Ηλεκτρικά πατίνια. Ανάσα στο μποτιλιάρισμα ή αιτία τροχαίων;

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μάιος 2024 από Autoduder
Young handsome man riding on scooter in the park

Τα τελευταία 4-5 χρόνια τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα προϊόντα παγκοσμίως. Οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευτεί, με πολύ κόσμο να επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να μετακινείται, ειδικά σε πόλεις με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο autoduder ζυγίζει τα υπέρ και κατά αυτής της νέας μόδας, αναλύοντας την επίδραση που έχουν τα πατίνια στους ελληνικούς δρόμους.

 

Η ‘’πράσινη’’ εποχή στην οποία ζούμε, έχει φέρει στην καθημερινότητά μας πολλά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα τέτοια προϊόντα είναι το ηλεκτρικό πατίνι. Πλέον όπου γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις ένα πατίνι να διασχίζει το δρόμο σαν σίφουνας, ανάμεσα σε πεζούς και αυτοκίνητα.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο και οικονομικό τρόπο μετακίνησης. Το κόστος συντήρησής του είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ΙΧ έχοντας μέγεθος πεζού. Εξοικονομεί έτσι πάρα πολύ χρόνο και χώρο, χωρίς να επηρεάζει καθόλου το περιβάλλον.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει  ότι όλα είναι καλά, μιας και τα αρνητικά του το κάνουν ακόμη και επικίνδυνο για την κυκλοφορία. Δεν είναι λίγες οι φορές που πατίνια πετάγονται στο δρόμο με ταχύτητα από το πουθενά, αναγκάζοντας τους οδηγούς των υπολοίπων οχημάτων σε φρεναρίσματα και ελιγμούς. Άλλες φορές αποτελεί αιτία για μποτιλιάρισμα, ειδικά όταν κινείται στη μέση του δρόμου με ελάχιστη ταχύτητα, και με τα ΙΧ πίσω του να ‘’ξεροσταλιάζουν’’ κορνάροντας για να προσπεράσουν. Ηλεκτρικά πατίνια έχουμε δει ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια, να ελίσσονται ανάμεσα στους πεζούς με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Γενικότερα η χρήση τους σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζει επικίνδυνη, προκαλώντας αρκετές ενστάσεις.

Μάλιστα, από 1η Σεπτέμβρη 2023, το Παρίσι έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγόρευσε τα ηλεκτρικά πατίνια, ενώ και η Μασσαλία αποφάσισε να τα ελαττώσει από 5.000 που κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα σε 3.500.

 

Ποιό είναι ωστόσο το νομικό πλαίσιο στο οποίο υπάγονται τα πατίνια, και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται;

 

To 2021, το Υπουργείο Μεταφορών προχώρησε σε τροποποίηση του άρθρου 20 του ΚΟΚ, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτόν και τα πατίνια. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να θέσει όρια στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους.

Καταρχάς, θεσπίστηκε όρια ταχύτητας στα 25 χιλιόμετρα την ώρα. Μπορεί να υπάρχουν πατίνια που πιάνουν και τα 100 χλμ., ωστόσο μόλις η ταχύτητα περάσει τα 25, αυτομάτως παρανομούν. Μέτρο που έμοιαζε απαραίτητο, καθώς πολλοί ‘’πατινάκιδες’’ έτρεχαν σαν το Βέγγο καβάλα στο πατίνι τους, και όποιον πάρει ο χάρος!

Ακόμη, έγινε υποχρεωτική η χρήση κράνους. Μέχρι πρόσφατα ήταν προαιρετική όπως και στα ποδήλατα, ωστόσο πλέον όποιος οδηγεί πατίνι χωρίς κράνος, θα δει το πρόστιμο να του έρχεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Η χρήση τους επιτρέπεται μόνο σε όσους δρόμους έχουν όριο ταχύτητας μέχρι 50 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν σε λεωφόρους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και εθνικές οδούς.

Επιπλέον, θεσπίστηκαν ηλικιακά όρια. Βλέπαμε συχνά παιδάκια 10 χρονών να παίρνουν δώρο πατίνι και να βγαίνουν στο δρόμο ρισκάροντας να σκοτωθούν σε κάθε γωνία. Πλέον το κατώτατο όριο είναι τα 12 έτη για όσα πατίνια πιάνουν μέχρι 6 χλμ, ενώ για να οδηγήσεις πατίνι που πιάνει τα 25 χιλιόμετρα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 15 ετών.

Τέλος, πάνω στο πατίνι επιτρέπεται μόνο ένα άτομο, ενώ αν στο δρόμο υπάρξει εμπόδιο, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να κατέβει και να μεταφέρει το πατίνι βαδίζοντας. Όλες οι παραπάνω παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο από 40 έως και 200 ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ‘’τρέλα’’ που επικρατεί με το νέο μοδάτο μέσο.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Είναι το πατίνι το μέλλον στις μεταφορές, ή απλά μια ακόμα μόδα που θέτει σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς;