Αφαίρεση διπλώματος. Πότε κινδυνεύεις να βρεθείς χωρίς δίπλωμα;

Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2024 από Autoduder
woman in sunglasses sitting in car and giving driver license to policeman

Η συλλογή πόντων συνήθως είναι ο τρόπος για να κερδίσεις κάτι. Από το ποδόσφαιρο μέχρι το σούπερ μάρκετ, όποιος μαζεύει πολλούς πόντους έχει και πολλά κέρδη, από εκπτώσεις μέχρι κατάκτηση πρωταθλήματος. Στην οδήγηση ωστόσο, οι πόντοι είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης σου, που μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι και σε αφαίρεση διπλώματος.

 

Μετά την τελευταία αλλαγή του ΚΟΚ, όλες οι ποινές στρέφονται προς τον οδηγό. Περιορίζεται για παράδειγμα η αφαίρεση πινακίδων, που μοιάζει σαν να τιμωρεί το όχημα, και πέφτει το βάρος στο point system. Εκεί, αν ένας οδηγός συγκεντρώσει 25 πόντους, του αφαιρείται το δίπλωμα, εκτός φυσικά από το όποιο πρόστιμο θα επιφέρει η κλήση.

Ο autoduder σου αναλύει τους κυριότερους λόγους που μπορούν να αυξήσουν τους πόντους σου και να σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη μετακίνηση με λεωφορείο.

Οι μικροπαραβάσεις (3 πόντοι ποινής)

 

Η μικρότερη ποινή που μπορεί να σου επιβληθεί είναι οι 3 πόντοι. Η πιο συνηθισμένη παράβαση για την οποία παίρνεις 3 πόντους ποινής, είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου ενώ οδηγείς. Οπότε άσε το πρόσωπο στο ‘’διαβάστηκε’’, δεν θα σε χωρίσει αν αργήσεις 10 λεπτά να απαντήσεις. Άλλες παραβάσεις με την ίδια βαρύτητα στο point system είναι το να αγνοήσεις το stop ή το σήμα του τροχονόμου, καθώς και το να κυκλοφορείς χωρίς φώτα διασταυρώσεως στο αυτοκίνητο.

 

Σοβαρεύει το πράγμα (5-7 πόντοι ποινής)

 

Μπήκες ανάποδα σε μονόδρομο; Ίσως βγαίνοντας να πάρεις πακέτο και 5 βαθμούς ποινής ώστε την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτικός. Το ίδιο ‘’δώρο’’ θα λάβεις και αν μπεις παράνομα σε πεζόδρομο, ή αν έχεις στο μπροστινό κάθισμα παιδί χωρίς ζώνη. Άλλοι 5 βαθμοί θα προστεθούν αν οδηγείς με αλκοόλ από 0,25 ml/l έως 0,40 ml. Τέλος, αν σου αρέσουν οι προσπεράσεις του Βιν Ντιζελ και προσπαθείς να τις εφαρμόσεις στο δρόμο, 7 βαθμοί ίσως σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

 

Μάλλον το παράκανες (9 βαθμοί ποινής)

 

Για να καταφέρεις να πάρεις 9 βαθμούς ποινής, πρέπει όχι απλά να το παρακάνεις, αλλά ίσως και να το επιδιώξεις. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι ο κόκκινος σηματοδότης. Οπότε πλέον όταν βλέπεις το φανάρι πορτοκαλί, μην κολλάς το πόδι στο γκάζι με τη λογική ‘’έλα μωρέ, για μισό δευτερόλεπτο δεν μετράει’’. Οι 9 βαθμοί είναι σχεδόν το μισό σου δίπλωμα. Καλύτερα περίμενε μισό λεπτό στο φανάρι. Άλλες εξίσου σημαντικές παραβάσεις είναι η αναστροφή ή οπισθοπορεία σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, η μέθη με ποσοστό αλκοόλ από 0,40 μέχρι 0,60 ml/l, καθώς και η παράβαση που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Στάση και στάθμευση σε ράμπα ή θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός από τους 9 βαθμούς ποινής, χάνεις και το δίπλωμά σου για 60 μέρες.

Όριο ταχύτητας

 

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι ποινές για υπερβολική ταχύτητα, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με το όριο ταχύτητας του δρόμου όπου κινείσαι. Αν ξεπερνάς το όριο έως και 20 χλμ. πληρώνεις απλώς 20 ευρώ πρόστιμο. Το να τρέχεις με 20 έως 30 χλμ. πάνω από το όριο θα σου κοστίζει 60 ευρώ και 5 βαθμούς ποινής. Η ποινή εκτοξεύεται αν ξεπεράσεις το όριο κατά 30 ή περισσότερα χλμ, με το πρόστιμο να φτάνει τα 175 ευρώ. Επιπλέον, το δίπλωμά σου θα κάνει ‘’φτερά’’ για 60 μέρες.

 

Υπάρχουν φυσικά και κάποιες άλλες περιπτώσεις που το δίπλωμα σου αφαιρείται προσωρινά, κυρίως λόγω κάποιων μικροπαραβάσεων. Για παράδειγμα αν οδηγείς με υπερβολικά δυνατή μουσική και πέσεις στα χέρια της Τροχαίας, θα γλιτώσεις με 200 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα. Για τόσο θα σου αφαιρεθεί το δίπλωμα και αν οδηγείς με τα φώτα στη μεγάλη σκάλα τυφλώνοντας όσους κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Εκεί μάλιστα το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και στα 700 ευρώ.

 

Τέλος, υπάρχει μια παράβαση με εξοντωτική ποινή. Αν έχεις καταθέσει πινακίδες στο αυτοκίνητό σου και σε πιάσουν να κυκλοφορείς με αυτό, δώσε ένα φιλί στο δίπλωμά σου και ένα στην τσέπη σου, μήπως κάποια στιγμή σε συγχωρέσουν. 3 χρόνια αφαίρεση διπλώματος και έως 10.000 ευρώ πρόστιμο, ακούγονται καλός λόγος για να φροντίσεις να μην μπεις ποτέ σε όχημα χωρίς πινακίδες.