Μικρός ιμάντας – Πότε να τον αλλάξω;

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2024 από Autoduder
Πότε να αλλάξω ιμάντα

Η συχνότητα αλλαγής του μικρού (εξωτερικού) ιμάντα εξαρτάται από τις συνθήκες χρήσης, και πρέπει να ελέγχεται σε κάθε service για τυχόν φθορές. (Αν αναρωτιέσαι γιατί να μπεις στο κόπο να τον αλλάξεις, δες τι γράψαμε στο άρθρο “Μικρός ιμάντας – Γιατί να τον αλλάξω”)

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό να τον ελέγχεις οπτικά κάθε 20.000 χλμ ή κάθε έτος, και αν εντοπίσεις ένα από τα παρακάτω σημάδια, ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσεις:

Υγρασία ή γλίτσα

Φθορά στον μικρό ιμάντας της μηχανής

Photo Credits: testingautos.com

Εάν σε στεγνές συνθήκες δρόμου (δηλαδή όταν το αυτοκίνητο δεν έχει κινηθεί εντός της ημέρας σε βροχή) δεις :

  • Την εξωτερική πλευρά του ιμάντα (αυτή που είναι λεία με τα γράμματα) να μην είναι ματ και να γυαλίζει από υγρασία.
  • ή σε οποιαδήποτε πλευρά του ιμάντα (είτε μέσα, είτε έξω) γλίτσα ή γράσο.

τότε πιθανώς ο ιμάντας έχει βραχεί από λάδι και οι μέρες του είναι μετρημένες.

Εμφανείς φθορές που βλέπεις στον ιμάντα

Φθαρμένος ιμάντας - Βρες τι καλύτερη προσφορά για αλλαγή ιμάντα, στον Autoduder

Photo Credits: testingautos.com

Ρίξε μία γρήγορα ματιά στον ιμάντα για εμφανείς φθορές ενώ ο κινητήρας δεν λειτουργεί. Ακόμα και αν δεν έχεις ειδικές γνώσεις, μην ανησυχείς. Τα παρακάτω θα μπορείς να τα εντοπίσεις χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία:

  • Η εξωτερική επιφάνεια του ιμάντα (αυτή που είναι λεία με τα γράμματα) έχει μικρές ραγάδες ή κάθετα κοψίματα.
  • Από τα πλαϊνά του ιμάντα εξέχουν κλωστές – νήματα
  • Η εσωτερική επιφάνεια του ιμάντα (αυτή με τις αυλακώσεις) έχει κοψίματα: Λείπουν είτε δόντια, είτε κομμάτια από τις αυλακώσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές καλό θα είναι να οδηγήσεις πολύ σύντομα εσύ στο συνεργείο να τον αλλάξεις παρά να σε μεταφέρει η οδική βοήθεια.

Θόρυβος – Σφύριγμα

Ενόσω οδηγείς (χωρίς βροχή), κλείσε για λίγο τη μουσική και άνοιξε τα μπροστινά παράθυρα. Εάν ακούς μπροστά στο καπό θόρυβο-σφύριγμα που αυξάνεται είτε με το πάτημα του γκαζιού, είτε στιγμιαία με τις αλλαγές των ταχυτήτων, βάλε στο πρόγραμμά σου μία επίσκεψη στο συνεργείο.

Προσοχή: Ακόμα και αν δεν εμφανίζει κανένα σημάδι φθοράς, προτείνεται να τον αλλάζεις προληπτικά, είτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είτε ακόμα συχνότερα με βάση τις συνθήκες χρήσης στην Ελλάδα.

Πολύ εύκολα και γρήγορα, μπες στη κατηγορία service στο autoduder.com, επίλεξε το αυτοκίνητό σου, και δες τι συχνότητα προτείνουν οι ειδικοί για την αλλαγή του μικρού ιμάντα.