Οι παππούδες της Ευρώπης! Τα αυτοκίνητα των Ελλήνων είναι τα πιο γερασμένα.
Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2024 από Autoduder
Μέσα από αυτό το Blog έχουμε θίξει κατά καιρούς διάφορα θέματα. Οδηγική παιδεία, οδική ασφάλεια, σεβασμός στον ΚΟΚ και σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου. Βέβαια, για να τηρηθούν κάποια από αυτά, χρειάζεται τα εφόδια που διαθέτει ο οδηγός να είναι άρτια ή έστω σε καλό επίπεδο. Αυτό για τους οδηγούς στη χώρα μας μοιάζει λίγο δύσκολο, καθώς τα αυτοκίνητα των Ελλήνων είναι οι παππούδες της Ευρώπης!
Η τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) επιβεβαίωσε αυτό που βλέπαμε όλοι στους Ελληνικούς δρόμους. Τα ΙΧ στη χώρα μας είναι ηλικίας 17 ετών κατά μέσο όρο. Αυτό το γεγονός τα φέρνει στην πρώτη θέση Πανευρωπαϊκά, πάνω από τη δεύτερη Εσθονία (16,8) και την Τσεχία (15,6). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε αυτοκίνητο πενταετίας που κυκλοφορεί στο δρόμο, υπάρχει και κάποιο το οποίο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 90!
Μάλιστα, στα φορτηγά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Ο μέσος όρος τους είναι τα 22,7 χρόνια, αριθμός ο οποίος είναι αρκετός για να καπαρώσουμε κι εκεί την πρωτιά.
Από τη μια αυτό το σενάριο έμοιαζε αναπόφευκτο.
Με τη χώρα να μαστίζεται από οικονομική κρίση εδώ και 14 χρόνια, η αγορά νέου αυτοκινήτου για τους περισσότερους φαντάζει άπιαστο όνειρο. Ειδικά από τη στιγμή που τα φθηνότερα νέο αυτοκίνητα ξεκινούν από 12-13 χιλιάδες ευρώ και ο βασικός μισθός είναι στα 600 ευρώ, τα μεταχειρισμένα μοιάζουν μονόδρομος. Κάπως έτσι, βρεθήκαμε με αυτοκίνητα απαρχαιωμένα, καθώς τα Ibiza, Accent, Polo και Punto 20ετίας βρίσκονται παντού.
Από την άλλη, το να έχεις τόσο παλιό αυτοκίνητο λόγω χρημάτων δεν είναι απαραίτητα η λύση. Σίγουρα η συντήρηση του κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι ενός νέου ΙΧ. Το αμάξι 20ετίας σίγουρα θα χρειάζεται πιο συχνά σέρβις, θα βγάζει προβλήματα και φυσικά θα μολύνει την ατμόσφαιρα με πολύ περισσότερους ρύπους.
Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στα τέλη κυκλοφορίας. Ένα βενζινοκίνητο 1.600 κυβικά του 2004 πληρώνει τέλη 265 ευρώ. Αντίθετα, σε ένα φετινό βενζινοκίνητο ίδιο κυβισμού τα τέλη είναι μόλις 110 ευρώ, ούτε τα μισά!
Και ακόμα δεν έχουμε αναφερθεί στον παράγοντα επικινδυνότητας.
Αυτοκίνητα περασμένης τεχνολογίας, χωρίς επαρκές σύστημα ασφαλείας και συνήθως κακοσυντηρημένα, κυκλοφορούν στο δρόμο έτοιμα να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Αν συνυπολογίσουμε ότι για πολλούς οδηγούς στη χώρα μας το σέρβις πρέπει να γίνεται σαν τους Ολυμπιακούς αγώνες κάθε 4 χρόνια, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προφανής λύση ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Τα νέα αυτοκίνητα (ειδικά τα υβριδικά και ηλεκτρικά στα οποία υπάρχει προσαύξηση περίπου 20% σε σχέση με τα υπόλοιπα) κοστίζουν μια μικρή περιουσία. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί την αγορά τους, και η κατάσταση φαίνεται να έχει βαλτώσει.
Μια λύση θα ήταν να επιδοτηθεί γενναία η αγορά νέου αυτοκινήτου με ταυτόχρονη απόσυρση του παλιού. Ειδικά αν το παλιό είναι πάνω από 15 ετών, ο μέσος όρος μπορεί να πέσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο επειδή αυτό απαιτεί μεγάλα κρατικά έξοδα χωρίς κέρδος, μοιάζει ανέφικτο.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που έχουμε ‘’παντρευτεί’’ τους τετράτροχους Μαθουσάλες μας, είναι να φροντίζουμε να τους συντηρούμε σωστά. Να κάνουμε τα σέρβις πάντα στην ώρα τους και διαρκείς ελέγχους. Μπορεί να μην καταφέρουμε να βγάλουμε από πάνω μας αυτή τη διόλου τιμητική πρωτιά, ωστόσο θα μειώσουμε αρκετά τους κινδύνους στους δρόμους μας. Τα αυτοκίνητα των Ελλήνων είναι οι παππούδες της Ευρώπης, ας μην είναι και τα πιο επικίνδυνα.