Κόντρες στο δρόμο. Γιατί ο Έλληνας αψηφά τον κίνδυνο;

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2024 από Autoduder
car-gaac60de81_1920

Αν συγκρίνουμε τους ελληνικούς δρόμους με τους γερμανικούς, τους γαλλικούς ή γενικότερα τους δρόμους κάποιας προηγμένης χώρας, θα βρούμε πολλές ελλείψεις. Λακκούβες, κακοτεχνίες και γενικά αρκετά προβλήματα. Ωστόσο υπάρχει κάτι που έχουμε σε αφθονία σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι κόντρες στο δρόμο.

Σήμερα ο autoduder προσπαθεί να καταλάβει γιατί κάποιοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα από φανάρι σε φανάρι.

 

Αν έχεις βρεθεί νύχτα είτε στα Λιμανάκια, είτε στην Κύμης έξω απ’ το Ολυμπιακό χωριό, είτε ακόμα και στην Εθνική οδό, σίγουρα έχεις γίνει αυτόπτης μάρτυρας κόντρας.  Από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι σήμερα, χιλιάδες κόσμου έχουν δει ζωντανά ζωές να τζογάρονται σαν σε ρουλέτα, αναζητώντας αυτή τη μια στιγμή δήθεν δόξας. Μάλιστα, πολλές φορές η δόξα συνοδεύεται και από τα ανάλογα χρηματικά ποσά ή ακόμα και την άδεια του αυτοκινήτου, που κάποιοι τολμούν να στοιχηματίσουν πριν τον αγώνα.

Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο οι οργανωμένες κόντρες. Η τυχαία συνάντηση 2 γρήγορων και ‘’πειραγμένων’’ αυτοκινήτων στο δρόμο, στη χώρα μας οδηγεί σχεδόν πάντα σε κόντρα. Αν τα φανάρια είχαν στόμα θα μας έλεγαν για τα άπειρα ‘’ανοίγματα’’ που γίνονται μπροστά τους κάθε βράδυ.

 

 

Γιατί κάνει κάποιος κόντρα;

 

‘’Μια πολύ σημαντική ορμόνη η οποία βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του, σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το νευρικό σύστημα’’. Αυτός είναι ο ορισμός της αδρεναλίνης. Θα μπορούσε κανείς να συμπληρώσει ότι είναι η ορμόνη που μοιάζει περισσότερο με ναρκωτικό, καθώς μπορείς να γλυκαθείς και να την αναζητάς. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να τη βρεις, από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου που τρέχει με 200 χλμ. την ώρα προσπαθώντας να νικήσει τον αντίπαλο ή να ξεφύγει από την αστυνομία. Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν την αδρεναλίνη την οποία προσφέρει η κόντρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν νοιάζονται για τον κίνδυνο στον οποίο βάζουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Αυτή η επίδειξη ανευθυνότητας έχει οδηγήσει πολλές φορές σε τραγικά δυστυχήματα, με τη χώρα μας να έχει την πρωτιά και σε αυτή τη μακάβρια κατηγορία.

 

Άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι η επίδειξη του αυτοκινήτου, και των χρημάτων που έχει ρίξει κάποιος για να το ‘’φτιάξει’’. Η βελτίωση αυτοκινήτων έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα επικερδή κλάδο για όσους ασχολούνται με αυτόν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να στερηθούν βασικά αγαθά προκειμένου να βελτιώσουν κι άλλο το ‘’καμάρι’’ τους. Εσωτερικά, με τούρμπο, νέες αγωνιστικές αναρτήσεις κλπ, αλλά κι εξωτερικά. Περίεργα χρώματα, εξατμίσεις σαν μπουρί της σόμπας, αεροτομές ‘’απλώστρες’’ και φωτάκια πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ. Φαίνεται πως ο Βιν ‘’Τορέτο’’ Ντίζελ επηρέασε τους Έλληνες λίγο περισσότερο από τον υπόλοιπο πλανήτη.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κυκλοφορούν στην Ελλάδα το Dodge Charger του 1970 και η Aston Martin DB9 που βλέπαμε στις ταινίες. Ο καθένας πορεύεται ανάλογα με την τσέπη του. Saxo, 106 Rallye, Ibiza, Civic, συμβατικά αυτοκίνητα που μετατρέπονται σε ‘’τέρατα’’ από τις βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας.  Έτσι ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

 

 

 

 

Αψηφώντας το νόμο.

 

Όλα αυτά τα χρόνια που διοργανώνονται οι κόντρες στο δρόμο, υπάρχει ένα αυτοκίνητο που όλοι ήλπιζαν να μην εμφανιστεί. Το λευκό Citroen Xsara με τη μπλε γραμμή στο πλάι. Η αστυνομία πολλές φορές έχει αξιοποιήσει πληροφορίες και έχει διαλύσει τους παράνομους αγώνες. Ωστόσο οι κόντρες αλλάζουν πολύ συχνά μέρος και ημέρα, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την άμεση επέμβαση. Συνήθως η αστυνομία ενημερώνεται από κάποιον περαστικό και μέχρι να επέμβει οι συμμετέχοντες έχουν πάει για ύπνο.

 

Ωστόσο ακόμα και γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να τη γλιτώσουν, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Υπάρχει βέβαια τιμωρία, αλλά όχι τόσο αυστηρή όσο σε άλλες προηγμένες χώρες. Στη χώρα μας αν σε σταματήσουν για επικίνδυνη οδήγηση το πρόστιμο είναι 200 ευρώ. Αν σε πιάσουν να κάνεις κόντρα η τιμωρία είναι μεγαλύτερη, με το πρόστιμο να φτάνει τα 700 ευρώ και το δίπλωμα σου να αφαιρείται για ένα μήνα.

Αν αυτές οι ποινές σου φαίνονται ικανές να αποτρέψουν κάποιον, μάλλον δεν έχεις δει τι γίνεται στο εξωτερικό. Στην κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία) αν ξεπεράσεις το όριο ταχύτητας της εκάστοτε περιοχής κατά 60 χλμ. την ώρα ή κάνεις κόντρες στο δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο αθώους, χάνεις το αυτοκίνητό σου για 2 εβδομάδες. Αν επαναλάβεις το ατόπημα για δεύτερη φορά, το αυτοκίνητό σου κατάσχεται και σε πολλές περιπτώσεις δημοπρατείται. Άλλωστε όπως δήλωσε και η υπουργός μεταφορών της Αυστρίας, ‘’Με αυτές τις ταχύτητες κανένας δεν ελέγχει πλήρως το όχημά του, το αυτοκίνητο γίνεται ένα ανεξέλεγκτο όπλο και κίνδυνος για αθώους ανθρώπους’’.

 

Πιστεύεις ακόμα ότι στην Ελλάδα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε τους κοντράκηδες;