Μπαμπά μην τρέχεις! 5 κανόνες για kids-friendly οδήγηση!

Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2024 από Autoduder
Children in the car go to school, happy, sweet faces of sisters

Σύνηθες φαινόμενο να κοιτάζουμε το μπροστινό μας αυτοκίνητο στο δρόμο και να βλέπουμε το αυτοκόλλητο  ”μπαμπά μην τρέχεις ”.  Αυτό ενημερώνει το όχημα που ακολουθεί ότι υπάρχει παιδί στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, καλό είναι, πριν ασχοληθείς με τον ”πισινό” σου, να φροντίσεις το  IX σου να είναι διαμορφωμένο με ασφάλεια και έτοιμο να υποδεχτεί το παιδί σου.

 

Σήμερα ο autoduder σου δείχνει πέντε απαραίτητα μέτρα για να κάνεις το αυτοκίνητό σου πραγματικά kids-friendly.

 

Παιδικό κάθισμα.

Για παιδί έως 12 ετών ή έως 135 εκατοστών είναι υποχρεωτική από το νόμο η χρήση παιδικού καθίσματος, εννοείται στις πίσω θέσεις. Βέβαια στο βασίλειο του ωχαδερφισμού μόλις το 58% χρησιμοποιεί σωστό καθισματάκι, ενώ στην επαρχία το ποσοστό πέφτει στο 32%. Σε περίπτωση που είσαι ένας από αυτούς που παίρνουν αψήφιστα την ασφάλεια του παιδιού, μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις. Φυσικά αν το αμάξι είναι διθέσιο, το παιδικό καθισματάκι πρέπει πάντα να μπαίνει ανάποδα, με το πρόσωπο του παιδιού να κοιτάζει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, και με τον αερόσακο να είναι απενεργοποιημένος.

 

Μπαμπά μην τρέχεις

Δώσε το παράδειγμα.

Η ζώνη ασφαλείας αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες οδηγούς σαν αλυσίδα βαρυποινίτη. Οι περισσότεροι τη φοράνε μόνο για να αποφύγουν το πρόστιμο, ενώ έχουν βγει ακόμα και πατέντες για να απενεργοποιείται ο αισθητήρας και να μην χτυπάει η ειδοποίηση στην καμπίνα. Η ασφάλεια του παιδιού ωστόσο, δεν μπορεί να στηρίζεται σε πατέντες. Φόρα κανονικά τη ζώνη σου, εφοδιάσου με ζώνη κατάλληλη για το μικρό σε περίπτωση που δεν το καλύπτει η κλασσική, και κάνε ήρεμος τις βόλτες σου.

 

Ο Βασιλιάς και το παιδί, δεν ανοίγουν πόρτες.

Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να επεξεργάζονται τα πάντα. Απλώνουν τα χέρια τους και πιάνουν ότι τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει και με τις ασφάλειες στις πόρτες. Αν νιώθεις ήσυχος απλώς ενεργοποιώντας το κεντρικό κλείδωμα μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς. Παρατηρώντας την κάθε πόρτα όταν είναι ανοιχτή, θα δεις στο πλάι της έναν μικρό μαύρο διακόπτη. Γύρνα τον στο Lock, και πάρε εσύ τον έλεγχο της πόρτας, η οποία θα ανοίγει πλέον μόνο απ’ έξω.

 

Μπαμπά μην τρέχεις

Τα κεφάλια μέσα!

Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, ανοιχτά παράθυρα και το αεράκι να σας φυσάει. Ιδανικό; Δεν νομίζω. Η έμφυτη περιέργεια του παιδιού, το τραβάει να βγάλει τα χέρια του απ’ το παράθυρο, ενώ έχουμε δει και παιδιά να βγάζουν ολόκληρο το κεφάλι τους απ’ το αυτοκίνητο για να παρατηρήσουν κάτι που τους τράβηξε την προσοχή. Προφανώς αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, ειδικά μέσα στην πόλη που τα αμάξια κινούνται σχεδόν κολλητά το ένα με το άλλο, και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα δέντρα, κολωνάκια κλπ. Γι’ αυτό, ποτέ το παιδί δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο του παραθύρου. Κλείδωσέ το από την κονσόλα σου, και είτε άνοιξέ το λίγο, είτε χρησιμοποίησε τo air condition για να δροσιστείτε.

 

Τη μοναξιά φοβάμαι.

 Αν τραβάς τα μαλλιά σου όταν διαβάζεις για γονείς που αφήνουν τα παιδιά στο αμάξι και πάνε για σουβλάκια, είσαι στο σωστό δρόμο. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ΙΧ παρκαρισμένο στον ήλιο, γίνεται επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Το αν θα έχεις ανοίξει ελαφρώς το παράθυρα, δεν παίζει κανένα ρόλο. Το παιδί ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητό, όσο μεγάλη ανάγκη κι αν είναι να πεταχτείς κάπου.

 

Όπως κατάλαβες, το μπαμπά μην τρέχεις δεν αρκεί. Μπαμπά βάλε καθισματάκι και ζώνη, κλείσε τις ασφάλειες, έλεγξε τα παράθυρα και μην αφήνεις ποτέ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο. Έτσι η βόλτα με το παιδί σου μέσα στο ΙΧ θα γίνει μια πολύ πιο ασφαλής εμπειρία.