5+1 τρόποι για να σε ‘’πιάσει κορόιδο’’ ένα συνεργείο

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2024 από Autoduder
mechanic-g140345b2b_1920

Συνήθως, το μεγάλο άγχος ενός οδηγού είναι να βρει ένα συνεργείο  εμπιστοσύνης για να αναλάβει το ΙΧ του. Στη χώρα μας υπάρχει συνεργείο σχεδόν σε κάθε γωνία, οπότε ακόμα και βάσει στατιστικής να το δούμε, αποκλείεται να είναι όλα το ίδιο καλά. Υπάρχουν συνεργεία άρτια που προσφέρουν πραγματικά σπουδαίες υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν κι εκείνα που είτε έχουν έλλειψη γνώσεων, είτε στοχεύουν στο να σε ‘’αρμέξουν’’ προσφέροντας όσο το δυνατόν λιγότερα.

 

Σήμερα ο autoduder παραθέτει μερικούς τρόπους για να σε ‘’γλεντήσει’’ ένα κακό συνεργείο.

 

Ο ‘’σε δουλειά να βρισκόμαστε’’.

 

Πας σε συνεργείο για το ετήσιο σέρβις (λάδια, φίλτρα κλπ) ή μια έκτακτη μικροβλάβη. Αφήνεις το αυτοκίνητο και λες στο μάστορα ‘’τσέκαρε αν χρειάζεται και τίποτε άλλο το αμάξι’’.  Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος σου. Αμορτισέρ, δίσκοι, τακάκια, ιμάντας χρονισμού, ψαλίδια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, αποτελούν την τέλεια αφορμή για να σε ‘’γδύσει’’ το συνεργείο. Πας για δουλειά των 100 ευρώ και φεύγεις ελαφρύτερος κατά 400-500 χωρίς να είσαι σίγουρος ότι χρειάζονταν όντως όλες αυτές οι εργασίες. Μη σκας, τουλάχιστον ο μηχανικός θα πιεί μια μπύρα στην υγειά σου. Ειδικά αν ο πελάτης είναι γυναίκα, οι δικαιολογίες που σκαρφίζεται ο μηχανικός αποτελούν λογοτεχνικά αριστουργήματα. ‘’Σου έχει φύγει το κλαπέτο’’, ‘’παίζει λίγο το μαρκούτσι’’ και άλλες πειστικότατες διαγνώσεις. Ενδεικτικά, πελάτισσα πήγε στο συνεργείο για αλλαγή μπουζί και κόντεψε να φύγει με καινούργιο κινητήρα.

 

Ο ’’Εγώ δεν βγάζω τίποτα, τα ανταλλακτικά κοστίζουν’’.

 

Κλασσική περίπτωση, ο ‘’φίλος’’ που προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν τον νοιάζει να βγάλει λεφτά και προσπαθεί απλά να σε βοηθήσει. Εδώ συνήθως το βάρος πέφτει στα ανταλλακτικά. Είναι γνωστή τακτική κάποιων συνεργείων να φουσκώνουν την τιμή του ανταλλακτικού και να κρατούν τη διαφορά ως προμήθεια. Για παράδειγμα, παίρνει δυο ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σου με 20 ευρώ το ένα και 10 το άλλο. Τα ‘’βαφτίζει’’ 40 και 20 αντίστοιχα. Έτσι, αντί για 30 ευρώ τα ανταλλακτικά πάνε στα 60 και η διαφορά προσγειώνεται στην τσέπη του μηχανικού. Φαντάσου τώρα αυτή η στρογγυλοποίηση να γίνεται σε 6-7 ανταλλακτικά που χρειάζονται σε ένα σέρβις. Ειδικά αν σε κόψει για άσχετο, η τιμή φουσκώνει πιο γρήγορα και από Φαρίνα Γιώτης.

 

Συνεργείο

 

Ο πονηρούλης που στα αλλάζει μόνο στα λόγια

 

Αφήνεις το αυτοκίνητο στο συνεργείο και όταν πας να το πάρεις ο μηχανικός σου ανακοινώνει ότι άλλαξε 2-3 πράγματα που εντόπισε ότι χρειάζονταν αλλαγή. Τα πληρώνεις και φεύγεις. Είσαι σίγουρος όμως ότι τα άλλαξε; Αρκετές φορές έχουμε ακούσει για συνεργεία που υποτίθεται ότι κάνουν κάποια εργασία, ενώ στην πραγματικότητα απλώς εκμεταλλεύονται την άγνοια του πελάτη για να τον χρεώνουν παραπάνω χρήματα. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από ένα περιστατικό με συνεργείο που έκανε αναβάθμιση σε αγωνιστικές δαγκάνες φρένων. Ουσιαστικά έβγαλε τις παλιές, τις έβαψε κόκκινες και τις επανατοποθέτησε. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις να σου δείξει τα παλιά ανταλλακτικά που έβγαλε απ’ το αυτοκίνητο. Αν η απάντηση του σου θυμίσει αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού, μάλλον πρέπει να πάρεις το αμάξι σου από εκεί το συντομότερο. Από την άλλη αν έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να περιμένεις στην αίθουσα αναμονής του συνεργείου για να βεβαιωθείς ότι όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν.

