Τα SUV βρίσκονται παντού! Γιατί έγιναν μόδα τα μεγάλα αυτοκίνητα;

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2024 από Autoduder
bmw-g11723c503_1920

Ακόμα και οι λιγότερο παρατηρητικοί δεν γίνεται να μην έχουν προσέξει ότι οι ελληνικοί δρόμοι έχουν γεμίσει με έναν συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων. Τα SUV βρίσκονται παντού και οι πωλήσεις τους συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μπορούμε να πούμε ότι στη χώρα μας γίνεται του SUV το κάγκελο! Σήμερα, ο autoduder προσπαθεί να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η μόδα, αλλά και που θα καταλήξει.

Όπως και στα ρούχα, έτσι και στην αγορά αυτοκινήτου υπάρχουν μόδες. Κατά καιρούς βλέπουμε τους Έλληνες να προτιμούν μαζικά συγκεκριμένα αυτοκίνητα, αλλάζοντας το χάρτη των εγχώριων πωλήσεων.

 

Κάποτε, όπου κι αν γυρνούσες το μάτι σου έβλεπες χαμηλά αυτοκίνητα με αεροδυναμικό σχήμα. Ίσως επηρεασμένοι από το Ντέιβιντ Χάσελχοφ  που ‘’κάλπαζε’’ ως Knight Rider, οι Έλληνες έβρισκαν το δικό τους Kitt σε αυτοκίνητα ίδιου τύπου. Κι αν το Pontiac Firebird που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά, κόστισε 100 χιλιάδες δολάρια για να κατασκευαστεί, υπήρξαν πολύ φθηνότερες λύσεις για να καλύψουν την ανάγκη των οδηγών. Ford Escort, Nissan 200 S-X, Toyota Celica, αυτοκίνητα που έκαναν χρυσές πωλήσεις στη χώρα μας και κάποια κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα.

 

Στη συνέχεια, ζήσαμε την επανάσταση του Hatchback. Λίγο το τεράστιο πρόβλημα με το παρκάρισμα στις μεγαλουπόλεις, λίγο η ανάγκη για πιο ‘’εύκολα’’ στη διαχείριση και στον έλεγχο αυτοκίνητα, τα sedan άρχισαν να εξαφανίζονται, καθώς όλοι προτιμούσαν τις πιο ‘’κοφτές΄΄ εκδόσεις τους. Έτσι, τα λεγόμενα αυτοκίνητα πόλης εκτόξευσαν τις πωλήσεις τους. Yaris, Polo, Getz, Micra, όσο πιο μικρά, τόσο πιο πετυχημένα. Μιλάμε για τα απόλυτα best sellers στη χώρα μας, καθώς ακόμα βρίσκονται παντού.

 

Πλέον, θέση στην κορυφή των πωλήσεων έχουν πάρει τα Crossover και SUV. Δηλαδή υπερυψωμένα και συνήθως ευρύχωρα αυτοκίνητα, ιδανικά για οικογένειες. Κάποτε τα συναντούσες μόνο σε εκδόσεις 4χ4, ωστόσο σήμερα τα περισσότερα δεν είναι τετρακίνητα, απλώς παραπέμπουν λόγω εμφάνισης. Είναι τέτοια η επιτυχία του συγκεκριμένου είδους, που πλέον 1 στα 2 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

 

Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή;

 

Το προφανές είναι η άνεση. Μεγάλοι εσωτερικοί χώροι, ξεκούραστα ταξίδια, ομορφιά και λειτουργικότητα. Είτε είσαι οικογενειάρχης, είτε σκοπεύεις να γίνεις, ένα τέτοιο αυτοκίνητο σου λύνει τα χέρια. Η αίσθηση ασφάλειας πολλαπλασιάζεται και νιώθεις προστατευμένος και ήρεμος. Ωστόσο αν ήταν μόνο αυτό, θα ήταν δημοφιλή εδώ και πολύ καιρό. Τι άλλαξε σήμερα και όλοι τα προτιμούν;

 

 

Η πιθανότερη απάντηση, είναι ότι επιτέλους έγιναν προσιτά για όλα τα πορτοφόλια. Κάποτε για να αγοράσεις SUV (Sport Utility Vehicles) ίσως έπρεπε να πουλήσεις το σπίτι σου. Σήμερα, οι εταιρείες έχουν ρίξει το βάρος σε αυτή την κατηγορία και βγάζουν πολλά αλλά και φθηνά μοντέλα. Για παράδειγμα, η Hyundai πάντα έριχνε το βάρος στα sedan και στα hatchback (Accent, Getz, Elantra κλπ), διαθέτοντας κατά καιρούς ένα SUV χωρίς να στοχεύει σε υψηλές πωλήσεις. Πλέον και ειδικά στη χώρα μας, τα περισσότερα μοντέλα της είναι αυτής της κατηγορίας. Εκτός από τα κλασικά i10, i20, i30, όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα είναι SUV. Kona, Tucson, Bayon, Santa Fe, σε ποικίλες εκδόσεις και με προσιτή τιμή. Για παράδειγμα οι βασικές έκδοσεις του i20 και του Bayon κοστίζουν το ίδιο! Πάνω κάτω σε όλες τις εταιρείες μεγάλων πωλήσεων αυτό συμβαίνει.

Άλλο ένα υπέρ είναι ότι ήδη έχουν αρκετό χώρο λόγω του ύψους τους ώστε να χωρέσουν οι μπαταρίες στις ηλεκτρικές εκδόσεις. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και δίκοπο μαχαίρι, καθώς το σχήμα τους δεν είναι καθόλου αεροδυναμικό, άρα χάνουν σε αυτονομία. Αυτό ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που μάλλον θα μας απασχολήσει μελλοντικά, ενώ ούτε η δυσκολία στο παρκάρισμα δείχνει να αγχώνει τους οδηγούς.

 

Προς το παρόν τα SUV βρίσκονται παντού! Κάνουν πάρτι στον πίνακα πωλήσεων, οι ελληνικοί δρόμοι θυμίζουν Αράχοβα και οι έμποροι τρίβουν τα χέρια τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Εσύ τι πιστεύεις;  Σε ενθουσιάζει η μόδα των SUV, ή είσαι της παλιάς σχολής;