Οδηγείς μηχανάκι ανάμεσα στα ΙΧ; Παράνομο μα και αναγκαίο.

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μάιος 2024 από Autoduder
beautiful-young-adult-traveling-city

Πολλές φορές βλέπουμε εντάσεις στο δρόμο, οι οποίες οφείλονται αρκετά συχνά σε άγνοια των οδηγών για τον ΚΟΚ. Σήμερα ωστόσο, θα είναι η εξαίρεση. Θα ασχοληθούμε με μια πηγή καυγάδων που οφείλεται κυρίως σε ‘’τρύπα’’ του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος δεν έχει προβλέψει να συμπεριλάβει τη διήθηση.

 

Τι εστί διήθηση

 

Διήθηση είναι η κίνηση που κάνουν τα μηχανάκια δίπλα από τα ΙΧ και ανάμεσα στις λωρίδες, ώστε να τα προσπεράσουν και να μην περιμένουν στην ουρά πίσω τους. Ουσιαστικά κινούνται είτε ανάμεσα στις λωρίδες είτε στο αντίθετο ρεύμα, πατώντας τις διαχωριστικές γραμμές.

Ο τρόπος αυτός είναι πολύ συνηθισμένος στη χώρα μας, κάτι που μοιάζει λογικό αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον αριθμό δίκυκλων ανά κάτοικο, με σχεδόν τριπλάσια από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι αν μια μέρα όλοι οι οδηγοί μοτοσυκλέτας στην Αθήνα αποφάσιζαν να μην κάνουν διήθηση και να περιμένουν πίσω απ’ τα ΙΧ, ο τελευταίος της ουράς θα έφτανε στον Έβρο!

Επιπλέον, για κάθε 8 μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν, τα ΙΧ κερδίζουν ένα φανάρι, ενώ μειώνονται και οι ρύποι κατά 6%.  Είναι προφανές λοιπόν ότι η συγκεκριμένη συνήθεια αποτελεί ‘’μάννα εξ ουρανού’’ για τους ήδη πιεσμένους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.

 

 

Παρόλο που η διήθηση μοιάζει απαραίτητη για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων,  βάση ΚΟΚ θεωρείται παράνομη (Άρθρο 16 παρ. 3). Καθόλου παράλογο, αν σκεφτούμε ότι για να την κάνει ένα μηχανάκι θα πρέπει είτε να περάσει ξυστά από το μπροστινό ΙΧ με κίνδυνο ο παραμικρός ελιγμός να καταλήξει σε σύγκρουση, είτε να μπει στο αντίθετο ρεύμα, φλερτάροντας με καταστροφικές συνέπειες.

 

Κάπως έτσι έχουμε βρεθεί μπροστά στο εξής παράδοξο. Ο τρόπος για να γλιτώσουμε μεγάλο μέρος της κίνησης είναι η διήθηση, αλλά όσοι την κάνουν κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι στο νόμο. Αυτό έχει οδηγήσει τον τελευταίο καιρό στο να ανοίξει ξανά η κουβέντα περί νομιμοποίησης της διήθησης και προσθήκης διευκρινήσεων, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και προκαλούνται διαφωνίες μεταξύ των οδηγών.

 

Η διήθηση στον υπόλοιπο κόσμο

 

Ίσως θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε από την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και τη Γιούτα, που έγιναν οι 3 πρώτες πολιτείες των ΗΠΑ που νομιμοποίησαν τη διήθηση.

Εκεί η μηχανή μπορεί να προσπεράσει εφόσον το ΙΧ κινείται με λιγότερα από 50 χλμ. την ώρα. Ακόμη, θα πρέπει να κινείται με έως 25 χλμ. πάνω από την ταχύτητα του ΙΧ που προσπερνά, και να κινείται μόνο ανάμεσα στις λωρίδες. Δηλαδή να μην υπάρχουν δίπλα της παρκαρισμένα οχήματα. Κάπως έτσι η διήθηση αφομοιώθηκε από τους οδηγούς και έγινε μέρος των καθημερινών μετακινήσεων.

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αντίλογος. Η πρώτη χώρα που αποφάσισε να φέρει στην Ευρώπη τη διήθηση, ήταν η Γαλλία. Αμέσως μόλις εφαρμόστηκε η νομιμοποίηση της, τα τροχαία αυξήθηκαν κατά 12%. Η κυβέρνηση έκανε ανάκληση του νόμου, και οι μοτοσικλετιστές κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών για να συμπεριληφθεί η διήθηση ως μάθημα στις σχολές οδήγησης και από το 2025 να νομιμοποιηθεί εκ νέου.

 

 

Η διήθηση στη χώρα μας

 

Στην Ελλάδα αν και η διήθηση απαγορεύεται, στην πράξη κανείς δεν την ελέγχει, ούτε ποτέ κόβονται πρόστιμα καθώς εάν τα δίκυκλα στοιχίζονταν και περίμεναν στην κίνηση πίσω από τα αυτοκίνητα, πέραν της αύξησης της κίνησης ελάχιστοι θα αγόραζαν δίκυκλο καθώς δεν θα υπήρχε το πλεονέκτημα ταχύτερης μετακίνησης στην πόλη.

Από την μία πολλοί οδηγοί δίκυκλων εσφαλμένα θεωρούν ότι η μη τιμωρούμενη διήθηση τους δίνει δικαίωμα και προτεραιότητα απέναντι στα αυτοκίνητα το οποίο όμως μαθαίνουν με τον σκληρό τρόπο ότι δεν ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος. Άρα ο οδηγός μίας μηχανής έχει πλήρη ευθύνη είτε του αρέσει είτε όχι για οτιδήποτε συμβεί πάνω στην διήθηση, αρκετοί όμως αρνούνται να το αποδεχτούν καθώς στην χώρα μας δεν τα έχουμε και πολύ καλά με το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

 

Από την άλλη οι οδηγοί αυτοκινήτων συχνά απρόσεκτα αλλάζουν λωρίδα. Δεν δίνουν σημασία σε επερχόμενα δίκυκλα θεωρώντας αφενός ότι έχουν προτεραιότητα απέναντι στην διήθηση αλλά και νιώθοντας την κάλυψη και ασφάλεια που τους δίνει η λαμαρίνα του αυτοκινήτου έναντι της μηχανής. Έτσι προκαλούν ατυχήματα που τα πληρώνει συνήθως ο μηχανόβιος.

 

Επειδή στην Ελλάδα η ατομική ευθύνη αλλά και η οδηγική παιδεία αγνοούνται, ίσως χρειαστούμε αυστηρότερους όρους και μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής. Εσείς τι πιστεύετε; Ήρθε η ώρα να δούμε νόμιμη διήθηση στους δρόμους της χώρας μας και τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει αυτό;