανύεις πολλά χιλιόμετρα, για να συνεχίσει να προστατεύει τον κινητήρα.

Πώς ορίζονται οι προδιαγραφές των λιπαντικών; Ποιά π.χ. η διαφορά μεταξύ 5W-30 και 10W-40;

Τα λιπαντικά κατατάσσονται ανάλογα µε το ιξώδες, δηλαδή την αντίσταση στη ροή σε διάφορες θερμοκρασίες, το οποίο αποκαλύπτει πόσο παχύρευστα ή λεπτόρευστα είναι. Όταν βάζεις μπρος τον κινητήρα σου, το λάδι είναι κρύο με υψηλό ιξώδες (ρέει σαν μέλι), ενώ στη συνέχεια η αύξηση της θερμοκρασίας ή της πίεσης μειώνει το ιξώδες (το λάδι ρέει σαν νερό). Το πόσο εύκολα ή δύσκολα ρέει το λάδι στο κρύο και το ζεστό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των κινητήρων, ανάλογα με την ηλικία, τα χιλιόμετρα, το κλίμα και την καταπόνηση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τους δείκτες ιξώδους, όπως π.χ. ο 5W-30 ή ο 10W-40, με το «W» να αναφέρεται στον χειμώνα (Winter). Εάν συγκρίνουμε ένα λάδι 10W-40 με ένα 5W-30, το δεύτερο είναι πιο λεπτόρευστο από το πρώτο, που το κάνει πιο κατάλληλο σε κρύα κλίματα (πχ βόρεια Ευρώπη) αλλά και σε κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας π.χ. TSi που έχουν πολύ μικρά διάκενα ακριβείας ανάμεσα στα μέταλλα που μόνο ένα πολύ λεπτό λάδι μπορεί να λιπάνει σωστά. Το 5W-30 όμως δεν θα ήταν η καλύτερη λύση σε έναν παλαιότερο κινητήρα με πολλά χιλιόμετρα με κατανάλωση λαδιού, καθώς εκεί χρειάζεσαι ένα πιο χοντρό λάδι, όπως το 10W-40 για να μην καίγεται αλλά και να προστατεύει καλύτερα το κινητήρα.

Τί λάδι ταιριάζει στο αυτοκίνητό μου; Να βάλω απλό, ημι-συνθετικό ή συνθετικό;

Καταρχήν να σου θυμίσουμε ότι το βιβλίο σέρβις είναι το «Ευαγγέλιο» συντήρησης του αυτοκινήτου σου, και ο Κατασκευαστής σαφώς ορίζει τί ποιότητας λάδι προτείνεται ως το καταλληλότερο αλλά και όλες τις εναλλακτικές ποιότητες και προδιαγραφές λαδιών που ταιριάζουν στον κινητήρα σου. Ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το πόσο συχνά αλλάζεις λάδια, όπως επίσης και το αν το αυτοκίνητο σου είναι σπορ, επιδόσεων, εάν κάνεις πολλά ταξίδια, καθώς επίσης και ο τρόπος οδήγησής σου. Συμπέρασμα: Δες καταρχήν τί ποιότητας λάδι προτείνει ο Κατασκευαστής στο βιβλίο service. Εάν θες να διαφοροποιηθείς σίγουρα μην το κάνεις προς τα κάτω, ήτοι μην επιλέξεις λάδι χαμηλότερης ποιότητας. Εάν όμως καταπονείς το αυτοκίνητό σου ή δεν σε πειράζει να πληρώσεις λίγο παραπάνω, μπορείς να διαφοροποιηθείς προς τα πάνω με κάποιο πιο ακριβό ημι-συνθετικό ή 100% συνθετικό λάδι χωρίς πρόβλημα.

Πόσο τακτικά να αλλάζω τα λάδια στο αυτοκίνητο;

Όποτε προβλέπει ο Κατασκευαστής και το Ευαγγέλιο (βιβλίο σέρβις), εκτός αν σε προλάβει το σχετικό λαμπάκι στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου. Προφανώς σημαντικό ρόλο παίζει -και σε αυτή την περίπτωση- ο τρόπος οδήγησης σου, καθώς και η ποιότητα του λαδιού, ωστόσο ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του Κατασκευαστή αλλά και λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τους μηχανικούς των συνεργείων, οι οποίοι ενίοτε θα σε συμβουλεύσουν να προχωρήσεις σε αλλαγή λαδιού ακόμη και νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο, ειδικά στη χώρα μας, όπου οι κινητήρες ζορίζονται περισσότερο λόγω θερμότερου κλίματος.

Ποιά τα σημάδια ότι τα λάδια στο αυτοκίνητο θέλουν συμπλήρωση ή αλλαγή;

Πέρα από την τακτική αλλαγή και αν δεν διαθέτεις κληρονομικό χάρισμα, τότε υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι να καταλάβεις ότι τα λάδια του αυτοκινήτου σου χρειάζονται είτε αλλαγή είτε συμπλήρωση. Αρχικά το «θαυματουργό» λαμπάκι σέρβις στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, θα φροντίσει να σε ενημερώσει εγκαίρως, εκτός εάν βέβαια δεν διαθέτεις τέτοιο λαμπάκι ή αν έχει καεί το λαμπάκι ή ο αισθητήρας. Σε κάθε περίπτωση για να είσαι σίγουρος, τσέκαρε τα λάδια όπως οι προνοητικοί οδηγοί, με τη γνωστή «βέργα» που μετράει τη στάθμη λαδιού του κινητήρα. Η συγκεκριμένη διαδικασία προϋποθέτει χλιαρή θερμοκρασία του μοτέρ, ενώ αν δεν νιώθεις έτοιμος να το τσεκάρεις μόνος σου, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια (όχι δεν είναι ντροπή!) από κάποιο φίλο ή σε οποιοδήποτε βενζινάδικο, συνεργείο κλπ.

