ΛΕΑ. Πότε μπορώ να τη χρησιμοποιήσω χωρίς να με γράψουν;

Δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2024 από Autoduder
help-g3c01120de_1920

Όταν οδηγείς σε ελληνικό δρόμο, πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα. Οδηγούς να πηγαίνουν ανάποδα σε μονόδρομο. Μηχανάκια να προσπαθούν να χωρέσουν ανάμεσα στα ΙΧ και στο πεζοδρόμιο, ή ακόμη και να κινούνται πάνω στο πεζοδρόμιο. Τις ράμπες ΑΜΕΑ να είναι πρακτικά αόρατες, καθώς είναι έκπληξη να βρεις ράμπα χωρίς παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω της. Ωστόσο, ίσως η πλέον ανεύθυνη κι επικίνδυνη παράβαση, είναι η οδήγηση πάνω στη ΛΕΑ.

Σήμερα, ο autoduder αναλύει τα πάντα σχετικά με τη ΛΕΑ και σου εξηγεί πότε επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσεις.

 

Τι είναι η ΛΕΑ.

 

ΛΕΑ είναι η συντομογραφία για τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Είναι αυτή η λωρίδα που συναντάμε συχνά στα δεξιά του αυτοκινητόδρομου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συνήθως από τους βιαστικούς που νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους και μπορούν να κινούνται ελεύθερα παντού. Σίγουρα θα τους έχεις παρατηρήσει όταν βρίσκεσαι σταματημένος στο μποτιλιάρισμα της Εθνικής οδού. Είναι εκείνοι που λένε ‘’σιγά μην περιμένω στην κίνηση ΕΓΩ’’ και περνούν σαν σίφουνες από δεξιά, με ύφος παιδιού που τρώει γλυκά κρυφά απ’ τη μαμά του.

Στην πραγματικότητα η ΛΕΑ δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται από ασθενοφόρα, πυροσβεστική, περιπολικά και οχήματα του αυτοκινητόδρομου. Τα ΙΧ μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το ‘’βιάζομαι να πάω στη δουλειά μου’’.

 

Πότε μπορώ να τη χρησιμοποιήσω.

 

Φυσικά στη χώρα μας κάποιοι ίσως θεωρούν έκτακτη ανάγκη να σταματήσουν για να φάνε την τυρόπιτά τους. Κάποιοι άλλοι παρκάρουν και βγαίνουν να ξεπιαστούν απ’ το ταξίδι. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν δικαιολογείται από το νόμο η χρήση της ΛΕΑ για ξεκούραση, για να δεις τη θέα, ή ακόμα και για να μιλήσεις στο τηλέφωνο. Εννοείται ότι δεν τη χρησιμοποιείς κινούμενος με αναμμένα τα αλάρμ προσπαθώντας να αποφύγεις την κίνηση.

 

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο σε πραγματική ανάγκη, δηλαδή σε βλάβη του αυτοκινήτου το οποίο δεν μπορεί να κινηθεί, σε πρόβλημα υγείας που σε αναγκάζει να σταματήσεις για να ζητήσεις βοήθεια ή μετά από υπόδειξη της τροχαίας. Φυσικά δεν βγάζεις απλά αλάρμ και κάνεις ότι θες όσο βρίσκεσαι στη ΛΕΑ. To ιδανικό είναι να αποβιβαστούν όλοι οι επιβάτες από τις δεξιές πόρτες και να περάσουν πίσω από τις προστατευτικές μπάρες. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό μένετε μέσα στο ΙΧ φορώντας ζώνη ασφαλείας. Προφανώς το συνηθισμένο φαινόμενο με τον οδηγό να περπατάει πάνω-κάτω στη ΛΕΑ μιλώντας στο τηλέφωνο, απαγορεύεται δια ροπάλου. Σε καμία περίπτωση δεν πας μπροστά από το όχημα είτε για να το επισκευάσεις είτε για να περιμένεις εκεί.

 

 

Ποινές

Σύμφωνα με τις περσινές στατιστικές, για το 10% των τροχαίων ατυχημάτων σε αυτοκινητόδρομο, υπεύθυνο ήταν κάποιο αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει στη ΛΕΑ. Επειδή το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο, ανάλογες είναι και οι ποινές για τους ανυπάκοους οδηγούς, ακόμα και αν έχουν μπει στη ΛΕΑ στιγμιαία για να προσπεράσουν. Την πρώτη φορά που θα πιαστείς να χρησιμοποιείς τη ΛΕΑ χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη, σου αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και η άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ σου για 2 μήνες. Το συνοδευτικό πρόστιμο των 200 ευρώ κάνει ακόμα πιο ΄΄τσουχτερή’’ την ποινή. Αν μάλιστα βρεθείς υπότροπος και σε σταματήσουν για την ίδια παράβαση εντός 6 μηνών, το δίπλωμα σου αφαιρείται για 4 μήνες. Επιπλέον, μετά θα πρέπει να επανεξεταστείς για να το πάρεις πίσω. Μάλιστα, αυτές οι ποινές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η εισήγηση του Υπουργείου είναι στο νέο ΚΟΚ να υπάρξει και ποινή φυλάκισης.

Την επόμενη φορά που θα σου φανεί δελεαστική η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, σκέψου ότι ίσως τη στερήσεις από κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη. Όχι να φτάσει πιο γρήγορα, αλλά ίσως να σώσει μια ζωή.