Για να μη σου βγει το λάδι, βγάλε το εσύ στην ώρα του!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2024 από Autoduder
AD_Lipantiko_Kinithra_Gia_Na_Mh_Sou_Vgei_To_Ladi_1920x1080

«Γιατί να αλλάξω τα λάδια; Αφού ελέγχω το δείκτη λαδιού και είναι φουλ γεμάτο!»

Λάδι κινητήρα αυτοκινήτου. Μούργα. Αλλάγη Λαδιών.Εντάξει λοιπόν, εμείς θα σου πούμε απλά τι θα γίνει αν δεν τα αλλάξεις: Στην αρχή δεν θα καταλάβεις τίποτε, σίγα σιγά όμως το λάδι θα αρχίσει να μαυρίζει και μετά θα γίνει «βρώμικο» δηλαδή θα περιέχει μέσα του μία λάσπη. Αυτή η λάσπη είναι ο αργός θάνατος του κινητήρα σου και προέρχεται από 2 πράγματα:

 

  1. Τα πρόσθετα χημικά που βοηθούν το λάδι να μη γίνεται υπερβολικά λεπτό όταν καίει, σιγά σιγά σπάνε με τη θερμοκρασία και χωρίζονται στα δύο: ένα λεπτό και ένα χοντρό μέρος (Φαντάσου ένα ποτήρι πορτοκαλάδα αφημένο για 2 ώρες. Το επάνω μέρος μοιάζει με νερό, και το κάτω μέρος με ψίχα-λάσπη).
  2. Μεταλλικά ρινίσματα που δημιουργούνται σιγά σιγά από τα μέταλλα που τρίβονται μεταξύ τους και περνάνε μέσα στο λάδι έτσι το λάδι σου βαθμιαία γίνεται μία πηχτή σούπα, που αντί να λιπαίνει σωστά, αυξάνει τις τριβές λειτουργίας στο κινητήρα που ανεβάζει θερμοκρασίες μέχρι το τελικό μπουμ. Βέβαια αυτό το μπουμ ίσως έρθει και νωρίτερα αν η πηχτή σούπα που θα έχεις για λάδι, βουλώσει το φίλτρο λαδιού και στεγνώσει απότομα ο κινητήρας σου (δεν θα κάνει «μπουμ» κυριολεκτικά, σου δίνουμε όμως ένα μελοδραματικό τόνο που θα ταιριάζει εκείνη τη στιγμή που θα μάθεις πόσο κοστίζει μία επισκευή ή αλλαγή κινητήρα).

«Καλά τα λέτε αλλά δεν με αφορά γιατί εγώ δεν κάνω πολλά χιλιόμετρα, άρα γιατί να τα αλλάξω;»

Σε αυτή τη περίπτωση να ξέρεις ότι ακόμα και αν το αμάξι σου κάνει μόλις 1.000χλμ το χρόνο, το λάδι σου σιγά σιγά αχρηστεύεται. Χωρίς πλάκα! (θυμήσου τα βασικά για τα λάδια εδώ)

Κανονικά η μηχανή σου αναφλέγει το καύσιμο μαζί με αέρα και μετατρέπει τη πίεση των καυσαερίων σε κίνηση. Αυτό είναι καλό! Όμως τα παραπροϊόντα της καύσης αυτής οξειδώνουν (σκουριάζουν) ότι μέταλλα βρουν μπροστά τους και αυτό είναι κακό! Για το λόγο αυτό το λάδι εκτός από το να λιπαίνει έχει και πρόσθετα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες – όχι μην το πιείς! – για να μη σκουριάζει το μοτέρ σου με κάθε χιλιόμετρο που κάνεις.

Επειδή λοιπόν το λάδι οξειδώνεται εύκολα (για να μην οξειδώνεται ο κινητήρας σου), αν το αφήσεις για πολύ καιρό μέσα στη μηχανή (ακόμα και χωρίς να λειτουργεί η μηχανή) τότε θα χάσει όλες τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Θα έχει την αντίστοιχη αντιοξειδωτική δράση μίας πορτοκαλάδας που την έστυψες Δευτέρα και την ήπιες Παρασκευή. Δηλαδή καμία…

«Να προτιμήσω ορυκτέλαιο, ημι-συνθετικό ή συνθετικό λάδι;»

Εδώ υπάρχουν πολλές θεωρίες και αναλύσεις. Ο βασικός κανόνας είναι να βάζεις οπωσδήποτε συνθετικό λάδι όταν το ζητά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου. Από εκεί και πέρα επιλέγεις κατά περίπτωση: Ένα ορυκτέλαιο μπορεί μεν να πληροί τις προδιαγραφές ιξώδους όπως και ένα συνθετικό (ή ημί-) αλλά καθώς δεν αντέχει στη θερμική καταπόνηση, «σπάει» και «βρωμίζει» πολύ πιο γρήγορα. Έτσι το ορυκτέλαιο πρέπει να το αλλάζεις 2 ή 3 φορές πιο συχνά από ένα συνθετικό για να μην φθείρεις το μοτέρ σου. Από την άλλη όμως το συνθετικό είναι και 3-4 φορές ακριβότερο (άουτς!), οπότε η σωστή επιλογή έχει να κάνει με τις ανάγκες σου. Γενικά εάν το αυτοκίνητό σου είναι υψηλών επιδόσεων, κάνεις πολλά ταξίδια, ή απλά του «πίνεις το αίμα» καλύτερα να επιλέγεις τουλάχιστον ημι-συνθετικά λάδια ακόμα και αν ο κατασκευαστής δεν στο επιβάλλει.

«Κάθε πότε να αλλάζω τα λάδια;»

Σε κάποια σύγχρονα αυτοκίνητα θα ανάψει σχετικό λαμπάκι στο ταμπλό! Δες το όμως σίγουρα στο βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου σου! Η συχνότητα αλλαγής λαδιών λογικά αναγράφεται μέσα, και ανάλογα με τη ποιότητα λαδιού ή τη χρήση που του κάνεις. Εναλλακτικά, μπορείς να ρωτήσεις το συνεργείο σου. Όλα τα συνεργεία πλέον (εξουσιοδοτημένα, εξειδικευμένα ή γενικά) έχουν πρόσβαση σε προγράμματα συντήρησης. Σε πολλές περιπτώσεις όμως προτείνεται αλλαγή λαδιών από τους μηχανικούς ακόμα συχνότερα από ότι συνιστούν οι κατασκευαστές. Αυτό δεν είναι παράλογο αν σκεφτείς ότι οι κινητήρες ζορίζονται περισσότερο σε θερμά κλίματα (όπως στην Ελλάδα).

Εάν θες αμέσως να δεις κάθε πότε οι ειδικοί προτείνουν αλλαγή λαδιών για το αυτοκίνητό σου, πάτησε εδώ.