Πόσο κοστίζει μία αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου;

Αν και δεν υπάρχει απάντηση ακριβείας (καλή τύχη στην αναζήτηση ψύλλων στα άχυρα) υπάρχει όμως απάντηση αποφυγής της ακρίβειας. Προφανώς οι τιμές ποικίλουν, και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κόστος για μία αλλαγή λαδιών. Με δεδομένο όμως ότι ένα αυτοκίνητο διαθέτει χωρητικότητα 4-5 λίτρα λάδι, και με ανταγωνιστικές τιμές περίπου από 4-8 ευρώ ανά λίτρο, συν 10 έως 15 ευρώ για αλλαγή, γίνεται κατανοητό ότι το κόστος αλλαγής λαδιών ξεκινά περίπου από τα 25 ευρώ για ένα μικρό-μεσαίο ΙΧ. Εάν σου ζητήσουν παραπάνω λογικά αυτό θα πρέπει να έχει εξήγηση και καλό είναι όσο ανεβαίνει το κόστος να ζητάς και να λαμβάνεις επαρκείς εξηγήσεις για το τί ακριβώς πληρώνεις, καθώς έχουμε δει καθημερινά να συμβαίνουν σημεία και τέρατα!

Να αλλάξω τα λάδια μόνος μου, σε βενζινάδικο ή σε συνεργείο αυτοκινήτων;

Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι όλα θα λάβουν χώρα με τις προδιαγραφές του Κατασκευαστή, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε συνεργείο αυτοκινήτων, όπου θα πραγματοποιηθεί και ένας γενικότερος έλεγχος του οχήματος σου αλλά και θα τηρηθεί μία πιο προσεκτική διαδικασία αλλαγής. Ωστόσο, αν ξαφνικά θυμήθηκες ότι θες λάδια ενώ βάζεις βενζίνη και δεν έχεις πολύ χρόνο, το βενζινάδικο αποτελεί μια πολύ βολική λύση για να εξυπηρετηθείς γρήγορα, αρκεί να είναι λογικές οι τιμές αντικατάστασης. Αν από την άλλη κρύβεις μέσα σου έναν παθιασμένο μηχανικό και γνωρίζεις πώς μπορείς να αλλάξεις λάδια μόνος σου, τότε μην διστάσεις.

Κάθε πότε αλλάζω το φίλτρο λαδιού αυτοκινήτου; Μαζί με τα λάδια;

Την απάντηση αυτή τη δίνει ο κατασκευαστής μέσα από το επίσημο πρόγραμμα συντήρησης στο βιβλίο service. Παράλληλα, λάβε υπόψη σου ορισμένους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις συνθήκες οδήγησης και το πόσο έχει επιβαρυνθεί το φίλτρο από αυτές. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια αντικατάσταση σχετικά οικονομική σε κόστος, όσο και εύκολη στην πραγματοποίηση της, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μαζί με την αλλαγή λαδιών ή με κάθε δεύτερη αλλαγή λαδιών. Επίσης αν επιλέξεις συνθετικό φίλτρο λαδιού, μπορείς να επιμηκύνεις σημαντικά το χρόνο αντικατάστασής του χωρίς να πληρώσεις πάνω από 5-7 ευρώ παραπάνω.

Γιατί να αλλάξω λάδια σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων του autoduder;

Δεν θα έπρεπε να το ρωτάς καν. Με τον autoduder εσύ έχεις τον έλεγχο του τελικού κόστους, ενώ την ίδια στιγμή σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις τιμές πριν την τελική επιλογή σου. Στον autoduder δεν υπάρχουν «κρυφές χρεώσεις», κοινώς πληρώνεις όσα συμφωνήσεις, ενώ αν χρειαστεί η οποιαδήποτε διαφοροποίηση ο autoduder σε ενημερώνει εγκαίρως. Και αν δεν αρκούν αυτά, τότε θα εκτιμήσεις σίγουρα τα επώνυμα ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή εφάμιλλης ποιότητας με όλες τις εγγυήσεις του Κατασκευαστή! Παράλληλα, στον autoduder θα βρεις τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και φυσικά αληθινές αξιολογήσεις, οι οποίες αποτελούν ιδανικό κίνητρο για τα συνεργεία έτσι ώστε να προσφέρουν ακόμη καλύτερες υπηρεσίες. Τέλος, ο autoduder είναι 100% ανεξάρτητος, δεν του ανήκει ούτε και διαφημίζει έστω και ένα συνεργείο. Θέλεις κι άλλα;

6.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ήδη
βρήκαν το νέο τους συνεργείο!