Επίλεξε ποιά ελαστικά επιθυμείς να αλλάξεις
Συνολική βαθμολογία πελατών

2058

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

4.731222357142857

Συχνές ερωτήσεις για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Πότε να αλλάξω λάστιχα στο αυτοκίνητο; Ποιά τα σημάδια φθοράς;

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου αποτελούν βασικό «γρανάζι» για τη σωστή και κυρίως ασφαλή λειτουργία του και οφείλουν να βρίσκονται συνεχώς σε «αξιόμαχη» κατάσταση. Αρκετοί οδηγοί συνηθίζουν να αντικαθιστούν τα ελαστικά τους μετά από έναν ορισμένο αριθμό χιλιομέτρων ή ανά τρία περίπου χρόνια ή ακόμη και κατά το φθινόπωρο, πριν τις πρώτες βροχοπτώσεις. Η σωστή προσέγγιση είναι να ακολουθούμε τα σημάδια της φθοράς, όπως για παράδειγμα αν διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε ανομοιομορφία σε αυτά, εάν έχουν σκληρύνει ή αν το πέλμα φαίνεται ταλαιπωρημένο, σε συνδυασμό πάντα με την «ηλικία» τους.

Ποιά μάρκα και τύπο ή κατηγορία ελαστικών να επιλέξω για το αυτοκίνητο;

Η επιλογή του σωστού ελαστικού αποτελεί κουίζ για δυνατούς λύτες, με τις επιλογές πολλές: Θερινά, χειμερινά ή Run Flat; Premium, Quality, Economy ή μήπως Budget;

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση οφείλει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του αυτοκίνητου, καθώς και τις κύριες συνθήκες οδήγησης. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι διαστάσεις – προδιαγραφές τις οποίες ορίζει ο Κατασκευαστής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε αμφιβολία η ασφάλεια του οχήματος.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ελαστικών που τοποθετούνται από βουλκανιζατέρ στη Χώρα μας πλέον είναι θερινά, ενώ τα Run-Flat διατίθενται μόνο αν το προβλέπει ο Κατασκευαστής.

Όσον αφορά στη μάρκα, στην κορυφή της ποιότητας βρίσκονται οι 6 premium μάρκες ελαστικών: Bridgestone, Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop & Pirelli και πραγματικά όποια εξ΄ αυτών και να επιλέξεις έχεις κάνει μία κορυφαία επιλογή ασχέτως πώς τοποθετεί τον εαυτό του ο κάθε κατασκευαστής. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει μία σειρά από 20-25 μάρκες quality ελαστικών (αρκετές είναι θυγατρικές των premium) που προσφέρουν παραπλήσιες επιδόσεις σε χαμηλότερο κόστος. Στη συνέχεια θα βρεις αρκετές Economy ή Budget επιλογές με σαφώς χαμηλότερο κόστος αλλά και εκπτώσεις στην ποιότητας της γόμας και της τεχνολογίας κατασκευής του ελαστικού.

Εάν θέλεις να συγκρίνεις αντικειμενικά τις μάρκες ελαστικών, η συμβουλή μας είναι καλύτερα να απευθυνθείς Online σε κάποιο από τα έγκριτα sites του εξωτερικού (πχ tyrereviews.co.uk) παρά να στηριχθείς αποκλειστικά σε ένα μαγαζί ελαστικών που πιθανώς θα σε κατευθύνει μόνο προς στις μάρκες που εμπορεύεται.

Τί σημαίνουν οι διαστάσεις & δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου;

Στο προφίλ ενός ελαστικού αναγράφονται οι διαστάσεις του, καθώς και αριθμοί οι οποίοι μας φανερώνουν το ιστορικό του μέσω συγκεκριμένων κατηγοριών: ηλικία, ποιότητα και αντοχή. Τί σημαίνουν όμως όλοι αυτοί οι δείκτες των ελαστικών αυτοκινήτου; Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις, αν υποθέσουμε ότι σε ένα ελαστικό βλέπουμε το 225/45/ R18, σημαίνει ότι το πλάτος του πέλματος είναι 225 χιλιοστά, το ύψος του προφίλ είναι το 45% του πλάτους και ότι η διάμετρος της ζάντας 18 ίντσες. Τέλος, υπάρχουν και οι δείκτες κατανάλωσης, πρόσφυσης, φθοράς και θορύβου, σύμφωνα με τους οποίους τα ελαστικά κατατάσσονται σε κατηγορίες, από την «πράσινη Α», έως και την «κόκκινη G».

Μπορώ να βάλω διαφορετική ή μεγαλύτερη διάσταση ελαστικού στο αυτοκίνητο;

Προφανώς και μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη διάσταση ελαστικού στο αυτοκίνητο σου, αρκεί όμως να το επιτρέπει η διάσταση της ζάντας του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθείται πάντα η σχέση προφίλ και πλάτους, σύμφωνα με τις εναλλακτικές διαστάσεις που προτείνει ο Κατασκευαστής. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να διαταραχθεί η ασφάλεια του οχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, έχε υπόψη σου ότι το φαρδύτερο ελαστικό μπορεί να έχει μεγαλύτερη ελκτική ή πλευρική πρόσφυση, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και ο αυξημένος θόρυβος, για να μην αναφέρουμε βέβαια ότι το αυτοκίνητό σου θα είναι πλέον ελαφρώς πιο αργό στην επιτάχυνση.

