Οικονομική οδήγηση. Ρίξε την κατανάλωση στο πάτωμα!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2024 από Autoduder
Smiling young family sitting in car

Το καλοκαίρι τελείωσε, τα σχολεία άρχισαν και η επιστροφή στους χειμερινούς ρυθμούς είναι γεγονός. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη μετατροπή πολλών από εμάς σε ”ενδοοικογενειακούς ταξιτζήδες”. Ξαφνικά, βρίσκεσαι διαρκώς πίσω από ένα τιμόνι προσπαθώντας να προλάβεις τη δουλειά σου, το σχολείο, τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών (Φροντιστήρια, Αγγλικά, Μπάσκετ, κλπ.) και όλα αυτά με την άκρη του ματιού σου καρφωμένη στο μεγάλο εχθρό. Το δείκτη της βενζίνης. Ψάχνεις τρόπο να αριστεύσεις στην οικονομική οδήγηση; Μη σκας! Ακολούθησε τις συμβουλές του autoduder, για να πάψει ο βενζινοπώλης να τρίβει τα χέρια του όποτε σε βλέπει.

 

Μην οδηγείς επιθετικά.

Μπορεί να παρακολουθείς Φόρμουλα 1 και να επηρεάζεσαι από τις επιταχύνσεις των πιλότων, όμως να σου θυμίσω ότι ο Χάμιλτον δεν πληρώνει το καύσιμο που καίει. Απότομες και άσκοπες ”γκαζιές” μέσα στην πόλη ενώ σε λίγα μέτρα θα χρειαστεί να ξαναφρενάρεις, το μόνο που προσφέρουν είναι ταλαιπωρία στον κινητήρα και στην τσέπη σου.

 

Τσέκαρε τα ελαστικά σου.

Όταν βλέπουμε ελαστικά με μειωμένη πίεση, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι θα έχουν μεγαλύτερη φθορά και θα χρειαστούν αντικατάσταση πιο σύντομα. Σπάνια πάει το μυαλό μας στο πόσο κακό μπορεί να κάνουμε και στην κατανάλωση του αυτοκινήτου μας. Σύμφωνα με έρευνες, η αντίσταση κύλισης, δηλαδή η αντίσταση που δημιουργείται από την τριβή του ελαστικού στο οδόστρωμα, είναι υπεύθυνη για το 20% του καυσίμου που καταναλώνει το ΙΧ σου. Όταν τα ελαστικά δεν έχουν τη σωστή πίεση, η τριβή πολλαπλασιάζεται. Άρα η κατανάλωση εκτοξεύεται και η οικονομική οδήγηση πάει περίπατο. Οπότε τώρα ξέρεις, τακτικός έλεγχος στην πίεση των ελαστικών, ισούται με πολύ λιγότερη πίεση στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

οικονομικη οδηγηση

Άσε τις στροφές για τον Τερλέγκα.

Το στροφόμετρο δείχνει 4.000 στροφές, κι εσύ  βαριεστημένος σκέφτεσαι ‘’ντάξει, κι έτσι με πάει’’. Σε πάει, μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο.  Οι ενδεδειγμένες στροφές για ένα βενζινοκίνητο είναι από 2,5 μέχρι 3 χιλιάδες, ενώ στα τούρμπο και στα ντίζελ από 2 μέχρι 2,5 χιλιάδες. Άρα την επόμενη φορά που θα βαριέσαι να αλλάξεις ταχύτητα, απλά άνοιξε το παράθυρο και άρχισε να πετάς λεφτά. Τουλάχιστον αυτά δεν θα πάνε χαμένα.

 

Ποιότικο καύσιμο=Οικονομική οδήγηση.

Θα έτρωγες ένα φαγητό που δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητά του, απλώς επειδή είναι φθηνότερο; Αν απάντησες όχι, καλό θα ήταν να αρχίσεις να φροντίζεις να είναι ποιοτική και η τροφή του αυτοκινήτου σου. Τα βενζινάδικα με αρκετά χαμηλότερη τιμή απ’ τον ανταγωνισμό ίσως χρησιμοποιούν χαμηλότερης ποιότητας καύσιμα. Αυτό οδηγεί σε κακή καύση και αύξηση κατανάλωσης του κινητήρα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ώρα που βάζεις βενζίνη. Το μεσημέρι με τη ζέστη το καύσιμο διογκώνεται, και αργότερα επανέρχεται. Άρα το μεσημέρι πληρώνεις περισσότερο καύσιμο και βάζεις λιγότερο. Οπότε, αν θέλεις το καύσιμό σου να συμβάλει στην οικονομική οδήγηση, καλό θα ήταν να πηγαίνεις στο βενζινάδικο αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

οικονομικη οδηγηση

Σωστή συντήρηση  του ΙΧ σου.

Το να μην κάνεις όλα τα σέρβις στην ώρα τους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του κινητήρα και ιδιαίτερα στην κατανάλωση καυσίμου. Είναι πάρα πολλές οι αιτίες που μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση του κινητήρα σου. Φίλτρο καυσίμου, μπουζί, μπουζοκαλώδια, πολλαπλασιαστές, αισθητήρας Λάμδα. Αν κάτι από αυτά δεν είναι σε καλή κατάσταση, όχι απλά αυξάνεται η κατανάλωση, αλλά μπορεί και να πετάγεται το καύσιμο άκαυτο. Η τακτική επίσκεψη στο συνεργείο βοηθά το ΙΧ σου να λειτουργεί ομαλά και να μην ‘’ζητάει’’ περισσότερα από αυτά που χρειάζεται κανονικά.

 

Γι’ αυτό πριν το αυτοκίνητό σου αρχίσει τα ‘’πείσματα’’, προγραμμάτισε τη συντήρηση του σε ένα από τα 200+  συνεργεία του https://www.autoduder.com/synergio/ και δώσε το πραγματικό ‘’Fuel pass’’ στην τσέπη σου.