Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: 7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2024 από Autoduder

Είναι κοινό μυστικό πως με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου μοιάζει απαγορευτική για τους περισσότερους. Αντίθετα, στα μεταχειρισμένα καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2022 σχεδόν 60.000 μεταχειρισμένα άλλαξαν κάτοχο, περίπου 10.000  περισσότερα από πέρυσι. Όσο δελεαστική και αν φαίνεται η αγορά μεταχειρισμένου ΙΧ, οι παγίδες είναι πολλές, και το να βρεις ένα καλοσυντηρημένο και αξιόπιστο όχημα μοιάζει με γρίφος για δυνατούς λύτες. Για ένα αυτοκίνητο δεκαετίας μεσαίας κατηγορίας μπορεί να χρειαστείς δάνειο, ενώ αν σκέφτεσαι υβριδικό το νεφρό σου θα πρέπει να ανησυχεί.

 

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια  tips που αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιληφθείς ενδεχόμενες παγίδες στην αγορά μεταχειρισμένου ΙΧ.

 

1. Αξιοπιστία αγγελίας.

Ποιός πουλάει αυτό το αυτοκίνητο; Τα στοιχεία της αγγελίας που είδες είναι σωστά; Υπάρχει αναλυτική λίστα με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και φωτογραφίες με την τρέχουσα κατάσταση του οχήματος; Σύνηθες φαινόμενο οι ”μισές” αγγελίες,  με μια φωτογραφία και ένα ποσό, χωρίς πολλές πληροφορίες.  Αυτό είναι το πρώτο ”καμπανάκι” για να είσαι διπλά προσεκτικός.

Μάλιστα αν η αγγελία είναι από μάντρα, μια ματιά online για ‘’αγανακτισμένες’’ κριτικές και σχόλια θα ήταν διαφωτιστική.

 

2. Βιβλίο Service.

Το Ευαγγέλιο του αυτοκίνητου, δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλαπάκι. Αν ακούσεις τη γνωστή δικαιολογία ‘’χάθηκε το πρώτο και έχουμε καινούργιο’’ μάλλον θα πρέπει να χαθείς κι εσύ απ’ τα μάτια του πωλητή. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε μάντρα, ζήτα να δεις τα βιβλία από 2-3 άλλα αυτοκίνητα, και αν δεις σφραγίδα σε όλα από το ίδιο συνεργείο, άρχισε να τραγουδάς ‘’ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε’’.

 

3. Εξονυχιστικός έλεγχος.

Ποτέ δεν αγοράζεις αυτοκίνητο χωρίς πρώτα να περάσει από τη ράμπα ενός μηχανικού. Η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο για τη συγκεκριμένη μάρκα ή γενικό συνεργείο εμπιστοσύνης σου είναι απαραίτητη πριν την τελική απόφαση. Συνηθισμένη τακτική είναι πλέον και τα ‘’γυρισμένα’’ χιλιόμετρα. Ελέγχοντας με τον αριθμό κυκλοφορίας το ιστορικό ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου, αλλά και τη γενική εικόνα του, π.χ. φθαρμένο τιμόνι, θα αντιληφθείς αν υπάρχει κάποια ‘’ύποπτη’’ αλλαγή.

 

αγορά μεταχειρισμένου

 

4. Τα μάτια λένε ψέματα, ο αριθμός πλαισίου ποτέ.

Ο αριθμός αναγνώρισης οχήματος ή πιο απλά αριθμός πλαισίου, είναι η ”ταυτότητα” του αυτοκινήτου. Με αυτό μπορείς να ελέγξεις αν είναι σωστά τα στοιχεία που σου έχουν πει.  Έτος κατασκευής, κυβικά, ιπποδύναμη, χώρα προέλευσης, ακόμα και το εργοστάσιο απ’ το οποίο βγήκε το όχημα αποκαλύπτονται με τον αριθμό πλαισίου. Μάλιστα, αν το αυτοκίνητο έχει κάνει το σέρβις του σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο ακόμα και σε άλλη χώρα, το πλαίσιο θα σου δώσει όλα τα στοιχεία.

 

 

 

5. Υπερβολικά δελεαστική τιμή.

Με την κατάσταση που επικρατεί, όλοι μας λίγο πολύ έχουμε μετατραπεί σε κυνηγούς ευκαιριών. Μήπως όμως η ευκαιρία που βρήκες για παράδειγμα στο https://www.car.gr/classifieds/cars/search/ είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Κάθε αυτοκίνητο έχει ένα συγκεκριμένο εύρος τιμής.  Για παράδειγμα ένα  Yaris του 2010 πωλείται από 6 μέχρι 8 χιλιάδες ευρώ περίπου. Αν βρεις κάποιον που στο πουλάει με 3 χιλιάδες, μάλλον πρέπει να σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά και να είσαι διπλά σχολαστικός στον έλεγχο.

 

 

6. Test drive.

Ακόμα κι αν όλα δείχνουν τέλεια στη θεωρία, η πράξη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ένας έμπειρος οδηγός μπορεί οδηγώντας το όχημα να καταλάβει πολλά.  Δεν ταιριάζουν όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους οδηγούς. Μια μεγάλη βόλτα για να ”ακούσεις ” το αυτοκίνητο και να καταλάβεις την συμπεριφορά του στο δρόμο, θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν μόλις έκατσες πίσω απ’ το τιμόνι του νέου σου ΙΧ.

Αγορά μεταχειρισμένου

7. Χέρι-χέρι, το σωστό το νταραβέρι.

Άπειρες οι περιπτώσεις ‘’ανοιχτοχέρηδων’’ που βιάστηκαν να πληρώσουν για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και μετά καράφλιασαν απ’ το τράβηγμα των μαλλιών τους. Γι αυτό η σειρά είναι ξεκάθαρη. Έλεγχος οχήματος, επίσκεψη στο ΚΕΠ, τσεκάρισμα ότι δεν υπάρχει παρακράτηση αδείας ή κάποιο άλλο γραφειοκρατικό πρόβλημα π.χ. ΚΤΕΟ, και πληρωμή τη στιγμή που παίρνεις τα κλειδιά στο χέρι!

 

Και μην ξεχνάς! Όποιο αυτοκίνητο και αν επιλέξεις, στον autoduder βρίσκεις τις καλύτερες προσφορές για service με επώνυμα ανταλλακτικά, και επιλέγεις ανάμεσα σε πάνω απο 100 συνεργεία αυτό που σου ταιριάζει! https://www.autoduder.com/synergio/