Οι 10 εντολές του autoduder σε οδηγούν με ασφάλεια στην έξοδο του Πάσχα…

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2024 από Autoduder
Autoduder-Asfalles-Taxidi-1920×1080

Μπορεί για τους Ισραηλίτες η έξοδος του Πάσχα να έγινε με τα πόδια, αλλά για σένα κάθε χρόνο σημαίνει εθνική οδός με πολλά αυτοκίνητα, πολλούς οδηγούς και αρκετά χιλιόμετρα. Δες τώρα τις 10 εντολές του autoduder για ασφαλή οδήγηση, ώστε η μόνη σου έγνοια μετά το Πάσχα να είναι τί θα κάνεις του Αγίου Πνεύματος.

Εντολή #1:

Μην οδηγείς σουρωμένος, πιωμένος, ούτε καν ζαλισμένος από το αλκοόλ. Εάν έχεις πιεί μέχρι ένα-δύο ποτήρια βρίσκεσαι ήδη στο όριο και ας μην το ξέρεις. Το λιγότερο που πρέπει να σε ανησυχεί είναι το αλκοτέστ. Αν σου τύχει στο δρόμο η στραβή τη στιγμή που νιώθεις γλυκός και αξιολάτρευτός επειδή έχεις πιεί, η ζωή σου θα αλλάξει απότομα με τρόπο που δεν μπορείς να κάνεις rewind.

Εντολή #2

Μπαμπά μην τρέχεις! Οι έρευνες έχουν δείξει (κάτι θα ξέρουν) ότι για κάθε 2 χλμ που ξεπερνάς το όριο ταχύτητας η πιθανότητα να εμπλακείς σε τρακάρισμα αυξάνεται κατά 5%. Ακόμα και σε μεγάλα ταξίδια, ο χρόνος που θα γλιτώσεις αν οδηγείς «πατημένος» είναι πολύ λίγος σε σχέση με το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνεις. Για κατοικημένες περιοχές δεν το συζητάμε καν. Αν πραγματικά θες να φτάσεις πιο γρήγορα στο χωριό… απλά ξεκίνα νωρίτερα.

Εντολή #3

Ασε το κινητό και ασχολήσου μόνο με το τιμόνι και το δρόμο. Αν νομίζεις ότι μπορείς να μιλάς, να στέλνεις sms, να τσεκάρεις το insta και το fb σου, ή ακόμα να βγάζεις selfie (!) την ώρα που οδηγείς, η απάντηση είναι ότι… ναι, μπορείς! Δεν μπορείς όμως να αντιδράσεις έγκαιρα αν σου τύχει κάτι απρόοπτο στο δρόμο (ναι, συμβαίνει!) και θα τρακάρεις. Πρόσφατες έρευνες παρομοιάζουν τα αντανακλαστικά στο τιμόνι ενός μέσου 20χρονου που παίζει με το κινητό του με αυτά ενός 70χρονου.
Μας ρωτήσατε: «και αν έχω gps στο κινητό, πως να μην το κοιτάω;». Η απάντηση είναι απλή: Τοποθέτησέ το ψηλά στο όριο του παρμπρίζ και κοντά στο τιμόνι, ώστε όταν στιγμιαία το κοιτάς να μη φεύγει η ματιά σου από το δρόμο. Επίσης ενεργοποίησε τις φωνητικές οδηγίες για να το κοιτάς όσο γίνεται λιγότερο και αν μπορείς να το συνδέσεις με Bluetooth με τα ηχεία του αυτοκινήτου σου, ακόμα καλύτερα!

Εντολή #4

Η οδήγηση και ο ύπνος είναι μεγάλες απολαύσεις, αλλά μην τα κάνεις ταυτόχρονα. Σίγουρα ενώ οδηγείς και χωνεύεις το κοκορέτσι, ένα ή δύο χασμουρήματα δεν θα σε ανησυχήσουν, αλλά τα βλέφαρά σου μπορεί να βαρύνουν πριν το καταλάβεις και σε μεγάλες ταχύτητες ακόμα και 1 δευτερόλεπτο αρκεί να γίνει η στραβή.

