Μικρός ιμάντας – Γιατί να τον αλλάξω;

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2024 από Autoduder
Giati_Na_Allaxw_Imanta_1920x1080

Τι είναι και τι κάνει ο μικρός ιμάντας;

Μικρός Ιμάντας Μηχανής Αυτοκινήτου - AutoduderΟ μικρός ιμάντας είναι αυτή η μαύρη λαστιχένια ζώνη (μόνιμα τεντωμένη) που πιθανώς μπορείς να δεις στο μπροστινό μέρος του κινητήρα του αυτοκινήτου σου. Όταν ο κινητήρας σου λειτουργεί, ο ιμάντας περιστρέφεται ανάμεσα σε αρκετές τροχαλίες ενώ παραμένει πάντα τεντωμένος χάρη σε μερικά χρήσιμα ρουλεμάν που ονομάζονται τεντωτήρες. Με απλά λόγια η δουλειά του ιμάντα είναι να δέχεται τη κυκλική κίνηση που παράγει ο κινητήρας σου (μέσω της τροχαλίας του στροφάλου) και να τη μεταφέρει σε άλλα ζωτικά μέρη του αυτοκινήτου σου που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Τον χρειαζόμαστε πραγματικά ή τσάμπα τον έχουμε;

Αν και είναι γενικά φθηνό εξάρτημα, το έργο που επιτελεί είναι πολύ σημαντικό. Κατ’ αρχήν δίνει κίνηση στο δυναμό και φορτίζει τη μπαταρία εν κινήσει, σε αντίθετη περίπτωση θα έμενες στο δρόμο από ρεύμα κάθε 20’ ενώ οδηγούσες!

Μη σε ανησυχεί αυτό όμως, γιατί αν ο ιμάντας σπάσει, θα σταματήσει να λειτουργεί και η αντλία νερού (που συνήθως παίρνει κίνηση από το μικρό ιμάντα σε πολλά αυτοκίνητα) με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί αμέσως ο κινητήρας σου και να ακινητοποιηθείς στα 3’ δηλαδή αρκετά πριν προλάβεις να μείνεις από ρεύμα.

Στις λεπτομέρειες να προσθέσουμε ότι καλύτερα να μην σου σπάσει μέσα στο καλοκαίρι γιατί αν συμβεί, ξαφνικά στον καύσωνα δεν θα έχεις κλιματισμό (στα περισσότερα αυτοκίνητα ο ιμάντας δίνει κίνηση στο κομπρεσέρ του air-condition).

Ίσως βέβαια το μόνο «θετικό» σε ενδεχόμενο σπάσιμο του μικρού ιμάντα είναι ότι θα γυμνάσεις αποτελεσματικά τα χέρια σου, καθώς στα περισσότερα αυτοκίνητα το υδραυλικό τιμόνι παίρνει κίνηση …μάντεψε από που …από το μικρό ιμάντα!

Χρειάζεται αντικατάσταση ή είναι ισόβιος;

Από τα παραπάνω τώρα ξέρεις ότι ο μικρός ιμάντας δίνει στο αυτοκίνητό σου ζωή επειδή κινείται. Ως γνωστόν όμως, ότι κινείται φθείρεται, και συνεπώς ότι φθείρεται χαλάει και για αυτό το λόγο ο ιμάντας (που ταλαιπωρείται από θερμοκρασίες και τριβές) χρειάζεται τακτικό έλεγχο και αντικατάσταση πριν σπάσει (και ψάχνεις για οδική βοήθεια, συνήθως τη χειρότερη δυνατή στιγμή). Επίσης η γρήγορη φθορά του, πολλές φορές κρύβει άλλα προβλήματα όπως φθορές σε ρουλεμάν, τροχαλίες ή ακόμα διαρροές λαδιού.

Τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα πλέον χρησιμοποιούν ιμάντες κατασκευασμένους από ένα ενισχυμένο συνθετικό ελαστικό (συγκεκριμένα μονομερές αιθυλενίου προπυλενο-διενίου: το αναφέρουμε μόνο αν σου τύχει ερώτηση στο trivial pursuit), που διαρκεί περισσότερο από τους παλαιότερους τύπους ιμάντων κινητήρων. Παρόλα αυτά κάθε έμπειρος μηχανικός θα σου πει ότι ο ιμάντας είναι αναλώσιμο είδος και θέλει τακτικό έλεγχο. Αν αναρωτιέσαι κάθε πότε προτείνουν οι ειδικοί να αλλάξεις τον ιμάντα στο αυτοκίνητό σου, κάνε κλικ εδώ.