Φίλτρο λαδιού: Πότε να το αλλάξω;

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2024 από Autoduder
AD_Filtro_Ladiou_Oikonomiko_vs_Premium_1920x1080

Φίλτρο λαδιού: Να επιλέξω οικονομικό ή premium; Ιδού η απορία!

Με μία πρώτη ματιά τα φίλτρα είναι σαν τα γουρούνια… όλα την ίδια μούρη έχουν! Αν όμως αναρωτιέσαι τί κρύβεται μέσα από το μεταλλικό κέλυφος του φίλτρου σου, μάθε ότι τα φτηνά φίλτρα αποτελούνται από στρώσεις μικρο-ινών κυτταρίνης (αλήθεια, συμπιεσμένο χαρτί είναι!) ενώ τα ακριβά φίλτρα φτιάχνονται από συνθετικές ίνες σιλικόνης, γυαλιού ή μετάλλου.

Το χαρτί δεν είναι κακή επιλογή: Ένα ποιοτικό χάρτινο φίλτρο μπορεί και κατακρατεί το 70% από τα σωματίδια διαμέτρου 8-10 μικρόμετρα και 98% από τα σωματίδια 15 μικρόμετρα και άνω, με τίμημα όμως να βουλώνει σχετικά γρήγορα και να θέλει συχνά αλλαγή, το πολύ κάθε 10-15.000 χλμ.

Ένα άριστης ποιότητας συνθετικό φίλτρο μπορεί και κατακρατεί το 90% από σωματίδια διαμέτρου 5-10 μικρόμετρα και 99% από σωματίδια 15 μικρόμετρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα συνθετικά υλικά έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα συγκράτησης βρωμιάς, οπότε μπορείς να το κρατήσεις πολύ περισσότερο πριν γεμίσει, και δεν λειτουργεί σωστά (περίπου έως τα 25.000 χλμ ή max 40.000 χλμ με 100% συνθετικά λάδια).

Συμπέρασμα

Αλλαγή φίλτρου λαδιού.Σαν γενικό συμπέρασμα, όσο πιο σωστά λειτουργεί το φίλτρο λαδιού, τόσο περισσότερο θα ζήσει ο κινητήρας σου. Κατ’ αρχήν απόφυγε τα ανώνυμα (συνήθως κινέζικα) φίλτρα που αχρηστεύονται στα 4-5.000 χλμ. Αν σε νοιάζει το κόστος, επίλεξε άφοβα ένα οικονομικό επώνυμο χάρτινο φίλτρο (πχ Hoffer, Fiaam ή άλλο) έχοντας όμως υπόψη σου να το αλλάξεις στα 10-15.000 χλμ. Αν δεν σε τρομάζει το κόστος ή αν βάζεις 100% συνθετικά λάδια, τότε ένα καλό επώνυμο συνθετικό φίλτρο (πχ Bosch, Mann ή άλλο ) είναι η επιλογή σου.

Συγκεκριμένα για το πότε αλλάζεις φίλτρο, σε αρκετά αυτοκίνητα όταν έρθει η ώρα θα ανάψει σχετικό λαμπάκι στο ταμπλό! Κοίταξε όμως οπωσδήποτε το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου σου! Η συχνότητα αλλαγής του φίλτρου λογικά αναγράφεται μέσα και ανάλογα με τη ποιότητα λαδιού ή τη χρήση που κάνεις. Εάν θες αμέσως να δεις κάθε πότε οι ειδικοί προτείνουν αλλαγή λαδιών για το αυτοκίνητό σου, πάτησε εδώ.