Κάμπριο και γοητεία. 5 ξεσκέπαστα για όλα τα πορτοφόλια!

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μάιος 2024 από Autoduder
Retro car riding on the road

Ζούμε σε μια από τις πλέον ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης. Για περίπου έξι μήνες ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία είναι πάνω από 25 βαθμούς, ενώ και ο χειμώνας μας είναι ίσως ο πιο ήπιος. Αυτό μας δίνει την άνεση να μπορούμε τον περισσότερο καιρό να κινούμαστε με κάμπριο αυτοκίνητα.

Γενικότερα στη χώρα μας δεν είναι λίγα τα κάμπριο που πήγαν πολύ καλά σε πωλήσεις και έκλεψαν τις εντυπώσεις. Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε 5 από αυτά, που μοιάζουν πολύ αξιόπιστες επιλογές ακόμα και σήμερα. Κάποια φθηνά, κάποια ακριβότερα, σίγουρα ανάμεσα τους θα υπάρχει ένα που θα επέλεγες.

 

MAZDA MX-5

Όταν ακούμε Mazda, αμέσως το μυαλό πάει στο MX-5. Το πιο πετυχημένο μοντέλο της Ιαπωνικής εταιρίας, είναι παράλληλα και το best-seller διθέσιο σπορ αυτοκίνητο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Από το 1989 που κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά, το MX-5 εξαπλώθηκε πιο γρήγορα και από εποχική γρίπη. Έχει φτάσει αισίως στην τέταρτη γενιά, έχουν πωληθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο κομμάτια, και ειδικά στη χώρα μας αποτελεί φετίχ για τους θαμώνες της Παραλιακής. Αρκετά καλές επιδόσεις, σούπερ αεροδυναμικό σχήμα που τραβάει τα βλέμματα και προσιτή τιμή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το κάμπριο του; Ένα MX-5 τρίτης γενιάς (που είναι η πιο δημοφιλής) πωλείται στην Ελλάδα από 5 ως 8 χιλιάδες ευρώ, τιμή καθόλου απαγορευτική για όσους το ‘’ζαχαρώνουν’’.

 

MERCEDES SLK 200 Κompressor

Κάποτε, στο άκουσμα και μόνο της τιμής του, ένιωθες ένα τσίμπημα στην καρδιά. Πλέον τα χρόνια πέρασαν, οι τιμές έπεσαν, αλλά η SLK 200 παραμένει ένα πανέμορφο αυτοκίνητο που εκπέμπει φινέτσα. Εξωτερικά ‘’γλυκές’’ γραμμές, δυνατός κινητήρας, αλλά τη διαφορά την κάνει το χλιδάτο εσωτερικό. Απαλές αποχρώσεις δέρματος, χειριστήρια μπροστά από την εποχή τους και τεράστια άνεση για τους 2 επιβάτες. Μπορεί η παραγωγή της να έχει πλέον σταματήσει, ωστόσο υπάρχουν πολλά άρτια συντηρημένα κομμάτια, τα οποία μπορείς να αποκτήσεις με 10-15 χιλιάδες ευρώ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να την οδηγήσεις: Πούρο, γυαλί ηλίου και πόλο μπλουζάκι. Προαιρετική η φράντζα στο μαλλί.

 

 

PEUGEOT 206 CC

Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000, τα κάμπριο ήταν στη μόδα και τραβούσαν τα βλέμματα, ενώ το Peugeot 206 ήταν best seller ξεπουλώντας σαν τρελό. Καθόλου περίεργο που η Γαλλική εταιρεία αποφάσισε να βγάλει τη ναυαρχίδα των πωλήσεών της και σε ‘’ξεσκέπαστη’’ έκδοση. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και όσοι δεν είχαν φουσκωμένο πορτοφόλι, μπορούσαν να οδηγούν κάτω απ’ τα αστέρια χωρίς να τους φύγει μια περιουσία. Φθηνό και αξιόπιστο, λιτό και απέριττο, χωρίς τη χλιδή που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα κάμπριο, αλλά προσιτό σε όλους. Και αν κρίνουμε από τις πωλήσεις και από το ότι το βλέπουμε ακόμα πολύ συχνά στους δρόμους, οι Γάλλοι έκαναν εξαιρετική επιλογή. Σήμερα μπορείς να το κάνεις δικό σου μόλις με 2-3 χιλιάδες ευρώ.

 

PORSCHE BOXSTER

 

Σε μια εποχή που η ατάκα ‘’πάμε μια βόλτα με την Porsche’’ του Μάνθου Φουστάνου ακουγόταν καθημερινά στα σπίτια των Ελλήνων, η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να την κάνει πραγματικότητα. H Porsche Boxter πρωτοκυκλοφόρησε το 1996, ωστόσο η ανανεωμένη facelift έκδοση του 2003 είναι αυτή που εκτόξευσε τις μετοχές της. Ήταν πιο οικονομική από τα υπόλοιπα απλησίαστα μοντέλα της εταιρείας, όπως π.χ. η 911, και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να κάνουν το όνειρο της απόκτησης ενός premium cabrio πραγματικότητα. Αρκετά ελαφριά (1250 κιλά), με αρκετή χωρητικότητα αποσκευών (260Lt) και εμφάνιση που φωνάζει ‘’προσέξτε με’’. Η βασική έκδοση βγάζει 2.7 κυβικά, ενώ υπάρχει και η 3.2. Αν η τσέπη σου σηκώνει τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας και καύσιμο, μπορεί να την αποκτήσεις από 12-15 χιλιάδες.

 

 

VW BEETLE CONVERTIBLE

 

Ένα από τα πλέον κλασικά αυτοκίνητα στην ιστορία είναι το Beetle της VW. Ο θρυλικός σκαραβαίος έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, διαφημίσεις, βίντεο κλιπ και γενικότερα αποτελεί ίσως την ποιο αναγνωρίσιμη φιγούρα της αυτοκίνησης μαζί με το Mini Cooper. Από το 1949 ακόμα, την κλασική έκδοση με το θόλο στην οροφή, συνοδεύει μια πιο σπορ αλλά και πιο ακριβή κάμπριο εκδοχή. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αμφιλεγόμενο αυτοκίνητο, καθώς υπάρχουν εκείνοι που το λατρεύουν, αλλά και εκείνοι που δεν αντέχουν να το βλέπουν. Είναι από τα κομμάτια που όσο πιο παλιά είναι η χρονολογία τους, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτούν. Σίγουρα θα τραβήξεις τα βλέμματα, δίνοντας μια κλασσική νότα στην εμφάνισή σου χωρίς τεράστιο κόστος. Το New Beetle του 2006 το βρίσκεις με 5 χιλιάδες ευρώ, ενώ για τον κλασικό σκαραβαίο θα χρειαστείς από 9.000 και πάνω.

 

Αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα κάμπριο στη χώρα μας, τα οποία είναι πραγματικά value for money. Υπάρχουν και άλλα που είτε δεν πούλησαν πολύ είτε θεωρούνται ακριβά σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους, όπως η BMW Z3/Z4. Εσύ, ποιο απ’ όλα θα επέλεγες για να κάνεις τη ‘’λεζάντα’’ σου;