Αν είσαι κουρασμένος ή νυστάζεις, μην ξεκινήσεις. Αν επιμένεις, τουλάχιστον πιες πρώτα ένα καφέ. Όσο οδηγείς απόφυγε τη ζέστη του καλοριφέρ ή καλύτερα έχε ανοιχτό ένα παράθυρο. Αν παρόλα αυτά νιώσεις υπνηλία μη συνεχίσεις. Δεν είναι ντροπή, ούτε είσαι λιγότερο «οδηγός» αν δώσεις το τιμόνι σε κάποιον άλλο ή σταματήσεις με alarm στο πλάι για ένα γρήγορο ύπνο.

Εντολή #5

Η ζώνη… ναι η ζώνη. Πραγματικά αν δεν φοράς ήδη ζώνη, ότι και να σου πούμε δεν θα πιάσει. Κάποιοι εξακολουθούν και λένε ότι δεν τους βολεύει η ζώνη και ότι εάν σου είναι γραφτό να χτυπήσεις, τότε θα χτυπήσεις ασχέτως αν φοράς ζώνη ή όχι. Εμείς αυτούς τους κάποιους τους έχουμε στο ίδιο group με όσους λένε ότι η γη είναι επίπεδη και δεν τους κάνουμε παρέα. Αν γνωρίζεις τέτοιους τύπους, μην τους κάνεις ούτε εσύ παρέα, και φόρα τη ζώνη σου ακόμα και για να οδηγήσεις μέχρι το περίπτερο στη γωνία.

Εντολή #6

Ο κακός καιρός θέλει σύνεση και προσοχή! Μην παίρνεις τον καιρό αψήφιστα. Μπορεί το Πάσχα να μην συναντήσεις εύκολα πάγο ή χιόνι, αλλά το να βρέχει ή να έχει ομίχλη στην εξοχή δεν είναι σπάνιο. Κράτα τα όρια ταχύτητας, τις αποστάσεις από το μπροστινό σου και δούλεψε το γκάζι – φρένο προοδευτικά χωρίς απότομες κινήσεις. Αν τύχει και σταματήσεις άναψε μόνο τα alarm και κλείσε τα φώτα πορείας, αλλιώς στη δυνατή βροχή ή την ομίχλη αυτός που θα εμφανιστεί πίσω σου θα νομίζει ότι κινείσαι στο δρόμο και μάντεψε σε ποιόν θα βρει να πέσει πάνω αν γλιστρήσει.

Εντολή #7

Κράτα τις αποστάσεις σου! Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 40 μέτρα για να φρενάρει πλήρως από τα 100χλμ/ώρα. Αν ο μπροστινός σου φρενάρει απότομα ή τρακάρει, τότε ακόμα και αν έχεις σούπερ αντανακλαστικά θα χρειαστείς τουλάχιστον 0,6” για να πατήσεις φρένο δηλαδή περίπου άλλα 15 μέτρα.

Συμπέρασμα: Αν οδηγείς με 100 χλμ/ώρα και με απόσταση λιγότερη από 50μ, αν σταματήσει ξαφνικά ο μπροστινός, θα σταματήσεις και εσύ πάνω του. Τόσο απλό…

Εντολή #8

Έχε συνέχεια το νου σου για τον «άλλον». Όσο σωστά και με προσοχή να οδηγείς, δεν αποκλείεται να σε τρακάρει ο «άλλος» που πάει σαν τρελός, το πήρε νύχτα, κοιμάται όρθιος κλπ. Το μυστικό είναι ενώ οδηγείς να υποθέτεις ότι οποιοσδήποτε άλλος στο δρόμο είναι ατζαμής και να είσαι προετοιμασμένος για όλα ώστε να μην αιφνιδιαστείς: Ξαφνικές αλλαγές λωρίδας, στρίψιμο χωρίς φλάς, παράνομη προσπέραση στο αντίθετο ρεύμα… κάποια στιγμή ένα ή περισσότερα από αυτά θα σου τύχουν. Να είσαι έτοιμος. Ειδικά στα stop και τα φανάρια όταν έχεις προτεραιότητα να είσαι πάντα έτοιμος να φρενάρεις ακόμα και αν δεν βλέπεις το λόγο. Όσο για τη πορεία στην εθνική οδό, μη κοιτάς μόνο το δρόμο μπροστά σου αλλά και όλους τους άλλους οδηγούς σε απόσταση 100 μέτρων.