 

Ανταλλακτικά από το πανέρι

 

Θα έτρωγες ποτέ ένα φαγητό χύμα, χωρίς να ξέρεις ποιος το έφτιαξε, πότε, ή από τι αποτελείται; Αν απάντησες όχι, σίγουρα δεν θα έβαζες και στο αυτοκίνητό σου ανώνυμα ανταλλακτικά, χωρίς συσκευασία και άγνωστης προέλευσης. Έχουν υπάρξει καταγγελίες για συνεργεία, τα οποία ενώ σε χρεώνουν κανονικά για επώνυμα ανταλλακτικά, χρησιμοποιούν ανώνυμα, χύμα και κατώτερης ποιότητας, τα οποία μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο αυτοκίνητο. Το ιδανικό θα ήταν να μπορείς να δεις τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιηθούν, και αν είναι δυνατό να ξεσφραγίσουν τα κουτιά μπροστά σου ώστε να είσαι σίγουρος για την ποιότητα και τη μάρκα τους.

 

Τα ‘’δόντια’’ της αντιπροσωπείας

 

Φυσικά δεν είναι μόνο κάποια από τα γενικά ή εξιδεικευμένα συνεργεία που μπορεί να σε ‘’δαγκώσουν’’ χωρίς λόγο. Μια επίσκεψη στην αντιπροσωπεία μπορεί να είναι ακόμα πιο επίπονη για την τσέπη σου. Πρώτον γιατί εκεί το σέρβις ή επισκεύη θεωρείται ‘’πακέτο’’ και μπορεί να σου αλλάξουν το μισό αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται. Αφού το έφερες θα αλλαχθεί όλο το πακέτο αναλώσιμων ακόμα κι αν κάποια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεύτερον, τα ανταλλακτικά στην αντιπροσωπεία πρέπει να συνοδεύονται από ράβδους χρυσού. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι ένα ανταλλακτικό που βρίσκεις στο εμπόριο π.χ. 50 ευρώ, στην αντιπροσωπεία μπορεί να το πληρώσεις στη διπλάσια τιμή απλώς επειδή έχει τη σφραγίδα της εταιρείας. Και ας είναι ακριβώς το ίδιο ανταλλακτικό, ίδιος κωδικός και ίδια μάρκα! Κάτι ακόμα που κάνουν οι αντιπροσωπείες είναι να σε χρεώνουν τυποποιημένη εργατοώρα για κάθε εργασία. Η αλλαγή μπουζί π.χ. μπορεί να χρεώνεται ως μια ώρα εργασίας, και ας γίνει μέσα σε 10 λεπτά. Γιατί αυτή είναι η πολιτική του εργοστασίου!!

 

Συνεργείο

 

Ο άσχετος που ‘’όλα τα σφάζει’’

 

Κλασσική περίπτωση το να στείλουμε σε συνεργείο για επισκευή, αυτοκίνητο που έρχεται απευθείας από άλλο συνεργείο. Μάστορες χωρίς εξειδίκευση ή ακόμα και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, απλώνουν χέρι στο αυτοκίνητο και μέσα στην άγνοια τους καταλήγουν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Βέβαια στην εύρεση δικαιολογίας είναι πολύ πιο ικανοί, καθώς θα κατηγορήσουν από το αυτοκίνητο και τον ίδιο τον πελάτη, μέχρι τον ανάδρομο Ερμή. Μάντεψε ποιος θα βρεθεί να πληρώνει στο τέλος τα σπασμένα.

 

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι ένα μικρό δείγμα απ’ όσα έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Αν τα γράφαμε όλα, αυτό το άρθρο θα είχε μέγεθος βιβλίου. Μέσα στους πολλούς καλούς επαγγελματίες, υπάρχει μια μεγάλη μειοψηφία που είτε λόγω ασχετοσύνης είτε λόγω πονηριάς, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από λύσεις. Αυτά τα προβλήματα είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε ο autoduder. Σκανάρουμε διαρκώς την αγορά προσπαθώντας να ανεβάζουμε συνεχώς το επίπεδο των συνεργείων και των υπηρεσιών που παρέχουμε. Μάλιστα απ’ όταν ξεκινήσαμε έχουμε αντικαταστήσει περίπου το 25% των συνεργαζόμενων συνεργείων, στοχεύοντας πάντα στη δημιουργία της καλύτερης δυνατής ομάδας.

Μέσω της πλατφόρμας βλέπεις προσφορές από 200+ έμπιστα και ελεγμένα συνεργεία. Γνωρίζεις από πριν κλείσεις ραντεβού τα χρήματα που θα πληρώσεις καθώς και τις μάρκες ανταλλακτικών που θα χρησιμοποιηθούν. Μπορείς ακόμα και να τα δεις να ξεσφραγίζονται μπροστά σου, ή να πάρεις φεύγοντας τα παλιά ανταλλακτικά σε σακούλα.

Αν θέλεις η συναλλαγή με το συνεργείο να πάψει να είναι αιτία για να σε πιάνει ταχυκαρδία, απλώς μπες στο www.autoduder.com και άσε τα υπόλοιπα σ’ εμάς.