4 απλά βήματα για τη προστασία του αυτοκινήτου το χειμώνα

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2024 από Autoduder
Έξυπνα Tips για χειμωνιάτικες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο.

Ο χειμώνας έρχεται.. Εχετε προετοιμάσει σωστά το αυτοκίνητό σας; 4 απλά βήματα για κάθε οδηγό

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί σε δυσάρεστες καταστάσεις με το αυτοκίνητό μας και μάλιστα μέσα στην παγωνιά; Από το να μείνουμε απλά από μπαταρία, μέχρι να πάθουμε βλάβη στον κινητήρα λόγω παγωνιάς ή ακόμη και κάποιο ατύχημα λόγω ολίσθησης.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπάνω και αν ναι, τι θα πρέπει να κάνουμε για την καλύτερη προστασία του αυτοκινήτου μας;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Μπαταρία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία του χειμώνα είναι ο χειρότερος εχθρός για την μπαταρία του αυτοκινήτου μας. Για να μην «μείνουμε» λοιπόν στη μέση του πουθενά και περιμένουμε την οδική βοήθεια, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας είναι τα προβλεπόμενα. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, είτε εμπειρικά –αν γυρνώντας το κλειδί στη μίζα το αυτοκίνητο «ζορίζεται» για να πάρει μπροστά, αυτό είναι σημάδι ότι η μπαταρία είναι στα τελευταία της- είτε με κάποιο όργανο μέτρησης που μπορούμε να προμηθευτούμε ή με έναν έλεγχο στο τοπικό συνεργείο.

Yαλοκαθαριστήρες

Tο χειμώνα οι συνθήκες ορατότητας είναι συχνά μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών και της μικρότερης διάρκειας της ημέρας. Ωστόσο, για να οδηγούμε σωστά και με ασφάλεια θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε! Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε ότι τα φώτα του αυτοκινήτου μας δουλεύουν σωστά και ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν θα μας «προδώσουν» όταν θα τους χρειαστούμε. Άρα, θα πρέπει να ελέγξουμε τα φωτιστικά σώματα και να φροντίζουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι λυχνίες σωστά, αλλά και να ελέγξουμε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων φροντίζοντας ταυτόχρονα το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων να είναι πάντα γεμάτο με το ειδικό υγρό και όχι απλώς με σκέτο νερό που μπορεί να παγώσει εύκολα.

Αντιψυκτικό Υγρό

Τις ιδιαίτερα κρύες ημέρες, η παγωνιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κινητήρα. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητος ο έλεγχος του αντιψυκτικού υγρού και η αντικατάσταση/συμπλήρωσή του ώστε να μην βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση!

Ελαστικά

Είναι σημαντικό να μειώσουμε την πιθανότητα ολίσθησης! Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η ποιότητα του οδοστρώματος είναι συχνά πολύ κακή, είναι άκρως απαραίτητο να φροντίζουμε ώστε τα ελαστικά μας να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πολύ περισσότερο δε τον χειμώνα που η ολισθηρότητα είναι αυξημένη λόγω βροχής και παγετού. Συνεπώς, θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τις πιέσεις των ελαστικών μας –φροντίζοντας να κατεβάσουμε την πίεση κατά 1-2 psi κυρίως σε συνθήκες χιονόπτωσης- σε σχέση με το καλοκαίρι. Αν η φθορά των ελαστικών είναι μεγάλη, τα αντικαθιστούμε άμεσα. Επιπλέον, εάν κινούμαστε σε περιοχές με συχνή χιονόπτωση, καλό θα είναι να έχουμε ένα σετ χειμερινών ελαστικών και φυσικά, να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας πάντοτε αντιολισθητικές αλυσίδες!

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, προετοιμάζοντας το αυτοκίνητό μας για το χειμώνα πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής τέσσερα βασικά σημεία:

  • Δεν μένω από ρεύμα! > Ελέγχω την μπαταρία
  • Δεν μένω από ορατότητα! > Ελέγχω φώτα και υαλοκαθαριστήρες
  • Δεν «σπάω» τον κινητήρα! > Ελέγχω το αντιψυκτικό
  • Δεν γλυστράω! > Ελέγχω/αντικαθιστώ τα ελαστικά και έχω πάντα αλυσίδες