Εντολή #9

Να οδηγείς αμυντικά. Σε κάθε ταξίδι θα πετύχεις τουλάχιστον έναν επιθετικό οδηγό (ας τον λέμε «τρόμπα» για συντόμευση) που κάνει σφήνες, κλείνει επιθετικά τους άλλους, χώνεται στο χιλιοστό, προσπερνά με χίλια από τη ΛΕΑ και πάει λέγοντας. Το κακό με τον τρόμπα είναι ότι μπορεί να εκνευρίσει ακόμα και τον Γκάντι, πόσο μάλλον εσένα που σε πνίγει και το δίκιο και θες να του δώσεις ένα καλό μάθημα. Το μόνο που θα πετύχεις είναι πλέον να υπάρχουν 2 τρόμπες στο δρόμο όπου ο δεύτερος (ναι εσύ είσαι τώρα) κυνηγάει θυμωμένος τον πρώτο, βάζοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους. Καλύτερα, άσε τον να περάσει και να φύγει μπροστά.

Εντολή #10

Κάνε ένα καλό έλεγχο στο αυτοκίνητό σου πριν ξεκινήσεις. Αν κάνεις και ένα μικρό service ακόμα καλύτερα. Είναι καλή ευκαιρία το Πάσχα για αλλαγή λαδιών, αλλαγή φίλτρων, αλλαγή ιμάντα αν το έχεις αμελήσει καθώς στο μεγάλο και επίπονο ταξίδι το αμάξι σου μπορεί να βγάλει πρόβλημα που δεν είχες δει στις μικρές μετακινήσεις στη πόλη!

Επίσης βεβαιώσου ότι έχεις οδική βοήθεια πριν ξεκινήσεις για βουνά και ραχούλες στη μέση του πουθενά. Σου αφήσαμε όμως το πιο σημαντικό στο τέλος: Πραγματικά μη ξεκινήσεις καν αν δεν ελέγξεις προσεκτικά:

  • Λάστιχα: Δες πίεση, κοψίματα, φθορές και πάχος στις αυλακώσεις του πέλματος. Ένα τελειωμένο λάστιχο σε ταξίδι ισοδυναμεί με Ρωσική ρουλέτα.
  • Φρένα: Τσέκαρε το πάχος στα τακάκια μπρος και πίσω. Δώσε προσοχή για έντονο σφύριγμα, αίσθηση γρατζουνίσματος, αίσθηση σφουγγαριού, τρέμουλο στο πεντάλ του φρένου ή και στο τιμόνι κατά το φρενάρισμα.
  • Αμορτισέρ: Κοίταξε για διαρροές λαδιού, αίσθηση «τραμπάλας» μετά από σαμαράκια, αλλαγές πορείας στην ευθεία, εάν το τιμόνι «ψαρεύει» αριστερά δεξιά στο γκάζι ή στο φρένο.

Εάν θες να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα συντήρησης για το αυτοκίνητό σου ή εάν πιστεύεις ότι το service είναι ακριβή υπόθεση ο autoduder θα σου αλλάξει γνώμη μέσα σε 1’. Μπορείς να κλείσεις αμέσως ραντεβού στη περιοχή και ημέρα που σε βολεύει και να κερδίσεις έως και 60% έκπτωση σε ένα από τα 200 συνεργεία μας στην Αττική!

Καλή ανάσταση και ασφαλείς διαδρομές