Ταξίδι με το αυτοκίνητο. Τι να ελέγξεις πριν την αναχώρηση;

Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2024 από Autoduder
full-shot-happy-couple-with-car

Όλοι οι εργαζόμενοι περιμένουν πως και πως την ημέρα που θα ξεκινήσουν οι διακοπές τους. Είτε χειμερινές είτε καλοκαιρινές, η στιγμή που βγαίνεις από το γραφείο και πας να ετοιμάσεις τα πράγματά σου για να φύγεις, σίγουρα σου φέρνει ένα μεγάλο χαμόγελο. Πλέον το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι πρώτη επιλογή των περισσοτέρων, που προτιμούν να έχουν τον έλεγχο των μετακινήσεών τους.

 

Φορτώνεις το ΙΧ σου, επιβιβάζεσαι με την οικογένεια και ξεκινάτε για τις διακοπές σας. Υπάρχει όμως κάτι που ίσως ξέχασες. Ένας εξονυχιστικός έλεγχος του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος για να βεβαιωθείς ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Σήμερα ο autoduder σου τονίζει τι να προσέξεις πριν εμπιστευτείς το ΙΧ σου για το επόμενο ταξίδι σου.

 

Εξωτερικός έλεγχος.

 

Μπορεί να σου φανεί υπερβολή, αλλά στο εξωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που αν δεν λειτουργούν σωστά, δυσκολεύουν πολύ την οδήγησή σου. Το κυριότερο από αυτά είναι τα φώτα. Βεβαιώσουν ότι όλα λειτουργούν σωστά, δεν υπάρχει κανένα φανάρι σπασμένο, και φυσικά ότι δεν έχουν θαμπώσει. Τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό που να μειώνουν αισθητά την απόδοση των λαμπτήρων σου.

Άλλο ένα φαινομενικά ασήμαντο εξάρτημα που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, είναι οι υαλοκαθαριστήρες. Ένα φθαρμένο λαστιχάκι μπορεί να απλώσει τη σκόνη στο παρμπρίζ, κι εκεί που νόμιζες ότι θα καθαρίσει, ξαφνικά βρίσκεσαι να οδηγείς σχεδόν στα τυφλά. Έλεγχος λοιπόν κι εκεί, για τυχόν ανάγκη αντικατάστασης.

Αύξηση κατανάλωσης καυσίμου, φθορά στους τροχούς, απώλεια ελέγχου στην οδήγηση. Όλα αυτά προκαλούνται από ελαστικά που δεν έχουν την κατάλληλη πίεση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική μια στάση στο βενζινάδικο, ώστε να φροντίσεις τα λάστιχά σου να γίνουν σύμμαχοι, και όχι τροχοπέδη.

 

 

Απαραίτητα εφόδια.

 

Βάσει νόμου υπάρχουν εφόδια που πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε κάθε αυτοκίνητο. Σήκωσε λοιπόν το πάτωμα του πορτ μπαγκάζ σου και βεβαιώσου ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα. Καταρχήν φρόντισε η ρεζέρβα σου να είναι λειτουργική. Να έχει σωστή πίεση και φυσικά να υπάρχουν γρύλος και σταυρός ώστε να μπορείς να αλλάξεις λάστιχο αν χρειαστεί. Ακόμα, τσέκαρε ότι υπάρχει φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα (γάζες, ιώδιο κλπ.), καθώς και τριγωνάκι σήμανσης σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το όχημα.

 

Αναλώσιμα.

 

Πριν αναχωρήσεις τσέκαρε ότι όλα τα αναλώσιμα είναι σε καλή κατάσταση. Έλεγξε τα λάδια ώστε να υπάρχει η σωστή ποσότητα και βεβαιώσου ότι βάσει χιλιομέτρων δεν χρειάζονται αλλαγή. Μάλιστα, καλό θα ήταν να αγοράσεις και ένα μπουκαλάκι λάδι να έχεις μαζί σου για παν ενδεχόμενο. Επιπλέον, φρόντισε να είναι γεμάτο το νερό των υαλοκαθαριστήρων, και εφοδιάσου με σνακ που θα κάνουν πιο ευχάριστο το ταξίδι. Ειδικά αν έχεις παιδιά, μια σοκολάτα ή ένας χυμός θα βοηθούσε να κυλήσει η διαδρομή σαν νερό. (Και αν λερώσουν, κανένα πρόβλημα. Ο autoduder έχει και εξαιρετικούς ταπετσέρηδες για βιολογικό καθαρισμό!)

Κάτι σημαντικό που το ξεχνάς μέχρι να την πατήσεις, είναι το e-pass. Επειδή είναι συνηθισμένη η εικόνα ενός ξεχασιάρη οδηγού να κάνει όπισθεν στα διόδια, φρόντισε να έχεις φορτώσει το e-pass, ώστε να περάσεις σαν αέρας.

 

 

Τέλος πολύ σημαντικό στο ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι να το έχεις φορτώσει σωστά. Τα πιο βαριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετηθούν κάτω κάτω στο κέντρο του χώρου αποσκευών. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσεις ότι είναι ασφαλισμένα και δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς σε απότομες στροφές η μετακίνησή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ελέγχου του ΙΧ. Μην ξεχνάς ότι οι αποσκευές δεν πρέπει να ξεπερνούν σε ύψος την πλάτη των καθισμάτων, καθώς γίνονται επικίνδυνες για τους επιβάτες και περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού.

 

Είναι ίσως κλισέ και χιλιοειπωμένο, αλλά η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Φρόντισε να τσεκάρεις το ΙΧ σου πριν το ταξίδι, για να γλιτώσεις από ξαφνικούς ‘’πονοκεφάλους’’ και να κάνεις ξέγνοιαστος τις διακοπές σου.