Να αλλάξω 2 ή 4 ελαστικά αυτοκινήτου; Επιτρέπεται χιαστί αλλαγή;

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή 2 ή 4 ελαστικών αυτοκινήτου, προφανώς και είναι προτιμότερη η αντικατάσταση όλης της τετράδας, ωστόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί και αλλαγή μόνο των 2 ελαστικών (συνήθως τα πιο φθαρμένα, ή τα εμπρόσθια αν όλα έχουν παρόμοια φθορά), ως προσωρινή λύση και με δεδομένο ότι δεν διαθέτεις το κατάλληλο budget ή είσαι στριμωγμένος οικονομικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η χιαστί αλλαγή ελαστικών επίσης είναι γνωστή ως λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι είναι απαραίτητα και η πλέον ενδεδειγμένη, όπως υποστηρίζουν αρκετοί άνθρωποι του χώρου.

Να επιλέξω καινούργια ή μεταχειρισμένα ελαστικά για το αυτοκίνητο;

Το δίλημμα μεταξύ καινούργιων ή μεταχειρισμένων ελαστικών, αποτελεί ίσως την πιο εύκολη ερώτηση, η οποία την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχει την πιο δύσκολη απάντηση. Με τα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται μεταχειρισμένα ελαστικά να είναι πλέον περισσότερα και από… περίπτερα, σίγουρα δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια στην συγκεκριμένη επιλογή. Ξεκάθαρα, το σωστό θα ήταν να επιλέξεις καινούργια ελαστικά, ωστόσο αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο κόστος τους, από το να συνεχίσεις να κυκλοφορείς με «τελειωμένα» ελαστικά, τα μεταχειρισμένα θα σε εξυπηρετήσουν επαρκώς ως προσωρινή λύση ανάγκης, μέχρι να είσαι σε θέση να τοποθετήσεις τα καινούργια. Αρκεί βέβαια να επιλέξεις καλά μεταχειρισμένα ελαστικά με βάθος πέλματος τουλάχιστον 7-8 χιλιοστά χωρίς καμμένα πλαϊνά και σχετικά πρόσφατο έτος κατασκευής.

Τί πρέπει να προσέξω στο συνεργείο ή στο βουλκανιζατέρ για την αλλαγή ελαστικών αυτοκινήτου;

Αρχικά θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε έρευνα αγοράς για το ποιό ελαστικό θα βάλεις, ασχέτως σε ποιό συνεργείο ή βουλκανιζατέρ θα το τοποθετήσεις. Μπες Online και σύγκρινε τιμές και αξιολογήσεις ελαστικών από τα κορυφαία sites του εξωτερικού πριν αποφασίσεις. Στη συνέχεια πριν συμφωνήσεις που θα τα αλλάξεις, θα πρέπει να σε ενημερώσουν εξ αρχής για το πλήρες κόστος μαζί με τοποθέτηση, ζυγοστάθμιση, ακόμα και νέες βαλβίδες εάν χρειαστούν. Επίσης ζήτησε να μάθεις αλλά και έλεγξε ο ίδιος το DOT (ημερομηνία παραγωγής ελαστικού ) που αναγράφεται επί του ελαστικού και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες. Τέλος, πριν φύγεις να επιβεβαιώσεις ότι έχουν βάλει την σωστή πίεση αέρα, αλλά και ότι σου έχουν δώσει όλα τα παραστατικά αγοράς των ελαστικών αλλά και το χαρτί εγγύησης (συνήθως 1 έτους) που προσφέρουν αρκετοί κατασκευαστές.

Πώς βρίσκω τη σωστή πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητό μου;

Πολύ σημαντική ερώτηση, με πολύ απλή απάντηση. Γενικά έχε υπόψη σου για τη πίεση αέρα του ελαστικού ότι ο περισσότερος αέρας μειώνει το κράτημα του αυτοκινήτου στις στροφές και το φρενάρισμα, ενώ ο λιγότερος αέρας αυξάνει την κατανάλωση της βενζίνης, αλλά επηρεάζει και το τιμόνι αν έχεις διαφορετική πίεση αέρα μεταξύ αριστερού – δεξιού ελαστικού. Η σωστή πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητο, είναι διαθέσιμη τόσο στο manual (τεχνικό εγχειρίδιο) του εκάστοτε μοντέλου, όσο και στην πόρτα του οδηγού (στην άκρη της κολόνας) ή ακόμη και στο διαδίκτυο, με μια απλή αναζήτηση στα κατάλληλα πεδία. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλεις να τηρείς τις προδιαγραφές που προβλέπει ο Κατασκευαστής και για την πίεση των ελαστικών και να μην βάζεις παραπάνω αέρα χωρίς λόγο, ούτε να αμελείς τον τακτικό έλεγχο, έτσι ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες συνέπειες.

Γιατί να αλλάξω ελαστικά σε ένα από τα συνεργεία αυτοκινήτων ή βουλκανιζατέρ του autoduder;

Τώρα πλέον το γνωρίζεις! Σε κάθε περίπτωση, με τον autoduder ο έλεγχος του τελικού κόστους βρίσκεται στα χέρια σου, χωρίς «κρυφές χρεώσεις», το οποίο σημαίνει ότι αφού πρώτα συγκρίνεις τις τιμές, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι οι χαμηλότερες της αγοράς, για το συνεργείο ή βουλκανιζατέρ στο οποίο θα προχωρήσεις σε αλλαγή ελαστικών, εάν προκύψει το οποιοδήποτε έξτρα κόστος, δεν θα ενημερωθείς την τελευταία στιγμή. Επίσης στον autoduder έχεις τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επώνυμων ελαστικών, είτε πρώτης τοποθέτησης είτε παραπλήσιας ποιότητας, πάντα με την εγγύηση του Κατασκευαστή. Ο autoduder είναι ανεξάρτητος, δεν προωθεί κανένα συνεργείο και όσοι έχουν γράψει κριτική για τις υπηρεσίες του, είναι αληθινά πρόσωπα και όχι κατά φαντασίαν πελάτες! Είσαι έτοιμος για την εμπειρία autoduder;