Φίλτρο Λαδιού: Τι ακριβώς κάνει και γιατί να το αλλάξεις;

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2024 από Autoduder
AD_Filtro_Ladiou_Ti_Akrivws_Kanei_1920x1080

Όταν ανοίγεις κουβέντα για το service του αυτοκινήτου, όλοι σου λένε συνήθως με ύφος ειδικού «να αλλάξεις και το φίλτρο λαδιού». Είναι σαν να λες στη μάνα σου «θα βγω έξω» και ακούς αμέσως «ζακέτα να πάρεις». Η προτροπή «να αλλάξεις και το φίλτρο» είναι η αγαπημένη όλων γιατί είτε είσαι άσχετος είτε ειδικός, για πάντα (μα πάντα) πέφτεις μέσα!

Κατ’ αρχήν σίγουρα έχεις ακούσει ότι το φίλτρο λαδιού καθαρίζει το λάδι του κινητήρα. Αν δεν ξέρεις ήδη πόσο απελπιστικά βρώμικο γίνεται το λάδι του κινητήρα διάβασε αυτό.

Φίλτρο λαδιού.Εν συντομία μετά από λίγο καιρό και κάποια χιλιόμετρα χρήσης, το αγνό παρθένο (το βλέπεις στη διαφήμιση και νομίζεις ότι ρέει «βελούδινος χρυσός» από το μπιτόνι) λάδι σου μετατρέπεται σε μία πηχτή μαύρη σούπα (αυτή δεν τη δείχνουν στη διαφήμιση εννοείται!). Η σούπα είναι πηχτή γιατί πλέον περιέχει ένα πολύ ανθυγιεινό ίζημα (για το κινητήρα σου), κάτι σαν λάσπη που ο παππούς σου το ήξερε σαν «μούργα». Αν αναρωτιέσαι που στο καλό βρέθηκε όλη αυτή η μαυρίλα, σου λέμε στα γρήγορα ότι είναι ένα εξαίσιο τριπλό μίγμα από καμένα πρόσθετα του λαδιού, ρινίσματα μετάλλου της μηχανής και σκουριάς από τη βενζίνη που δεν πρόλαβε το λάδι σου να κάψει. Όσο λοιπόν εσύ οδηγείς αμέριμνος, αυξάνεται και η βρωμιά μέσα στο λάδι (κάτι σαν τη κακή χοληστερίνη στο αίμα) η οποία φθείρει το κινητήρα σου. Αν βάζεις ορυκτέλαια η φθορά θα έρθει γρήγορα, αν βάζεις συνθετικά λάδια θα έρθει πιο αργά, αλλά μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα έρθει.

Σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση έρχεται ηρωικά να σε σώσει το φίλτρο λαδιού! Σκέψου το σαν ένα πυκνό δίχτυ όπου περνάει το λάδι από τη μία μεριά, και αφήνει μόνο τα μικρά σωματίδια να φύγουν ενώ τα μεγαλύτερα τα παγιδεύει, συνήθως σωματίδια διαμέτρου >25-30 μικρόμετρα. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό αν σκεφτείς ότι μία τρίχα από τα μαλλιά σου (χωρίς ψαλίδα) έχει διάμετρο περίπου 70 μικρόμετρα (ναι, περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας ψάχνοντας τέτοια πράγματα!).

«Τι επιλογές & ποιότητες φίλτρων υπάρχουν, τί να επιλέξω, κάθε πότε να αλλάξω φίλτρο»;