Ιστορικά αυτοκίνητα. Τι αλλάζει πρακτικά ο νέος νόμος;

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2024 από Autoduder
Closeup shot of grey and blue cars put next to each other under a cloudy sky

 

Μέχρι σήμερα τα χαρακτηρισμένα ως ιστορικά αυτοκίνητα στη χώρα μας βρίσκονταν σε ένα καθεστώς ομηρίας. Όποιο όχημα είχε χαρακτηριστεί ιστορικό, μπορούσε να κυκλοφορήσει μόνο 2 φορές το μήνα. Έτσι ουσιαστικά απαγορευόταν κάποιος να έχει κλασικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Mπορούσε μόνο να το καμαρώνει στο γκαράζ του.

Οι μετακινήσεις για βόλτα επιτρέπονταν μόνο τη δεύτερη και την τέταρτη Κυριακή του μήνα, και μάλιστα εντός της περιφερειακής ενότητας όπου έχει δηλωθεί η διεύθυνση στάθμευσης. Η μετακίνηση στο συνεργείο επιτρεπόταν την πρώτη Τετάρτη και το τρίτο Σάββατο του μήνα. Τέλος, αν το αυτοκίνητο επρόκειτο να λάβει μέρος σε κάποια σχετική εκδήλωση, μπορούσε να μεταβεί στο μέρος 2 μέρες πριν την εκδήλωση και έπρεπε να έχει αποχωρήσει μια μέρα μετά τη λήξη της.

Πλέον με το νέο νόμο που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός μεταφορών, τα ιστορικά αυτοκίνητα βγαίνουν κανονικά στην κυκλοφορία. Διάβασε εδώ τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, τα ιστορικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι περίπου 15.000, ενώ στo car.gr τα διαθέσιμα οχήματα ηλικίας 30 και πλέον ετών, είναι πάνω από 4.000.

 

 

Όποιος έχει αυτοκίνητο άνω των 30 ετών το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό, μπορεί να λάβει κανονικά άδεια κυκλοφορίας και ειδικές πινακίδες (λευκό φόντο με μπλε χαρακτήρες), υποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά.

 

1.Βεβαίωση χαρακτηρισμού του ΙΧ ως ιστορικού οχήματος, η οποία χορηγείται από τους αρμόδιους φορείς. Αυτοί είναι: H Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας (ΟΜΑΕ), η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιών Αυτοκινήτων (ΕΟΦΙΛΠΑ) και η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΑΜΟΤΟΕ) για τις μοτοσυκλέτες.

2.Δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) του οχήματος,

3.Αποδεικτικό σχετικά με τη διαγραφή από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

4.Αποδεικτικό καταβολής τέλους αδείας.

 

Φυσικά όποιος θέλει να κυκλοφορεί το ιστορικό αυτοκίνητό του, θα πρέπει να καταβάλλει και τα ανάλογα τέλη, τα οποία ωστόσο είναι αρκετά φθηνά.

 

Για επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό έως και 999 cc καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 50 €.

Για επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό από 1000 cc έως και 1999 cc καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 100 €.

Για επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό άνω των 2000 cc καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 200 €.

 

 

Ωστόσο, τι φέρνει ο νέος νόμος στην πράξη για τους ιδιοκτήτες ιστορικών οχημάτων, αλλά και όσους σκέφτονται να αποκτήσουν κάποιο;

 

Τα κλασικά αυτοκίνητα θα δουν την αξία τους να αυξάνεται κατακόρυφα. Ένα όχημα που ως τώρα μπορούσες να το έχεις στη συλλογή σου ως ‘’κόσμημα’’, πλέον θα μπορείς να το χρησιμοποιείς στις καθημερινές σου μετακινήσεις, με κόστος τελών πολύ μικρότερο από ένα αμάξι δεκαπενταετίας. Αυτό όπως είναι λογικό μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει την αξία του αυτοκινήτου,

Φυσικά αυτό δεν προκαλεί μεγάλη χαρά σε όσους σκόπευαν να αγοράσουν ιστορικό αυτοκίνητο, καθώς είδαν ξαφνικά τους ‘’στόχους’’ τους να γίνονται ίσως απλησίαστοι. Σε κάθε περίπτωση, μετά την αλλαγή του νόμου δυσκολεύει αρκετά η απόκτηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Αύξηση είναι λογικό να παρατηρηθεί και στα ανταλλακτικά. Από τη στιγμή που τα οχήματα θα κινούνται συχνά, τα αναλώσιμα θα χρειάζονται αλλαγή πιο σύντομα, ενώ σίγουρα θα προκύψουν και βλάβες. Η αύξηση της ζήτησης είναι μοιραίο να τραβήξει προς τα πάνω και τις τιμές των συμβατών ανταλλακτικών.

Τέλος, μεγάλες προσαρμογές αναμένονται και στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Με μια πρόχειρη αναζήτηση online με αυτοκίνητο του 1975, μόνο 2 ασφαλιστικές δίνουν απευθείας προσφορά μέσω διαδικτύου. Αυτό προφανώς θα αλλάξει, καθώς οι εταιρίες θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα στο εξωτερικό, υπάρχουν ειδικές ασφαλίσεις για ιστορικά οχήματα, με όριο στα χιλιόμετρα που επιτρέπεται να κάνουν. Έτσι και στη χώρα μας, οι ασφαλιστικές αναμένεται να καταστρώσουν τα σχέδια τους και να ρίξουν στην αγορά νέα πακέτα προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει μεγάλες αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου της χώρας μας. ‘’Ανακατεύει’’ τη δεξαμενή των διαθέσιμων οχημάτων, και σίγουρα το επόμενο διάστημα αναμένεται με μεγάλη αγωνία απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους.